Hvem skal styre biskopene?

Biskopene i Den norske kirke vil ha en avklaring rundt arbeidsgiver-relasjonen mellom biskopene, preses 
og kirkerådslederen.

Publisert Sist oppdatert

Det er begrepet «arbeidsgivers styringsrett» som biskopene i Den norske kirke finner lite hensiktsmessig å bruke.

– I arbeidslivet er begrepet omfattende, men det har aldri vært tanken at kirkerådets leder skal være overordnet preses og at preses skal være overordnet biskopene, sier Helga Haugland Byfuglien til Dagen.

Hun er preses i Bispemøtet som består av henne selv og 11 biskoper.

I dag brukes begrepet «arbeidsgivers styringsrett» i kirkeloven under avsnittet «Tjenesteordning for biskoper». I andre paragraf står det: «Bispemøtets preses ivaretar arbeidsgivers styringsrett overfor biskopene. Kirkerådets leder ivaretar tilsvarende overfor preses».

Torsdag ansetter Kirkerådet ny kirkerådsdirektør. Jens-Petter Johnsen som har hatt det tunge kirkelige vervet gir seg...Posted by Dagen on Tuesday, March 13, 2018

Biskopene mener dette kan føre til misforståelser. De viser til at uttrykket ofte benyttes i tilfeller hvor forholdet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker ikke er regulert gjennom instruks, avtale eller lov. Da har arbeidsgiver rett til å styre den ansatte gjennom å lede, fordele, organisere og kontrollere arbeidet. Slik er ikke relasjonen mellom preses som arbeidsgiver overfor biskopene eller mellom kirkerådslederen som arbeidsgiver for preses, fastslår de.

Haugland Byfuglien sier at begrepsbruken ikke har vært kilde til konflikt, men uttrykker at det er ønskelig at regelverket skal være entydig og i tråd med realitetene.

– Vi mener at det ikke skal være tvil om bispetjenestens selvstendighet, samtidig som det må eksistere et system som ivaretar biskopene. Saklig sett er det etter vårt skjønn bare nødvendig med tydeliggjøring av hva det handler om, sier Haugland Byfuglien.

Ferie og permisjon

I sin melding til Kirkemøtet presiserer biskopene at det må plasseres et ansvar for en del formelle arbeidsarbeidsgiveroppgaver, som å tilstå ferie og permisjoner og å følge opp sykefravær. I tillegg vil arbeidsgiveren måtte ta ansvar for eventuelle disiplinærforhold eller akutte situasjoner der en biskop ikke er i stand til å ivareta stillingen sin.

– Ved sykdom er det noen som må ha ansvar for oppfølgingen av biskopene. For biskopene er den personen preses, for preses er den personen kirkerådslederen, forklarer Haugland Byfuglien.

Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum sier til Dagen at saken først kom opp i forbindelse med virksomhetsoverdragelsen fra staten i 1. januar 2017, da Den norske kirke ble etablert som et eget rettssubjekt utenfor staten.

– Det handler om hvor en skal sette inn nye subjekter i regelverket der det tidligere var departementet som hadde ansvar, sier hun, og legger til at mange slike saker er blitt behandlet på Kirkemøtet.

Rollefordeling

Gunleiksrud Raaum er glad for at det blir ryddet opp i arbeidsgiverrelasjonen mellom biskopene, preses og kirkerådslederen.

– Det er bred forståelse i kirken om rollefordelingen og at biskopene har en selvstendig rolle. Jeg opplever ikke at saken gir uttrykk for at dette er vanskelig, bare at det må organiseres rett, og det er helt greit å diskutere dette.

Saken var oppe til behandling på Kirkemøtet i 2016. Den skal igjen til komitéarbeid på Kirkemøtet 2018 før formelt vedtak blir gjort.

Powered by Labrador CMS