Oslo tingrett. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

I dag starter rettssak om returnert iraner

Det var kraftige reaksjoner i Kristen-Norge da en kristen iraner med bakgrunn i Misjonssambandet ble tvangsreturnert i august i fjor. Mannen og familien har stevnet Utlendingsnemnda for uriktig avgjørelse.

Publisert Sist oppdatert

Saken starter i Oslo tingrett onsdag. Det er satt av tre dager til saken.

– Vi mener han har krav på beskyttelse, både på grunn av politisk virksomhet og fordi han har konvertert til kristendommen, sier advokat Maggi Rødvik til Dagen.

Den iranske mannen ble tvangsreturnert til Iran i august i fjor.

Han og kona var aktive i Misjonssambandets forsamling på Hamar, hvor også datteren ble døpt. I april i fjor ble de flyttet til asylmottak i Drammen, og de var da aktive i Misjonssambandets forsamling i byen.

Mannen ble hentet av politiet i august i fjor, ført til Trandum ved Gardermoen og sendt ut etter to døgn.

– Hjerteskjærende

Forsamlingsleder Ole Kristian Sameien i Misjonssambandets forsamling i Hamar møtte ham på Trandum og var der da han tok farvel med kona og datteren.

– De fikk fem minutter i porten på Trandum på vei til flyplassen for å si farvel. Det var hjerteskjærende. De var oppriktig redde for å ikke se ham igjen, forteller Sameien.

Vitne på telefon

Sameien opplyser at mannen ble arrestert og forhørt ved ankomst til Teheran, for så å bli satt fri med beskjed om å melde seg for politiet innen to dager. Han fikk da hjelp av kurdiske kontakter til å rømme til Irak. Der oppholder han seg i utkanten av Erbil. I rettssaken skal han vitne på telefon fra Irak.

Også kona og datteren har avslag og utvisningsvedtak. Stevningen gjelder alle tre.

Situasjonen for konvertitter fra Iran er blitt en sentral politisk sak, etter at det er et eget punkt i regjeringens samarbeidsavtale at den norske praksisen skal utredes.

UNE har fått krass kritikk fra NOAS, Norsk Organisasjon for Asylsøkere, for måten de behandler asylsaker fra konvertitter fra Iran på.

Et sentralt punkt for iranerens advokat er å bevise at mannen driver misjonerende virksomhet.

– Hvis vi klarer å sannsynliggjøre at familien vil fortsette å utøve religionen sin i Iran hvis de blir returnert, da har de rett på beskyttelse, sier Rødvik.

Powered by Labrador CMS