Hva må være på plass for at en forsamling på 15 tar i mot 500 på møtene?
– Gud utruster forsamlingene etter hvert som behovene melder seg, sier evangelist. Det har den vesle kjernen i Vigeland bedehus også erfart.
Hva må være på plass når 19 studenter plutselig får følge av flere hundre på sine kristne møter på et universitet i USA? Hvordan skal en bedehusforsamling, som pleier å ha rundt 15 personer på søndagsmøtene, håndtere en flokk på 500?
– Gud utruster
Som evangelist har Irene Krokeide Alnes stått i flere vekkelser sammen med Marit Stokken Berland. Hennes gjennomgående erfaring er at Gud utruster forsamlingene etter hvert som behovene melder seg.
– Han reiser opp hyrder og mennesker med ulike nådegaver, skriver hun i en sms til Dagen.
Evangelisten beskriver det som en mor som føder:
– Hun blir mor i det øyeblikket hun får barnet i armene sine. Kjærlighet, omsorg og utholdenhet blir utløst.
– Må bli inkludert
Alnes sin erfaring er at det samme skjer ved åndelige fødsler. Når noen har med seg venner på møtene og disse kommer til tro, får den som «bar dem frem» en spesiell omsorg videre.
– Dette har enorm betydning for at de nyfrelste skal bli bevart.
Evangelisten legger også vekt på at mennesker må bli sett, og at de må bli inkludert i bibelgrupper eller andre fellesskap der de blir fulgt opp. Hun anbefaler at både unge og eldre erfarne kristne blir med.
– Bønn er en uvurderlig nøkkel, slår hun fast.
– Var ikke forberedt
Marianne Timenes Norum er med i Vigeland bedehus, som er del av Normisjons arbeid. Hun sier det ikke er lenge siden hun spurte Gud om hva det skulle bli av arbeidet på bedehuset. Det kom så få, og hun og mannen lurte på om de skulle bruke ressursene sine andre steder.
Hun var på ingen måte var forberedt på den store tilstrømningen av folk. Det var ikke i hennes tanker at det kunne skje. Nå holdes det vekkelsesmøter annenhver helg.
– Det har vært overveldende, sier hun.
– Lokalet ble for lite
– Hva må være på plass for at en forsamling på 15 tar i mot 500 på møtene?
– På bedehuset måtte vi få ut alle møblene og låne stoler, men lokalet ble likevel for lite. Nå leier vi hos Betania, som som også har et stort engasjement i møtene.
Hun forklarer at mange tar ansvar for å rigge til lokalet og rydde etterpå.
Betania er en forsamling i Pinsebevegelsen/De frie evangeliske forsamlinger.
– Fantastisk å spille på lag
Norum forteller at forbederteamet er blitt utvidet. Hun antar at de nå er 10-15 personer i gruppen, som rekrutteres ved å utfordre egnede kjentfolk fra ulike menigheter, blant annet i Mandal.
Vigeland har ikke hatt fellesmøter for de ulike forsamlingene på mange år, men de kristne har venner på kryss og tvers, sier hun.
– Vi er så få, og da er det så fantastisk å spille på lag på denne måten. Alle skillelinjer er bygget helt ned. Vi opplever at vi står sammen som søsken, sier Norum, som til daglig er lærer på KVS Lyngdal, en kristen videregående skole.
Har bedt til frelse to ganger
Hun sier at forbønn i benkeradene også er vanlig.
– Folk spør bare: «Kan du be for meg», så ber vi.
Selv har Norum bedt til frelse med noen to ganger i forbindelse med vekkelsesmøtene.
– Jeg har gjort det før, men ikke mange ganger. Vi føler at Gud bare bruker oss med det vi har.
– Uavhengige av stil
De samme menneskene har tatt ansvar for musikken hver gang. De spiller «de gamle sangene» som er fremmede for de unge.
– Vi er uavhengige av stil og form, og da er sangene fine, sier hun og ler.
Møtene forberedes og evalueres fra gang til gang. I møtegruppen sitter predikant Arthur Robertsen, noen styremedlemmer fra bedehuset, teamet som spiller, enkelte forbedere, samt to representanter fra Betania.
– Vi tar hver møtehelg for seg og avgjør mandagen etter om vi skal fortsette.
Bibelgruppe for nyfrelste jenter
Marianne Timenes Norums mann, Geir Norum, leder gruppen og tar ansvar for å lage en enkel plakat som spres på sosiale medier.
– Folk kommer fra over alt og vil bidra. De ringer og sier at de kan kjøre stoler eller hjelpe på annet vis, sier Marianne Norum.
– Hva gjør dere i forhold til oppfølging?
Norum forteller at de som er blitt kristne har gått inn i eksisterende arbeid. Datteren hennes, som har gått på en disippelskole i regi av Ungdom i Oppdrag, har påtatt seg å starte en bibelgruppe for unge jenter. Flere av disse har bestemt seg for å følge Jesus under møtene de siste ukene.
– Vi vet ikke veien videre og stoler på Gud som vet, sier hun.
Lange møter
– Hva med servering for 500?
Norum forteller at det blir servert kaffe, og at mange har tilbudt seg å bake.
– Det er som min mann sa på søndag. «Jeg tror det må skje et under hvis det skal bli nok til alle». Men da jeg gikk var det litt kake igjen.