SKIFTE: Det tidligere passkontoret til USA, sør i Jerusalem, blir fra i dag av supermaktens ambassade i Israel.

I dag åpner ambassaden

Obamas Israel-ambassadør, Dan Shapiro, sier det er på høy tid at USAs ambassade flyttes til Jerusalem. Han tror Trumps historiske beslutning kan føre til fred.

Publisert Sist oppdatert

Ytre sett er det lite som skjer når den amerikanske ambassaden i dag åpnes sør i Jerusalem. Konsulatskilt byttes med ambassadeskilt, og ambassadøren og noen titalls ansatte ved Tel Aviv-ambassaden skal heretter ha deler av sin arbeidstid i den israelske hovedstaden.

Men USAs tidligere Israel-ambassadør mener likevel det er et historisk sus over ambassadeflyttingen på statens 70-årsdag, og at åpningen i Jerusalem kan føre til viktige endringer.

I en kronikk publisert på nettsiden til CNN skriver han at flyttingen burde kommet for lenge siden og han tror den kan bidra til å få en slutt på den israelsk-palestinske konflikten.

– Flyttingen av ambassaden vil gi legitimitet til israelernes krav på Jerusalem, et krav basert på hundrevis av år med jødisk tilknytning til byen. Dette burde blitt gjort for lenge siden, skriver ambassadøren, som måtte pakke kofferten da Donald Trump ble president.

Han viser til at han som ambassadør, bosatt i Tel Aviv, nesten daglig måtte ta turen til Jerusalem for å møte representanter for israelske myndigheter. Det har også vært vanlig at amerikanske utenriksministre og utsendinger har hatt base i Jerusalem når de har vært på oppdrag i Midtøsten.

– I praksis har vi alltid behandlet Jerusalem som Israels hovedstad, skriver han.

Shapiro mener at også palestinerne har religiøse og historiske bånd til byen, og krav på Øst-Jerusalem. I likhet med Donald Trump mener han at nøyaktige grenser må bestemmes i direkte forhandlinger mellom partene.

– Uten tvil vil Israel fortsatt ha kontroll over hellige steder, som Vestmuren, og over kreative løsninger som implementeres andre steder i byen, skriver han.

Et ankepunkt mot å gi araberne kontroll over Gamlebyen, er at jordanerne mellom 1948 og 1967 nektet jøder tilgang til sine hellige steder og jevnet flere titalls synagoger med jorden. Etter at hele byen kom på israelske hender i 1967, har myndighetene sikret religionsfrihet for alle.

Fred på lang sikt

Israels sikkerhetsminister Gilad Erdan (Likud), er uenig med Shapiro i at det er en god idé å dele Jerusalem, som ble forent by etter Seksdagerskrigen i 1967.

Han er imidlertid enig i at ambassadeflyttingen er mer enn en adresseforandring, og at dagens ambassadeåpning gir muligheter for fred på lang sikt.

– Det internasjonale samfunnets manglende anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad, har gitt næring til palestinernes påstand om at jødene ikke har en tilknytning til sin helligste by. Og når du sier at mennesker ikke har rett til å være her, åpner du for vold mot dem. Palestinernes president, Mahmoud Abbas, og hans regjerings påstander om at det ikke finnes en jødisk tiknytning til Israel og Jerusalem, er det viktigste hinderet for fred, skriver han i en kronikk i Newsweek.

I det lange løp tror han USAs anerkjennelse av Jerusalem kan bidra til en levedyktig fred i regionen.

– En varig fred må være grunnet på realiteter. USA viser nå lederskap når landet anerkjenner at Jerusalem er Israels hovedstad, og dette har gitt frimodighet også til andre land som ønsker å flytte ambassadene sine. Dersom vi får en internasjonal anerkjennelse av disse enkle fakta, vil det bli enklere også for palestinske ledere, i tiden etter Abbas, å gi opp forsøk på å viske ut jødiske bånd til byen, skriver den israelske sikkerhetsministeren.

800 gjester

Tidligere denne måneden gjorde president Donald Trump det klart at han ikke kommer til å delta under dagens åpningsseremoni. Det er likevel mange prominente amerikanere blant de rundt 800 gjestene.

Lørdag opplyste senator Ted Cruz (Texas) at han kommer til åpningen og slutter seg til den offisielle amerikanske delegasjonen som inkluderer Trumps datter Ivanka, hennes mann Jared Kushner, finansminister Steven Mnuchin, senator Linsey Graham (Sør-Carolina), spesialutsending Jason Greenblatt og ambassadør David Friedman.

Under åpningen vil både president Reuven Rivlin og statsminister Benjamin Netanyahu være tilstede, sammen med en rekke ministre og komitéledere i Knesset.

– Vi er opprømte. Det offisielle ambassadeseglet er allerede på plass, og dette vil bli avdekket mandag, sier ambassadør Friedman i et videoopptak som ambassaden postet på Facebook fredag.

Flere hundre journalister har meldt sin ankomst til landet, men bare et lite mindretall har fått tilgang til å være med på selve seremonien på det relativt trange ambassadeområdet. Flertallet må se høytidelighetene via fjernsyn eller internett, som alle andre.

Norge uteble

Ingen internasjonale diplomater er invitert til åpningsseremonien, men i går ettermiddag var samtlige 86 ambassadører til Israel invitert til å møte den amerikanske delegasjonsledelsen under en mottakelse i regi av israelsk UD. Det var på forhånd ventet at rundt 40 av dem ville takke ja til invitasjonen.

Fire EU-land – Østerrike, Tsjekkia, Ungarn og Romania – brøt med EUs offisielle linje og sendte sine ambassadører til mottakelsen.

I en e-post til Dagen opplyser ambassadør Jon Hanssen-Bauer at Norge takket nei til invitasjonen.

– Jeg kan bekrefte at Norge, i likhet med de fleste nærtstående land, ikke vil være representert under markeringen av flyttingen av den amerikanske ambassaden, skriver ambassadøren.

Se direktesending fra ambassade-åpningen på Dagen.no og på Dagens Facebook-side fra klokken 15.00.

Powered by Labrador CMS