Hylles av partifeller for homovielse
– Jeg er stolt av å være i samme parti som Geir Jørgen Bekkevold, skriver KrF-kollega.
Homoekteskap skaper igjen strid i KrF. Tirsdag skrev Dagen om KrF-ere i Hordaland som er urolige for utviklingen til partiet. For to uker siden viet familiepolitisk talsperson Geir Jørgen Bekkevold kommunikasjonssjef Mona Høvset og hennes kvinnelige samboer.
Men det er også mange KrF-ere som jubler. Nå renner støtteerklæringene inn på Bekkevold sin egen facebook-profil. Han blir hyllet for å ha viet paret.
«Tenker at jeg er stadig mer fornøyd med at det var Geir Jørgen Bekkevold som viet oss», skriver sentralstyremedlem Hilde Ekeberg som henviser til sitt eget bryllup.
Også Erik Lunde, KrFs bystyrerepresentant i Oslo og en av partiets fremste ideologer, skriver: «Jeg fikk bare lyst til å skrive at KrF er veldig heldige som har deg med på laget, Geir Jørgen. (...) Jeg har møtt mange i løpet av de siste årene som forteller at de stemmer på KrF nettopp på grunn av ditt engasjement for likeverd og sosial rettferdighet i mange ulike sammenhenger».
Til Dagen forklarer Lunde sin støtteerklæring slik:
– De er en menneskelig støtteerklæring til Bekkevold. Han står nå i en storm og fortjener å vite at det er plass til ham i KrF. Han blir nærmest fremstilt som en belastning for partiet. Da er det viktig å si at i et parti som KrF skal det være plass til Geir, sier Lunde til Dagen.
– Mange støtter ham
Nestleder i Førde KrF, Anne Fürstenberg, skriver: «Eg er stolt av å være i samme parti som Geir Jørgen Bekkevold!»
– Jeg støtter det Bekkevold har gjort. Det er mange i KrF som er for det han har gjort, sier Fürstenberg til Dagen.
Hun påpeker at det er to fraksjoner i KrF, men at den fraksjonen som støtter Bekkevold kommer veldig lite fram.
– Det er faktisk mange av oss, sier nestlederen i Førde KrF.
Men støtten kommer ikke bare fra eget parti. Arbeiderpartiets kommunikasjonsrådgiver Jon Reidar Øyan roser KrF-eren «Jeg kjenner en hedersmann i KrF, Geir Jørgen Bekkevold! Takk for at du viet disse to kvinnene på den fineste og største dagen i livet deres! Etterspillet i denne saken er bare trist og mørkt. 2018 lissom?»
Melder seg ut
Vielsen har også ført til mange utmeldelser av partiet. De siste to ukene har omlag 50 KrF-ere sagt farvel. De fleste av disse reagerer på homovielsen. Men Knut Vindenes, vara til Bergen bystyret, melder seg ut av motsatt grunn.
– Jeg føler meg i utakt med de konservative i KrF selv om det er stor spennvidde i partiet i dette spørsmålet, sier Vindenes som har vært medlem i omlag 14 år.
Han viser til at KrF i sitt program både løfter frem ekteskapet som en ordning mellom mann og kvinne, samtidig som partiet ønsker å hindre diskriminering av mennesker på bakgrunn av legning.
– For min del er det vel så viktig at KrF er tydelig på at vi jobber for å motvirke diskriminering, og at alle mennesker skal kunne leve åpent, sier han.
– Gikk en grense
I et leserinnlegg i Vårt Land spør han hvor perspektivene til partiet er blitt av.
– Jeg mener dette temaet (red. anm.: likekjønnet ekteskap) ikke bør ha så stor definisjonsmakt for partiet. Hvor er blikket for å vise raushet overfor en gruppe mennesker i samfunnet som historisk har vært diskriminert og trakassert, noe KrF-programmet så godt setter ord på, spør Vindenes, som også er aktiv i Bergen Frikirke, og legger til:
– Hva vi tenker og gjør i menigheten er én ting, men KrF er et politisk parti. Her gikk grensen for meg, og fra nå av satser jeg på Høyre.
– Hva mener du selv om den nye ekteskapsloven?
– Det har jeg ingen kommentar til.
Hareide om vielsen
Partileder Knut Arild Hareide sa til Dagen torsdag at han var lei seg for at så mange nå velger å forlate partiet. Han vil ikke svare på om han syntes det var klokt av Bekkevold å utføre vielsen.
– Jeg forstår at denne type hendelser skaper reaksjoner og debatt. Men for meg er det viktig å være prinsipiell. KrF er et politisk parti og ikke en menighet. Jeg vil ikke gå inn og legge føringer for de som er prester og pastorer i KrF, sa partilederen.
Savner tydelighet
Simen Bondevik, leder i Akershus KrFU, mener derimot at Hareide burde være klarere i sin kommunikasjon og uttrykke støtte til Bekkevold.
– Jeg synes det er skuffende at ikke Hareide har vært tydeligere på at dette var greit. Når ledelsen velger å ikke kommentere hendelsen, skaper det splid, sier Bondevik.
Han mener det er «merkelig» at Bekkevold som er ordinert prest ikke kan vie et likekjønnet par.
– Jeg skjønner ikke at dette skaper så store reaksjoner. KrF er ikke en menighet, men et politisk parti. Jeg trodde at religionsfrihet var viktig for det konservative grunnfjellet, men denne saken har fått meg til å tvile, sier KrFU-eren og fortsetter:
– Jeg synes ikke vi som politikere skal rangere en type kjærlighet over en annen.
Grøvan: – Uklokt
Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan er den eneste stortingsrepresentanten som offentlig har ytret seg negativt til at Bekkevold utførte vielsen.
– Dette burde vært ugjort, og det er umulig å skille mellom privatperson og hvem du er i partiet. Det var ikke bra, sa Grøvan til NRK onsdag.
Han forteller om mange opprørte KrF-velgere.
– Jeg har fått veldig mange reaksjoner, og dette oppfattes som en handling som strider mot vårt partiprogram, fortsatte Grøvan.