I dag er han Israels lengstsittende statsminister
Benjamin Netanyahu (69) ble for første gang Israels statsminister i 1996. I dag har han bekledd rollen i 4.876 dager og er dermed historisk.
Han hylles for økonomiske mirakler og økt anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad. Samtidig er han korrupsjonsanklaget og politiske motstandere mener han ødelegger det israelske demokratiet. Benjamin Netanyahu er Israels lengstsittende statsminister.
Slår Ben-Gurion
Israels første statsminister, David Ben-Gurion, etterlot et sterkt avtrykk på Israel. Det var han som erklærte staten Israel for opprettet 14. mai 1948. Ben-Gurion ledet landet til seier i den påfølgende krigen mot Egypt, Jordan, Syria, Libanon og Irak i Israels jomfrudager som en moderne stat.
Mange mener at Ben-Gurio er den viktigste politiske figuren i Israel, men i dag går altså nåværende statsminister, Benjamin Netnayahu, forbi ham i antall dager i statsministerstolen.
Også Netanyahu har satt sitt preg på staten.
Bakgrunn
Benjamin Netnayahu er født i Tel Aviv, men vokste opp i Jerusalem. Han har i flere perioder bodd i USA. Det var også der han tok sin mastergrad på eliteuniversitetet Massachusetts Institute of Technology. Netanyahu har erfaring fra det israelske militæret (IDF), der han deltok i elitesoldatgruppen Sayeret Matkals operasjoner, blant annet under Yom Kippur-krigen mot nabolandene i 1973.
Men det var Benjamins bror som skulle bli best kjent for sine militære prestasjoner. Yonatan Netanyahu tjenestegjorde også i Sayeret Matkal og ledet redningsaksjonen Entebbe, der israelske elitesoldater avverget at sivile live gikk tapt under en gisselsituasjon på flyplassen Entebbe i Uganda i 1976.
Yonatan mistet livet under operasjonen, som senere har blitt omdøpt til «Operasjon Yonatan».
Politisk liv
Fra 1984 var Benjamin Netanyahu Israels ambassadør til FN i New York. Det var han frem til 1988, da han igjen returnerte til Israel - denne gangen for å bli politiker. Han meldte seg inn i høyrepartiet Likud og ble valgt inn i nasjonalforsamlingen Knesset på første forsøk.
Fem år senere ble han leder for partiet, og i 1996 ble han landets yngste statsminister.
Han ledet Israel i tre år før Arbeiderparti-politikeren Ehud Barak slo ham i neste valg. Nentayahu returnerte til politikken i 2002 og bekledde rollen som finansminister og utenriksminister under statsminister Ariel Sharon.
Netanyahu har vært statsminister i flere perioder, ofte samtidig som han har holdt andre ministerposter. Senest i år ga Netanyahu Avigdor Lieberman sparken og tok selv over posten som landets forsvarsminister.
Han er i dag statsminister, forsvarsminister, finansminister, helseminister og minister for regionalt samarbeid på en gang.
USAs ambassadeflytting
Flere av Netanyahus største utenrikspolitiske bragder har kommet etter at Donald Trump ble innsatt som USAs president. I desember 2017 erklærte Trump at USA ville flytte sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. I ettertid har få land valg å følge etter, men dette blir likevel sett på av Israel som en milepæl i landets historie. På 70-årsdagen til det moderne Israel flyttet USA offisielt sin ambassade.
Gaza-konflikten
Israel trakk seg ut fra Gazastripen i 2005 og innførte i stedet en blokade av området, slik at Hamas, som styrer enklaven, ikke skal få tilgang til våpen. Netanyahu var den gang uenige i at Israel burde trekke seg ut av Gaza og trakk seg som minister i protest mot avgjørelsen. Selv ønsket han en folkeavstemning om uttrekningen.
I 2014 ledet Netanyahu Israel under Operasjon Protective Edge, også omtalt som Gaza-krigen. Krigen varte fra 18. juli til 5. august, og ifølge Store norske leksikon ble 67 israelske soldater drept, samt 2.000 palestinere.
Nyere anklager
Netanyahu har siden sin første statsministerperiode blitt anklaget av politiske motstandere for å være korrupt. Flere ganger har statsadvokaten sett på saken, men han har aldri funnet nok bevis til å kunne tiltale Netanyahu. I år har statsadvokaten uttalt at han har som intensjon å tiltale Netanyahu i flere forskjellige korrupsjonssaker. Dersom han blir dømt vil han være den første sittende israelske statsministeren som felles av en domstol.
Men dersom Netanyahu får ny tillit av velgerne i høst vil det gå lang tid før han må gå av grunnet korrupsjon. Statsministeren er ikke immun mot straffeforfølgelse, men han må først finnes skyldig av en domstol, for så å tape alle ankesaker. Dersom statsadvokaten tar ut tiltale mot Netanyahu vil det med andre ord kunne ta flere år før han må gå av.
Stiller til valg
Netanyahus erklærte valgseier etter at hans parti Likud fikk 35 seter i nasjonalforsamlingen etter valget 9. april i år. Etter flere uker med forhandlinger med partier på høyresiden klarte han ikke å danne en levedyktig regjering. Det klarte heller ikke venstresiden, eller Netanyahus hovedmotstandere i «generalpartiet» De Blåhvite. Dermed er det duket for nyvalg den 17. september i år.
I tillegg til Benjamin Netanyahu og Benny Gantz stiller også den tidligere Arbeiderparti-politikeren Ehud Barak til valg. Dermed kan mannen som veltet Netanyahu i 1999 på ny velte han ganske nøyaktig 20 år etter.