KJENNER DET: Formen til Karl-Erik Hordnes går opp og ned. – Det går sånn noenlunde, men jeg kjenner det i kroppen, sier han.

Hvis han kunne ha valgt igjen, hadde Karl-Erik sagt nei til korona-vaksine

– Jeg tok den helt ukritisk, sier tobarnsfaren som har blitt ansiktet utad for vaksine-skadde.

Publisert Sist oppdatert

I disse dager er det to og et halvt år siden Karl-Erik Hordnes plutselig ble helt utslått.

Ingen i familien hadde blitt smittet av koronaviruset, og selv hadde han ingen tegn til sykdommen. Etter tre dager ble han litt bedre, men symptomene vedvarte: utmattelse, hjernetåke, høy puls, melkesyre i beina og mangel på konsentrasjonsevne.

Han oppsøkte lege, tok en mengde tester, men ingenting ble funnet.

– Helt ukritisk

Selv koblet han ikke helsesituasjonen til Pfizer-vaksinen han hadde tatt tre uker i forveien.

– Jeg hørte historier fra andre som var blitt dårlige av vaksinen, men det stod ingenting i media.

I dag vet han mer. Hvis han kunne ha valgt om igjen, ville Karl-Erik Hordnes sagt nei til korona-vaksinen.

– Jeg tok den helt ukritisk, sier han.

– Har lært å løfte blikket til Gud

Tobarnsfaren er en kristen og forholdet til Gud er viktig for ham.

Det var en periode han syntes litt synd på seg selv.

– Å løfte blikket på Gud gir perspektiv, glede, fred og en bevissthet på alt annet som en kan være takknemlig for i det daglige.

– Måtte få et ansikt

I 2022 kontaktet han TV 2. På det tidspunktet hadde han kun lest om to mennesker som mente de var dårlige som følge av vaksinen. Begge var idrettsutøvere som ikke maktet å trene.

– Jeg opplevde at dette måtte få et ansikt. Det var et større problem enn det som kom frem i offentligheten.

BEDRING: Karl-Erik Hordnes har hatt noe bedring siden sommeren 2023. Han håper å bli helt frisk.

Startet forening

Det rant inn med tilbakemeldinger etter innslaget. Folk kontaktet ham på meldinger, på Instagram, Messenger og mail og takket fordi de kjente seg igjen.

– Summen av respons gjorde at jeg spurte meg selv om hva mer jeg kunne gjøre.

Hordnes startet en arbeidsgruppe som ble til VaxVeritas. Vax er en forkortelse for vaksine og veritas betyr sannhet på latin.

– Ikke så alene

Store deler av 2023 brukte han på å få en nettside opp på bena. Den ble lansert 6. oktober.

Da NRK skrev artikkel i desember i fjor eksploderte antallet henvendelser, sier Hordnes.

I dag har foreningen 540 medlemmer. Noen regner seg som vaksineskadde, andre er støttemedlemmer.

– Med en slik organisasjon føler en seg ikke så alene med å ha plager forårsaket av vaksinene, sa Rune Larsen Aune i Brønnøysund til NRK.

80 prosent: 4,3 millioner nordmenn har tatt minst en vaksinedose mot covid-19. Det tilsvarer 80 prosent av befolkningen.

– Skal ta det på største alvor

Statskanalen har snakket med statssekretær Ole Henrik Bjørkholt som sier at Helse- og omsorgsdepartementet er opptatt av en ærlig og åpen kommunikasjon omkring fordeler og ulemper ved vaksinasjon.

– Alvorlige bivirkninger er veldig sjeldne. Men det hjelper ikke de som blir rammet av disse alvorlige bivirkningene. Og det skal vi ta på største alvor, sier han.

Vil kontakte helseministeren

På nettsiden til VaxVeritas har Hordnes gjort en spørreundersøkelse tilgjengelig for dem som har langvarige bivirkninger etter koronavaksinen. Når mange nok har svart, håper han å kontakte helseministeren, presentere dataene og fortelle hvilke konsekvenser vaksinen har hatt for menneskene som er blitt rammet.

Hordnes er svært takknemlig for gruppen med eksperter som har sagt ja til å være rådgivere for VaxVeritas.

– De hjelper meg når det trengs fagråd eller når jeg skal skrive noe på nettsiden.

– Global utfordring

Tobarnsfaren har et styre, ellers driver han medlemsforeningen alene. Nylig er han blitt oppmerksom på alle de lignende medlemsforeningene som finnes i andre land. Lederne holder nå kontakt for å tipse hverandre om artikler og status i arbeidet.

– Dette er ikke bare et nasjonalt problem i Norge. Vaksinen har gitt oss en global utfordring som de nasjonale regjeringene ikke tar på tilstrekkelig alvor. Vi får ikke den anerkjennelse og bistand som vi trenger, sier han.

Karl-Erik Hordnes: – Jeg får tilbakemeldinger fra folk som sier at de må velge om de vil ta en dusj eller gå i butikken, forteller initiativtakeren til Vax Veritas.

8052 alvorlige tilfeller

Totalt har 4,3 millioner nordmenn, eller 80 prosent av befolkningen, tatt minst en vaksinedose mot covid-19. Per 21. september i fjor ble det registrert 8052 alvorlige tilfeller av mistenkte bivirkninger etter 12,5 millioner doser var satt. Det utgjør 13 prosent av de over 62 000 meldingene som Legemiddelverket hadde mottatt.

FØRSTE VAKSINE: I Drammenshallen fikk 150 personer og cirka 40 helsepersonell sin første koronavaksine godt hjulpet av rundt 35 ansatte fra forskjellige virksomheter i kommunen. Bildet er fra 2021.

Hensikten med meldesystemet er å fange opp om sakene bør undersøkes nærmere.

Karl-Erik Hordnes er nedslått over utfallet. Han sier flertallet av søkerne får avslag fra Norsk pasientskadeerstatning som de mener er tynt begrunnet.

– Det vil komme flere pandemier

Selv opplever initiativtakeren at arbeidet han investerer i VaxVeritas er viktig.

– Det vil komme flere pandemier. Det vil komme flere hastevaksiner. Hvorfor skal folk tørre å ta en vaksine? Det hjelper lite at myndighetene sier at de har et godt system når vi som ligger nede vet at de ikke har det. Systemet må forbedres og vi må løfte dette frem.

Koronavaksine

4,3 millioner nordmenn har tatt minst en vaksinedose mot covid-19. Det tilsvarer 80 prosent av befolkningen.

Etter over 12,5 millioner doser er satt, mottok Legemiddelverket 62313 meldinger om mistenkte bivirkninger. Per 21. september i fjor ble det registrert 8052 tilfeller (13 prosent) som er klassifisert som alvorlige. Bivirkninger meldes på mistanke og betyr ikke nødvendigvis at det er en årsakssammenheng med vaksinen. Hensikten med meldesystemet er å fange opp om det bør undersøkes nærmere.

1575 personer har per 1. oktober 2023 søkt Norsk pasientskadeerstatning (NPE) om erstatning for plager. 321 mennesker har fått vel 15 millioner kroner i erstatning, ifølge NRK. Det er et snitt på 48 000 kroner.

Kilde: NRK

Powered by Labrador CMS