Hvorfor liker vi det engelske kongehuset?
Per Edgard Kokkvold, tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund og ekspert på England, mener at fascinasjonen skyldes at vi er et anglofilt land.
– Dette gjelder særlig for kongehuset. Det er også viktig at det går et slektskap til vår egen kongefamilie, noe som ble styrket da de tilbragte krigen i England. Så hører det selvsagt til at vi generelt er opptatt det kongelige noe vi ser på oppmerksomheten rundt vårt eget.
– England er et klassesamfunn og litt på halv tolv i det meste, men virkelig storslagent når det gjelder. Elisabeth er også en dronning som har tedd seg vel og representert Storbritannia svært godt.
Han forteller at mye av interessen rundt prins Harry skyldes at han er sønn av Diana, mens Markle har fått oppmerksomhet siden hun ikke er kongelig.
- Det har vært en stekt debatt omkring henne hvor flere engelske, kongevennlige aviser har skrevet kritisk om det de mener er en økende folkeliggjøring av kongehuset. Det var det samme med Sonja her i Norge.
Fordums storhet
Øivind Bratberg, førstelektor på universitet i Oslo, har utgitt flere bøker om forholdet mellom Norge og Storbritannia. Han tror interessen skyldes at kongehuset best representerer ideen om det veldige, britiske som delvis har formet vår forståelse av England.
– Det handler om drømmen om fordums storhet. Kongehuset står for alt Storbritannia har stått for. I tillegg er det enda et symbol for Norge. Dronning Maud hadde sitt opphav der, så det er en del av storfamilien.
– Hvor stas er det med ekteskapet mellom Markle og Harry?
– Som følge av et endret mediebilde er feiringen er mer synlig nå. Det blir en stor fest, men siden Prins Harry ikke står fremst i arverekken, handler det egentlig mest om å hylle den yngre broren. Det ligger klart også en symbolikk i å ta Markle inn i kongehuset. Det vil øke mangfoldet, noe som kan tjene monarkiet.
– Gedigen skala
Torbjørn Holt er sjømannsprest i London og godt kjent med kongehuset.
– Hva er fascinasjonen med det engelske kongehuset?
– Det skyldes nok en fascinasjon for alt kongelig. Det engelske kongehuset gjør alt i gedigen skala. Ingen andre kommer i nærheten.
Han og påpeker det som tradisjonelt har vært et tett bånd mellom det norske og engelske kongehuset.
– Dette er noe som fortsatt binder dem sammen. Man har en direkte norsk forbindelse som man kanskje ikke har til andre land med monarki. Særlig den forrige generasjonen kjente hverandre godt.
– Er det noe som skiller ekteskapet mellom Harry og Markle fra tidligere kongelige giftemål?
– At Markle ikke helt etnisk hvit er interessant i seg selv. Heller ikke amerikanske prinsesser har vært vanlig.