HILSER: Pave Frans hilser på frammøtte under onsdagens generalaudiens på Petersplassen i Roma.

Hva er det i ryktene om at paven vil trekke seg?

Ingen røyk uten ild eller syltynne spekulasjoner?

Publisert Sist oppdatert

Pave Frans er 85 år. Da er det kanskje ikke så rart at noen lurer på hvor lenge han vil holde ut i jobben. Men de aktuelle ryktene har et konkret opphav. Kilder i Vatikanet hevder nemlig at paven forbereder et dokument om statusen til en avgått pave – en pave emeritus.

I så fall: Hvorfor gjør han det?

11. februar er det åtte år siden pave Benedikt trakk seg. Da var han 85, like gammel som pave Frans er i dag. Siden har Benedikt hatt status som pave emeritus. Han bor i Vatikanet, har ingen formell makt, men har ytret seg om aktuelle spørsmål ved flere anledninger.

Tre paver?

Den katolske kirke har for tiden altså to menn med «pave» i tittelen. Går Frans av i Benedikts levetid, har verdens største kirkesamfunn plutselig tre menn med en slags pavestatus. Tidligere har det vært vanlig at ny pave velges når den gamle dør.

Ubekreftede rykter vil altså ha det til at pave Frans arbeider på et regelverk om hva en avgått pave kan foreta seg. I kjølvannet av disse ryktene har det oppstått antydning til debatt om den spesielle pave emeritus-statusen og hva den innebærer.

PAVELIG: – En pave emeritus er ikke en statue, har pave Frans sagt. Bildet er fra et møte mellom de to pavene i 2014, et år etter Benedikts avgang.

Teologen Antonio Grelli har ifølge Catholic News Agency gått så langt som å kreve at kirken etablerer en «institusjonell død» for en pave emeritus. Bakgrunnen er flere uttalelser fra pave emeritus Benedikt. Grelli kaller dette «innblanding», noe han mener at kirken bør sette en stopper for.

Går fortsatt med hvit kappe

Behovet for å regulere de avgåtte pavenes virksomhet skal ha kommet fra grupperinger som støtter pave Frans og som er bekymret for at eks-pavens offentlige opptreden kan skape usikkerhet om den nåværende pavens autoritet.

Det skriver den italienske journalisten Andrea Gagliarducci i en analyse i Catholic News Agency.

Benedikt laget ifølge Gagliarducci ingen regler for hvilken rolle han skulle innta som pave emeritus. Men han fortsatte å gå med hvit kappe og tok «pave emeritus» som tittel.

– Dette skiller seg fra den tradisjonelle forestillingen om at paven ville gå tilbake til å være en kardinal i det øyeblikk han gir avkall på pavedømmet, skriver Gagliarducci.

Benedikt skrev historie da han abdiserte. Ifølge Den katolske kirke i Norge har det bare skjedd en gang, og det var på 1400-tallet.

AVGJØRELSEN: 13. mars 2013 var siste gang det steg hvit røyk opp fra pipa på Det sixtinske kapell. Hvit røyk betyr at kardinalene er blitt enige om hvem som skal bli ny pave.

Under andre verdenskrig planla pave Pius XII sin avgang. Han skal ha etterlatt seg et brev der han meddelte sin beslutning om å trekke seg dersom nazistene skulle kidnappe ham. I så fall ville de ta kardinal Pacelli, ikke pave Pius XII, skal han sagt.

– Ikke en statue

Heller ikke pave Frans fant det nødvendig å lage regler for en avgått pave. Han skal ha beholdt et fortrolig forhold til sin forgjenger, og skal ifølge Gagliardcucci gjennomgående ha gitt sitt samtykke når pave emeritus har villet uttrykke seg offentlig.

Pave Frans

Opprinnelig navn: Jorge Mario Bergoglio.

Født 17. desember 1936.

Valgt til pave 13. mars 2013 etter at forgjengeren, pave Benedikt, gikk av på grunn av høy alder og sviktende helse.

Regnes som mer liberal enn både store deler av kirkeledelsen og sine to forgjengere.

Kardinal (2001–2013) og biskop samt erkebiskop i Buenos Aires fra 1992 til 2001.

Tilhører jesuittordenen og var fra 1973 til 1979 leder for jesuittordenen i Argentina, noe som sammenfalt med at militærjuntaen kom til makten i landet (1976–1983).

Bergoglios samarbeidslinje med juntaen førte til konflikt med opposisjonelle innenfor jesuittordenen.

Etter overgangen til demokratisk styre ble Bergoglio sosialt engasjert i fattigdomsproblematikk og startet flere sosiale hjelpetiltak i sitt bispedømme og styrket kirkens suppekjøkken, sykehus og skoler.

Han fikk et ry som en mann med ekte engasjement for de fattige.

Kilde: Store norske leksikon

I et av de første intervjuene ha ga som pave, sa Frans at «pave emeritus er ikke en statue og tar del i kirkens liv.» Intervjuet ble gjort i dette intervjuet med den italienske avisen Corriere della Sera.

Forholdet mellom de to svært forskjellige pavene Frans og Benedikt er – med betydelig kunstnerisk frihet – framstilt i den prisbelønte filmen The two popes med Anthony Hopkins og Jonathan Pryce i hovedrollene.

INNLAGT: Paven hilser på medarbeidere ved sykehuset i Roma, der han ble operert i fjor sommer.

Pave Frans har hatt helsemessige utfordringer de siste årene. I fjor gjennomgikk han en tykktarmsoperasjon, som ifølge nyhetsbyråene var vellykket. 1. september ble det meldt at han kunne spise hva han ville, og om ikke lenge skal han på tur til Budapest og Slovakia.

– Ikke tenkt på muligheten

Ifølge nettstedet Il Sismografo skal paven lide av en «degenerativ» og «kronisk» sykdom, som har framskyndet diskusjonen om innretningen på en ny konklave – et nytt pavevalg. Men nettstedets redaktør Luis Badilla nærmest utelukker muligheten for en snarlig avgang.

– Det er et emne som det ikke snakkes om i Vatikanets kretser, og etter min mening har ikke engang den hellige far noen gang tenkt på denne muligheten, sier Badilla.

AKTIV: Pave Frans i kjent positur under onsdagens generalaudiens på Petersplassen.

Andre begivenheter holder liv i ryktene om det motsatte, blant annet en studie utført av jussprofessor Geraldina Boni ved Universitetet i Bologna. Den omhandler situasjonen som kan oppstå der paven ikke lenger kan utøve sitt embete på grunn av en «irreversibel hindring» – eller i klartekst: Hva gjør kirken dersom noen oppdager at paven ikke lenger er ved sine fulle fem?

Etter tykktarmsoperasjonen skrev den italienske avisen Libera 23. august at det lå «en konklave i luften». Konklaven er samlingen av kardinaler som velger ny pave. Avisen hevdet også at paven selv hadde snakket om å gå av, kanskje i forbindelse med sin 85-årsdag i desember.

Til dette sa pave Frans til den spanske radiostasjonen Cope, gjengitt av nyhetsbyrået Reuters en uke senere:

– Jeg vet ikke hvor de har det fra. Tanken har ikke streifet meg.

Powered by Labrador CMS