NLM: Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) har vært jevnlig i medienes søkelys de siste månedene etter det er kommet flere varsler om dårlig lederkultur.

Hver femte i Misjonssambandet har opplevd maktmisbruk

I slutten av januar ble det kjent at Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) skulle gjennomføre en undersøkelse for å kartlegge arbeidsmiljøet i kjølvannet av varslingssakene. Nå er resultatet klart.

Publisert Sist oppdatert

I undersøkelsen skulle ansatte blant annet ta stilling til om de har opplevd maktmisbruk.

– Å få stilt ansatte spørsmål om kritikken mot organisasjonen i høst, handler om å danne seg et større bilde av stemningen i organisasjonen, sa styreleder Frode Granerud i medarbeiderforeningen i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) til Vårt Land i januar.

Anonyme svar

I dag ble resultatet av undersøkelsen kjent og offentliggjort. Alle respondentene er anonyme, og undersøkelsen ble foretatt fra 8. januar til 5. februar i år.

I overkant av 430 ansatte fikk tilsendt undersøkelsen, dette gjelder både ansatte i Norge og ansatte på misjonsfelt. Til sammen svarte 346 personer på hele undersøkelsen.

Èn av fem

På spørsmålet «Har du selv opplevd maktmisbruk i NLM?» svarer nærmere én av fem NLM-ansatte ja, totalt 18 prosent. Mens 82 prosent svarer «nei».

«Maktmisbruk defineres her som å tvinge gjennom sitt syn, sak eller person på tvers av organisasjonens etiske og formelle retningslinjer nevnt i (arbeidsavtale), instrukser, verdidokument, personalverdier eller strategidokumenter som setter rammer for bruk av makt», står det i rapporten.

Maktmisbruk

Respondentene som har svart «ja» bes deretter om å svare på hvor mange ganger de har opplevd maktmisbruk.

55 prosent svarer at de har opplevd dette «1 til 2 ganger». 30 prosent personer oppgir å ha opplevd det «3 til 5 ganger». Fem prosent svarer at de har opplevd det «6 til 10 ganger», mens 11 prosent oppgir å ha opplevd maktmisbruk «mer enn ti ganger».

Videre må respondetene svare på hvor lenge det er siden de opplevde maktmisbruk.

20 prosent svarer at de opplevde maktmisbruk for under ett år siden, mens 28 prosent oppgir at det er 1-2 år siden. 16 prosent av respondentene svarer at det er mer enn ti år siden de ble utsatt for maktmisbruk.

I kartleggingen blir de ansatte også spurt om de har vært vitne til maktmisbruk utøvd mot andre i NLM. På dette svarer 25 prosent «ja» og 75 prosent «nei».

Mediedekningen

NLM har vært mye i medienes søkelys siden august 2020, og i rapporten bes de ansatte svare på følgende om mediedekningen: «Opplever du at oppslagene om usunn menighets-kultur og maktmisbruk i NLM, slik medieoppslagene høsten 2020 har formidlet, gjenspeiler den faktiske situasjonen?»

På dette svarer 25 prosent «I svært liten/ingen grad», 39 prosent «I ganske liten grad», 24 prosent «I middels grad», åtte prosent «I stor grad» og fire prosent «i svært stor grad».

Innsatsområder

Rapporten konkluderer med at det er behov for å forbedre og utvikle forebyggende tiltak for fremtiden. De definerer derfor flere innsatsområder, blant dem maktmisbruk. Dette er et tema de mener er viktig å ta opp i hele organisasjonen.

De ønsker derfor at det utarbeides et samtaleverktøy til bruk i personalsamlinger på alle nivå, både i Norge og ute på misjonsfeltene.

De anerkjenner at det for noen kan oppleves som et stort skritt å søke rådgivning.

«Derfor er det veldig viktig at alle ansatte er godt kjent med de interne kanalene», heter det i rapporten.

– Høye tall

Leder i NLMs medarbeiderforening, Frode Granerud, sier til Dagen at tallene over maktmisbruk overrasket han.

– At 18 prosent har opplevd maktmisbruk og 25 prosent oppgir å ha vært vitne til det er svært høye tall. Jeg har kjent til en del enkeltsaker som har fått en del oppmerksomhet det siste året, men at disse spørsmålene skulle gi en såpass høy respons var litt overraskende, sier han.

NLM: Leder for medarbeiderforeningen i NLM, Frode Granerud, mener tallene om maktmisbruk er høye. Foto: NLM

Tallene gjør at han sitter igjen med mange ubesvarte spørsmål.

– Tallene er ikke pene, men jeg skulle gjerne visst mer om hva det handlet om. Hva folk har svart på da de har svart. Jeg tenker at vår oppgave fremover nå er å finne ut mer om hva dette handler om, sier han.

Lytteposter

– Hvordan planlegger dere å få til dette?

– Det første blir å skape lytteposter i hver avdeling av NLM for å se hva slags opplevelser folk har rundt om kring. For eksempel er medarbeidersamtaler viktig for dette. Det gir avdelingsledere mulighet til å danne seg et bilde av hvordan det oppleves å være ansatt i NLM og hvor det er behov for bedring med tanke på maktmisbruk, sier han.

Granerud trekker også frem at kunnskap om personalhåndboken og varslingsrutiner er for dårlig.

– Det kommer frem i undersøkelsen at en del er usikre på varslingsrutiner og muligheter for internkritikk og at kunnskapen om disse ordningene er lav. Vi trenger å formidle ut til de ansatte hvilke muligheter som faktisk finnes og oppfordre til bruk av dem. Det er rett og slett behov for opplæring om ordninger og rutiner i NLM, sier Granerud.

Videre sier han at han er glad for at folk jevnt over har det bra i NLM.

– Svarene viser at de fleste trives godt, har meningsfulle arbeidsoppgaver og en god relasjon til sin nærmeste leder. Det bekreftet det bildet vi har sett tidligere undersøkelser, sier han.

Mediebråk

– På NLM sine sier sier du følgende om tallene for maktmisbruk: «Det kan hende mediebråket har senket terskelen for hva man kaller maktmisbruk», hva legger du i det?

– Jeg sluttet meg til en analyse Jan Heitmann hadde i et intervju på Utsyn, at flere kanskje knytter sine opplevelser til det som har vært i media de siste månedene. Kanskje ville man ikke tenkt på den måten ellers, sier Granerud og legger til:

– Samtidig er dette litt farlig å si, for bak hvert enkelt svar er det en individuell historie som ikke skal bagatelliseres. Det er vanskelig å vite hva som ligger bak hvert enkelt tilfelle, men uansett er disse tallene er for høye. Vi kan tolke og forklare så mye vi vil, men vi kommer ikke bort ifra at sånn skal vi ikke ha det, sier han.

Powered by Labrador CMS