DØD: Harald Tusberg fikk en spesiell stjerne hos kristenfolket etter programmet med misjonær Annie Skau Berntsen i 1985.

Huskes for tidenes kristne TV-program. – Overveldende mange tårer den kvelden

Harald Tusberg er død. Han etterlater seg gode minner hos kristenfolket etter et legendarisk TV-program i 1985.

Publisert Sist oppdatert

En av de store personlighetene i norsk TV-historie er død. Harald Tusberg ble 88 år gammel. VG var først ute med å melde om dødsfallet.

I store deler av kristenfolket huskes han for en episode i serien «Dette er ditt liv», hvor misjonær Annie Skau Berntsens liv og tjeneste i Hongkong ble brettet ut for hele det norske folk.

Det nesten to timer programmet blir avsluttet med at Saou Bing kommer inn i studio. De har ikke sett hverandre på 17 år og kaster seg om halsen på hverandre på direkten.

Det første smilet

– Hun kom til oss i flyktningleiren i 1953 og fortalte hvordan hennes foreldre var torturert og drept. Og hennes ansikt var som en sten.

Det skulle gå to år før jenta smilte igjen. Med en dypt rørt Tusberg ivrig lyttende forteller søster Annie hvordan smilet kom tilbake. Noen sekunder senere kommer Saou Bing inn i studio på Marienlyst.

Denne scenen og resten av programmet er tilgjengelig i NRKs arkiv.

– Tidenes kristne TV-program

– Det var helt overveldende mye gråt og tårer blant det norske kristenfolk den kvelden, sier Åge Nevland (90) til Dagen.

Han var den gang generalsekretær i Kristelig Kringkastingslag (KKL), dagens Tro & Medier.

Nevland mener Harald Tusberg den oktoberkvelden i 1985 presenterte det som må være tidenes kristne TV-program i Norge.

– Jeg kan ikke skjønne hva som skulle komme opp mot dette.

GODE MINNER: Åge Nevland husker godt den helt spesielle stemmingen etter det han mener må være tidenes kristne tv-program.

– Gjorde sterkt inntrykk

Nevland satt i sin egen stue sammen med familien. Han minnes at også barna syntes det var et sterkt program.

– Jeg gjorde opptak av programmet og viste det til mange etterpå. Det har gjort et sterkt inntrykk på mange – og langt utenfor kristenfolkets rekker, mener Nevland i dag.

Han viste et nytt bilde av det kristne Norge som noe mer enn bare det som skjer i kirker og på bedehus.

Åge Nevland om Harald Tusberg

«Kidnappet» gjester

«Dette er ditt liv» gjorde Tusberg til en av de store TV-personlighetene på 80-tallet. Han var tidligere godt kjent fra humorserien «Smil til det skjulte kamera».

I 1986 hadde NRK fortsatt TV-monopol, og store deler av det norske folk satt benket foran apparatene for å få med seg hvordan den joviale bergenseren rullet opp historien til intetanende gjester som var «kidnappet» til studio og som ikke ante hva og hvem som skulle dukke opp.

Harald Tusberg

NRKs mangeårige programleder Harald Tusberg er død, opplyser familien til VG. Tusberg ble 88 år gammel.

Den blide bergenseren var blant annet programleder for «Smil til det skjulte kamera» og «Dette er ditt liv».

Tusberg var også forfatter, låtskriver og filmmanuskriptforfatter. Han samarbeidet tett med komponist Egil Monn-Iversen, blant annet om musikalen «Ungen», basert på skuespillet av Oskar Braaten.

I storfilmen om Christian Radich – «Windjammer» fra 1958 – var han selv å se på det store lerretet. Selv om dette var en amerikansk film, produsert av Louis de Rochemont og regissert av hans sønn Louis De Rochemont III, var det norske folk i hovedrollene: Lasse Kolstad og Harald Tusberg var matroser om bord, mens Erik Bye hadde den engelske fortellerstemmen.

Sammen med Bengt Calmeyer skrev Tusberg tekstgrunnlaget til Lysthus-revyene på midten av 1960-tallet, som på mange måter var gjennombruddet for Harald Heide-Steen jr. og Rolv Wesenlund som komikere.

Fra 1990 til 1996 var han programdirektør for kulturavdelingen i NRK.

Kilde: VG og NTB

Nevland tror Tusberg fikk en høy stjerne hos kristenfolket den kvelden.

– Han viste et nytt bilde av det kristne Norge som noe mer enn bare det som skjer i kirker og på bedehus. Det var tydelig at det grep ham å være med på dette. Da Annie Skau en tid senere skulle møte ham på et arrangement i Filadelfia i Oslo, kom hun i skade for å kalle ham «pastor Tusberg». Det sier kanskje litt om hvordan han ble oppfattet, sier Nevland videre.

– Kan det lages et slikt program i dag, tror du?

– Det tror jeg. Historiene finnes om man bare vil grave dem fram. Men det er jo kommet til mange nye kanaler, og konkurransen er stor. Dette var en helt annen tid der NRK hadde monopol, og der lørdagsunderholdningen i statskanalen var noe de fleste hadde et nært forhold til, sier Åge Nevland.

Søster Annie

Annie Skau, best kjent som søster Annie, reiste til Kina som utsending for Det Norske Misjonsforbund, dagens Misjonskirken, i 1938.

Fra 1952 drev hun et hjelpearbeid blant kinesiske flyktninger i Hongkong, der hun ble medstifter til tuberkulose-sanatoriet Håpets Havn.

Hun ble landskjent i Norge da hun av Harald Tusberg ble portrettert i NRK-programmet «Dette er ditt liv».

I 1966 giftet hun seg med Reidar Owren Berntsen (1899–1990).

I 1963 ble hun utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. I 1979 ble hun tildelt den britiske imperieordenen, Order of the British Empire.

Brev og telefoner

Fra å være velrenommert blant misjonsvenner gikk søster Annie til å bli rikskjendis av første klasse på to kveldstimer. Hundrevis av brev dumpet ned i postkassen, telefonen kimet i ett, og Annie gjorde sitt best for å svare alle.

Hun døde i 1992, 81 år gammel.

Telefonene kimte og postkasse ble full også hos Kristelig Kringkastingslag etter den spesielle lørdagskvelden.

– Det var en helt unik kveld, som mange levde på lenge, mener Nevland.

– Et vitnesbyrd om Jesus

Søndagen etter programmet snakket Dagen med søster Annie.

– Mitt ønske og min bønn er at progammet må bli et vitnesbyrd om Jesus - et kall til frelse og tjeneste, sa hun.

FØRSTESIDE: Programmet om Søster Annie var et naturlig hovedoppslag i Dagen mandag 28. oktober 1985.

Dagen skrev at for første gang i norsk tv-historie ble «store deler av den beste sendetiden brukt til en inngående presentasjon av ett av norsk misjons mest respekterte prosjekter; Søster Annies selvoppoppofrende arbeid i Kina og Hong.»

Selv fortalte misjonshøvdingen at hun hadde vært nølende til at hun «som personlig kristen skulle stille opp i et underholdningsprogram.»

– Men vennene mine, som visste om hele opplegget, fikk overtalt meg, og det angrer jeg ikke på, sa hun til Dagen.

Powered by Labrador CMS