I alarmberedskap etter blasfemidom
Kristne pakistanere jubler over frifinnelsen av blasfemidømte Asia Bibi, men frykter nå for sine egne liv.
Onsdag kom nyheten om at den dødsdømte, kristne kvinnen Asia Bibi vant frem med anken sin i pakistansk høyesterett.
Selv kunne hun knapt tro det hun hørte, da kjennelsen ble kunngjort:
– Jeg kan ikke tro mine egne ører. Kan jeg gå nå? Vil de virkelig slippe meg ut? sa hun ifølge nyhetsbyrået AFP.
– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg er veldig glad. Jeg kan ikke tro det, sa hun.
Også Asia Bibis ektemann, Ashiq Masih, var svært lykkelig:
– Jeg er og barna mine er svært glade. Vi er takknemlig til Gud og til dommerne som gir oss rettferdighet. Vi visste at hun var uskyldig, sier han og la til:
– Min kone har tilbrakt så mange år i fengsel. Nå håper vi at vi snart kan leve sammen på et fredelig sted.
Demonstrasjoner
Umiddelbart strømmet radikale islamister ut i gatene for å protestere mot kjennelsen. Hundrevis av opprørte demonstranter blokkerte en av hovedveiene inn til Islamabad.
– Be om beskyttelse for de kristne barna i Pakistan når de går hjem fra skolen, lød meldingen fra Åpne Dører i går. Organisasjonen hadde kontakt med kristne mødre som var redde for at barna skulle bli angrepet av rasende mobb.
– Vi kjenner alle slags følelser nå. Jubel og sorg, frykt og håp. Vi må bare stole på Gud, sier en mor, ifølge Åpne Dørers internasjonale avdeling.
– Et mirakel
Asia Bibi (53) er mor til fem og ble dømt til døden i 2010 etter rykter om at hun skal ha kommet med nedsettende kommentarer om profeten Muhammed i en krangel om en kopp vann med en gruppe muslimske kvinner.
Selv om dødsstraff for blasfemi er nedfelt i grunnloven, er ingen kvinner blitt henrettet for blasfemi. Asia Bibi kunne blitt den første. Voldelige islamistiske grupper har truet med landsomfattende opprør hvis hun ble frikjent.
I går ble nyheten om frifinnelsen møtt med jubel fra den pakistanske kvinnens støttespillere over hele verden.
– Frifinnelsen er et mirakel. Bønnene våre er hørt, sier menneskerettighetsforkjemperen Sajid Christopher til Dagen. Han er leder av Human Friends Organization, som samarbeider med norske Stefanusalliansen.
– Dette er en dag for jubel og glede, men også for å be Gud om at han tar kontroll, sier Stig Magne Heitmann, faglig leder i Åpne Dører.
– I dag er jeg svært glad, sier den pakistanske journalisten Kiyya Baloch, som fortiden studerer på NLA Gimlekollen. Han har fulgt Asia Bibis sak tett.
Eksil
Det er gått tre uker siden pakistansk høyesterett behandlet Asia Bibis anke, 8. oktober. Mange var bekymret fordi det tok lengre tid enn varslet før resultatet av anken ble kunngjort.
– Trolig har de trengt denne tiden for at myndighetene kunne gjøre nødvendige tiltak for å beskytte Asia Bibi, sier Sajid Christopher.
– Hvor befinner hun seg nå?
– Hun er fremdeles i myndighetenes varetekt, men blir trolig raskt sendt ut av landet sammen med familien sin, sier han og regner med at hun drar til et europeisk land.
– Hun er ikke i fare akkurat nå, men familien er ikke trygge før de er ute av landet.
Organisasjonen han leder har både drevet kampanjer til støtte for Asia Bibi og hjulpet advokaten og familien hennes økonomisk.
Utfordrer Norge
Venstres Abid Raja foreslo i går at Asia Bibi kan komme til Norge.
– Jeg er redd hun kan bli drept i Pakistan om hun ikke får tilstrekkelig beskyttelse. Jeg vil hun skal få beskyttelse eller asyl i annet land. Kanskje Norge kunne åpnet sitt hjerterom for henne, sier stortingspolitikeren til NTB.
– Saken har vært en stygg og grov skam for Pakistan. Endelig løslates Asia Bibi. Grov urettferdighet har rammet henne og hennes familie i 9 år, sier Raja.
Han har tatt opp saken hennes mange ganger, både i Norge, med pakistanske myndigheter og i internasjonale fora.
– Jeg er både lettet og glad på hennes vegne, men frykter hun kan bli utsatt for stygge lovløse handlinger. Pakistanske myndigheter må sørge for hennes sikkerhet nå, sier han.
Frykter hevnangrep
Sajid Christopher i Human Friends Organization beskriver situasjonen i Pakistan som farlig akkurat nå.
– Vi ser at ekstremistene prøver å dominere samfunnet gjennom vold, sier han.
– Vi har oppfordret politiet til å beskytte kristne innbyggere og institusjoner. De forsikrer oss at de tar dette seriøst.
I Åpne Dører er man bekymret for at pakistanske kristne kan bli rammet av hevnangrep. De er særlig urolige for Asia Bibis familie, landsbyen hun kommer fra og kirkene i landet.
– Kristne ledere i Pakistan har oppfordret folk til å vise stor tilbakeholdenhet så man ikke fyrer opp under ekstremistene. Vi hører at offentlige kontorer stenges og at barn sendes hjem fra skolen, sier Stig Magne Heitmann.
Sensitivt
– Blasfemianklager er svært sensitivt i Pakistan. Rasende mobb og religiøse fanatikere kan ta loven i egne hender, sier journalisten og NLA-studenten Kiyya Baloch.
Han minner om at 69 personer har blitt drept av mobb etter anklager om blasfemi siden 1990
– Selv om høyesterett har frikjent Asia Bibi, er hun ikke frikjent av folket, sier han og tilføyer at det er ventet store demonstrasjoner på fredag.
To høytstående politikere, Salmaan Taseer og Shahbaz Bhatti, ble drept i 2011 etter at de hadde vist støtte til Asia Bibis sak og argumentert for at blasfemilovene burde reformeres.
– Hvordan vurderer du situasjonen for de kristne?
– Fattige kristne som lever uten beskyttelse i slumområdene kan være i fare, svarer Baloch.
Han tror likevel at myndighetene vil gjøre alt de kan for å hindre massive angrep på den kristne befolkningen. Han viser blant annet til at paramilitære styrker er satt inn i Punjab, fordi man ikke regner med at det lokale politiet mestrer situasjonen alene.
– Bare se hvor sterkt press det internasjonale samfunnet har lagt på Pakistan på grunn av én enkelt kvinne. EU har blant annet truet med å kutte økonomisk støtte. Hvor mye mer press vil det ikke bli hvis islamistene får angripe de kristne? Jeg tror myndighetene vil beskytte dem, sier Baloch.
Berømmes for mot
Sajid Christopher registrerer at mange er overrasket over at dommerne viste så stort mot i et land som Pakistan, der ekstremister legger stort press på domstolene.
Han tror ikke de tre høyesterettsdommerne er i akutt fare etter frifinnelsen.
– Sikkerhetstiltakene rundt høyesterett og dommerne er svært strenge. Det vil neppe skje noe med dem.
– Disse dommerne har også tidligere bevist sitt mot. De gir ikke etter for press fra islamister, sier Kiyya Baloch. Han minner om at én av de tre dommerne var den samme som dømte Mumtaz Qadri, Salman Taseers drapsmann, til lovens strengeste straff.
– De gikk heller ikke av veien for å avsette statsministeren på grunn av korrupsjon i fjor, fortsetter han og beskriver høyesterett som den mektigste institusjonen i landet.
– Må forsvares i islamsk kontekst
Stig Magne Heitmann har merket seg at høyesterett har jobbet nøye med å begrunne avgjørelsen med sitater fra Koranen og islamske kilder.
– De er påpasselige med at dette skal kunne forsvares i en islamsk kontekst, sier han.
Mange internasjonale aktører uttrykker håp om at frikjennelsen av Asia Bibi blir et vendepunkt i kampen mot de undertrykkende blasfemilovene.
– Vi kan bare håpe at Asia Bibi-saken blir et vannskille for blasfemilovene i Pakistan, sier Rabia Mehmood i Amnesty International til CNN.