Hundrevis var samlet for å jakte menighet
Denne uken ble kristne studenter ønsket velkommen til Bergen. Oppfordringen var klar: Engasjer deg i en menighet og vær en tydelig kristen på studiestedet ditt.
Foajéen i Forum scene i Bergen bugner av søte og salte fristelser, og alt er gratis. Det hilses og klemmes, og lydnivået er av en annen verden.
På vei inn til møtesalen står representanter fra Laget og flere av byens menigheter på stand for å informere om tilbudet til byens studenter.
Fersk og nysgjerrig
Live Mikkelsen Skjelbred (19) er fersk og nysgjerrig. Hun har begynt på grunnskolelærerutdanningen ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) og ser fram til å møte andre kristne fra studiestedet. Etter en «våt» fadderuke er hun klar for å komme sammen med andre kristne.
– Jeg er kristen og setter stor pris på et arrangement der jeg kan møte andre kristne, sier hun.
Dagenjournalist Birgit Opheim forteller omsin menighetsjakt som 19-åring.
Hun forteller at det ble mye drikking i fadderuka, noe hun ikke er fan av selv. Derfor setter hun ekstra stor pris på å finne sammen med andre i et kristent fellesskap.
Skjelbred kommer fra Sandnes og har alltid gått i Bogafjell menighet i Den norske kirke.
– Jeg har ingen erfaring med menighetsshopping, så dette blir spennende, sier hun.
Hjem nummer to
– Hvor viktig er det for deg å finne en menighet å gå i?
– Veldig viktig. En menighet fungerer som et hjem nummer to. Jeg har møtt mange hyggelige i klassen, men det er godt å ha et sted der du kan bli kjent med andre kristne.
Litt bortenfor står Lisa Andersen (24). Også hun går på HVL, og det er ikke første gang hun deltar på «Velkommen til Bergen.»
– Hvorfor kommer du igjen?
– Her møter man veldig mye kjentfolk, noe som er veldig hyggelig, sier hun.
Sist gang hun deltok var det påbudt med munnbind. Å gjenkjenne folk i etterkant ble litt mer komplisert.
– Men jeg har mange kjente fjes på skolen som jeg smiler og vinker til. Det oppleves godt, sier hun.
På stolraden ved siden av sitter en ung mann. Han er heller ikke ny i Bergen, men opplever arrangementet som en god mulighet til å finne seg en menighet.
– Stor kraft i det kristne fellesskapet
To vestlendinger loser oss gjennom kvelden. Silje Hetlebakke og Joel Turøy Midttveit gjør det de kan for å skape god stemning. Et funfact om de to er at hun har spilt fotball med tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide, mens han aldri har smakt Nugatti. Aldri.
Ulike landsdeler blir ropt opp, og studentene oppmuntres til å gi respons i form av brøl. Alle landsdeler er representert. Ikke uventet er det vestlendingene som er den største gruppen og som brøler høyest.
– Vi er her fordi vi tror det er stor kraft i det kristne fellesskapet, sier Hetlebakke, med referanse til Efeserne 2,18.
– Målet er at du skal komme deg inn i en menighet der du trives, styrkes og kan kjenne deg hjemme, fortsetter hun.
Godt og vanskelig ved å være kristen
Kveldens taler, Eivind Galdal, er lærerstudent og ungdomsleder i Salt, menigheten som har det største Unge Voksne-miljøet i Bergen. Han oppfordrer forsamlingen til å kommentere underveis og gjerne bue om de kjenner for det.
Han slår noen vitser om hårfasong og tøyser med at han er skuffet over at alle virker å være så positive til at han er nygift. Han hadde ønsket at folk ikke var fullt så entusiastiske, sier han og får alle til å le.
– Jeg vet ikke hvor frimodig du er om at du er kristen, men min fadderuke ble vanskelig. Ikke fordi jeg ikke var stolt av å være kristen, men fordi jeg møtte en haug med fordommer, forteller han.
Han ber forsamlingen tenke gjennom hva som er godt med å være kristen og hva som er vanskelig.
– Og hva skal være din motivasjon for å stå i begge deler? spør han.
Galdal har latt seg inspirere av Stefanus i apostelgjerningene som ble steinet for sin tro, men som hadde blikket festet ikke på de rundt, men mot himmelen.
400 lys
Like før avslutningen oppfordres alle til å tenne lommelykten på mobilen, som en illustrasjon på at kristne er lys. Synet av rundt 400 lys i det mørke lokalet gjør inntrykk på Live.
– Det gjorde meg så glad å se at vi var så mange unge kristne samlet, sier hun i etterkant.
Inkludert og fornøyd
Til slutt deles alle inn i grupper etter studiested.
Gruppen til Live er den største. Rundt 70 av de fremmøtte går på HVL.
– Jeg kommer nok ikke til å gjenkjenne alle, men en del, tror hun.
Live forteller at hun kjente seg inkludert og er fornøyd med at hun fikk bedre oversikt over de ulike menighetene.
Selv har hun bakgrunn fra Den norske kirke og ble glad da hun hørte at det finnes et stort ungdomsmiljø i St. Jakob menighet.
– Jeg har allerede vært i Salem på kveldsgudstjeneste og har lyst til å finne ut hvordan det er i Salt. Det virker som at mange av menighetene har gode tilbud både lørdag kveld og søndag morgen, sier hun og legger til at hun har god tid til å finne ut av hvor hun vil engasjere seg.
Fadderuke i Salt
Galdal, som er ungdomsleder i Salt, er forberedt på at nye studenter vil oppsøke menigheten. Neste uke er det fadderuke i regi av menigheten med sosiale aktiviteter hver eneste dag.
– Vi prøver å bygge og ivareta en gjestfri kultur som handler om å invitere, inkludere og å involvere de som kommer til kirken vår. Vi har noen systemer, men det viktigste er kulturen. Den jobber vi alltid med, sier han.
Han er godt fornøyd med kvelden og roser Laget for initiativet.
– Det har blitt en fin tradisjon i årshjulet, sier han.
– Hva tenker du om verdien av et slikt arrangement?
– Det er et flott signal om at her er vi mange kirker som står side ved side. Det er kult at vi kan si velkommen til Bergen på tvers av ulike menigheter, sier han.