VETERAN: Den kristne, palestinske journalisten Shireen Abu Akleh (51) ble skutt og drept under trefninger ved byen Jenin på Vestbredden. Bildet viser en palestiner som holder opp et bilde av henne utenfor Al Jazeeras kontor i Gaza.

Hvem drepte den palestinske Al Jazeera-journalisten?

JERUSALEM: Pensjonert general mener israelske myndigheter i tilsvarende saker ofte har vært for raskt ute med å ta på seg skylden. – Nå har de lært, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Drapet på den palestinsk-amerikanske journalisten Shireen Abu Akleh (51), under trefninger ved byen Jenin, har vakt sterke reaksjoner.

– Shireen Abu Akleh ble drept av israelske soldater med kaldt blod. Dette er et sjokk for oss alle og et brudd på folkeretten, sier arbeidsgiveren Al Jazeera i en uttalelse og fordømmer drapet.

Den palestinske presidenten, Mahmoud Abbas, legger all skyld på det israelske forsvaret og kaller hendelsen for en «henrettelse».

Fra israelsk side har kommentarene vært mer forsiktige.

Israels statsminister Naftali Bennett hevdet tidlig at Akleh «trolig» ble drept av en palestiner, mens forsvarsminister Benny Gantz medga at israelske soldater kunne ha avfyrt det dødelige skuddet.

– Jeg mener begge uttalelsene er plausible på det nåværende tidspunktet, sier den pensjonerte generalen Yom-Tov Samia (68) til Dagen, via videokonferanse fra Jerusalem.

Samia har tidligere vært general i den israelske sør-kommandoen, og i en periode også øverste militære leder på Gazastripen, den gang Israel kontrollerte området.

– Vitner sier at det kun var israelske soldater like i nærheten da skuddene ble avfyrt, men kulene kan ha blitt skutt fra lengre hold, sier den tidligere generalen.

Muhammed al-Durrah-saken

Gjennom en lang karriere i forsvaret har han vært vitne til flere hendelser der sivile er blitt drept og der skyldspørsmålet i etterkant har vært gjenstand for diskusjon.

Den mest kjente episoden han har vært borti er Muhammed al-Durrah-saken fra 2000. Ved oppstarten av den andre intifadaen (palestinsk opprør) brøt det ut tung ildgivning mellom palestinske militsmenn og israelske forsvarstyrker nær den jødiske bosetningen Netzarim, ifølge medierapporter.

En palestinsk frilans-kameramann, Talal Abu Rahma, som arbeidet for den franske tv-kanalen France 2, filmet en far og sønn som tilsynelatende ble fanget i kryssilden og forsøkte å gjemme seg bak en betongsylinder og en lav mur.

Sinne mot Israel

Bilder og video av tolv år gamle Muhammed al-Durrah, som klamret seg til faren, og som til slutt lå livløs på bakken, ble sendt på fjernsyn over hele verden. Innslagene opprørte seerne og skapte et sinne mot israelerne, som man antok var ansvarlige.

Israel tok da også ansvaret for at Muhammed hadde blitt drept av flere kuler. Ingen israelske soldater hadde sett Muhammed og faren, men de hadde skutt tilbake mot militante palestinere, som startet et angrep mot den israelske posten i Netzarim-krysset.

Yom-Tov Samia sa selv i en uttalse at soldatene ikke hadde hatt full oversikt over situasjonen, men skjøt tilbake i den retningen det palestinske angrepet kom fra. Kollegaen hans, Giora Eiland, gikk lenger og ga ofrene en offentlig beklagelse.

«Dette var en alvorlig hendelse, noe vi alle er lei oss for», sa generalen.

– Personlig var jeg aldri overbevist om at israelske soldater var ansvarlige, sier Samia, som kort tid etter hendelsen satte ned den første israelske undersøkelseskommisjonen.

Kommisjonen fant blant annet ut at skudd fra den israelske posten neppe kunne ha truffet Muhammed. I så tilfelle måtte kulene blitt skutt rundt et hjørne. Det var langt mer sannsynlig at kulene kom fra militante palestinere som var plassert like bak.

«Pallywood»

– Vi klarte også å få utlevert det uredigerte råopptaket fra France 2. Det var ganske avslørende, sier den tidligere generalen.

Det viste seg at bildene av den livløse gutten ikke var de siste. Sekunder senere beveger gutten seg igjen. Bilder tatt like før skuddvekslingen viser dessuten palestinere som øver på å spille skadet eller døde.

– Det var et klassisk eksempel på «pallywood», sier Samia til Dagen.

IKKE LIVLØS: En reportasje i fransk tv sluttet med bildet av en tilsynelatende livløs palestinsk gutt. Råopptakene viste derimot at gutten beveget seg bare sekunder senere.

«Pallywood» (satt sammen av ordene palestinsk og Hollywood) viser til påstanden om at hendelser blir arrangert av palestinske kameramenn, ofte ved hjelp av utstyr fra vestlige nyhetsbyråer, og sendt til disse for å bli vist internasjonalt.

Det var et klassisk eksempel på «pallywood».

Yom-Tov Samia

Kameramannen Talal Abu Rahma nektet for at dette var tilfelle i Muhammed-saken, men råopptakene hans har medvirket til at mange i dag mener det er usannsynlig at israelske soldater var de ansvarlige.

Ingen felles kommisjon

I forbindelse med drapet på journalisten Shireen Abu Akleh, har både USA og israelske myndigheter bedt om at det opprettes en felles israelsk-palestinsk undersøkelseskommisjon. Palestinerne har så langt ikke gått med på dette.

– Vi er fast bestemt på å gjennomføre en full etterforskning, og vi håper på palestinsk samarbeid, sier forsvarsminister Benny Gantz, som blant annet ber palestinske myndigheter utlevere kulen Abu Akleh ble drept med.

Sist gang Israel og de palestinske myndighetene samarbeidet om en slik undersøkelse, var i 1996. Også den gang var Yom-Tov Samia involvert.

– Vi hadde en god dialog med palestinerne, men da det ble klart at kulene i dette tilfellet kom fra geværene til palestinske politifolk, trakk de seg fra samarbeidet, sier han.

Han sier at den manglende palestinske samarbeidsviljen i Akleh-saken ikke nødvendigvis beviser at det var palestinere som sto bak.

AVVENTER FAKTA: Yom-Tov Samia er glad for at Israel venter med å innrømme skyld inntil det foreligger fakta en kan ta stilling til.

– Jeg er ikke lenger i militæret og har ikke full oversikt. Det er mulig at kulene er blitt skutt fra israelsk side, selv om jeg tviler på det. Men dersom det ikke blir en felles israelsk-palestinsk kommisjon, tror jeg ikke det er mulig å oppklare dette, sier Samia, som tviler på at palestinske myndigheter vil oppgi nødvendig informasjon til en internasjonal, uavhengig, etterforskning.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, krevde nylig at det opprettes en uavhengig kommisjon som kan finne svarene.

Yom-Tov Samia er på sin side glad for at Israel nå venter med å innrømme skyld inntil det foreligger fakta en kan ta stilling til.

Internasjonale journalister er mer avventende nå enn de var for 20 år siden.

Yom-Tov Samia

– Jeg tror heller ikke at denne saken vil få samme negative innvirkning på opinionen som Muhammed-saken. Internasjonale journalister er mer avventende nå enn de var for 20 år siden, også de har lært, mener den tidligere generalen.

Shireen Abu Akleh ble torsdag hedret med en seremoni i Ramallah, der også president Mahmoud Abbas var til stede. Da tusener fulgte den kristne palestinske journalisten til graven i Jerusalem fredag, oppsto det konfrontasjoner mellom arabere og israelsk opprørspoliti.

SAMMENSTØT: Da tusener fulgte den kristne palestinske journalisten til graven i Jerusalem fredag, oppsto det konfrontasjoner mellom arabere og israelsk opprørspoliti.

Ifølge israelsk politi ble det aksjonert fordi flere av de frammøtte kastet stein mot dem.

Sjokkert ambassadør

Norges ambassadør i Israel, Kåre R. Aas, er på sin side sjokkert over maktbruken mot gravfølget.

– Sjokkert over den voldelige oppførselen til israelske politistyrker under gravfølget for journalisten Shireen Abu Akleh, tvitrer Aas.

– Slik uforholdsmessig maktbruk er upassende og uakseptabel. Angrep mot journalister er angrep mot ytringsfriheten og demokratiet, slår ambassadøren fast.

Powered by Labrador CMS