Den britiske statsministeren Boris Johnson mellom møter tirsdag. Foto: Frank Augstein, Ap, NTB

I dag stenger Boris Johnson britiske kirker

Britiske kirker stenger for å få bukt med høye smittetall. Norsk kirkeleder mener «klink edru» kirkegjengere ikke utgjør noen fare.

Publisert Sist oppdatert

Det var en briefing fra statsminister Boris Johnson som først antydet at britiske kirkegjengere kunne vente seg en annerledes november. Siden ble det klart at ingen kan gå til vanlig gudstjeneste fra i dag av og frem til advent.

En rekke kirkeledere går ut mot beslutningen i en appell til myndighetene. De ber om at kirkene holdes åpne, fordi de er trygge og utfyller en kritisk samfunns-funksjon.

Pastor i Misjonskirken Oslo, Erik Andreassen håper at Norge ikke følger etter Storbritannia. Han mener gudstjenester er trygt hvis de gjøres riktig.

– Vi møtes klink edru søndag formiddag, så sjansen for smitte er minimal, om smittevern tas alvorlig.

Bare begravelser

Flere britiske kirkeledere var kritiske til at Boris Johnson ikke sa noe spesifikt om kirker i sin opprinnelige tale der han satte frem de nye tiltakene. Spesifiseringen som kom på myndighetenes nettsider i etterkant gjorde ikke mye for å bedre på stemningen.

Der stod det at religiøse lokaler vil være stengt den kommende måneden. De få unntakene er blant annet begravelser og dersom lokalene blir brukt til støttegrupper eller frivillig og misjonalt arbeid som matutdeling.

Det er fortsatt tillatt med individuell bønn i kirkelokaler.

Kirke er trygt

Kirkeledere ber Johnson tenke seg om og presiserer at kirke er blitt langt tryggere etter de mange smitteverntiltakene som er innført etter at de var korona-stengt i lang tid.

«Vi har vist gjennom handling at gudstjenester kan gjennomføres trygt for koronasmitte. Med tanke på den formidable innsatsen vi allerede har gjort mener vi at det nå ikke finnes noen vitenskapelig støtte for å stenge ned offentlige gudstjenester», heter det i appellen.

De argumenterer for at gudstjenester må anses som en «samfunnskritisk funksjon» og at frivillig innsats ofte springer ut fra gudstjenestene. De mener dessuten å kunne vise til at gudstjenester fremmer mental helse.

Blant dem som har signert er erkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, erkebiskopen av York, Stephen Cottrell og biskopen av London, Sarah Mullally.

Lite smitte i kirker

Erik Andreassen, pastor i Misjonskirken Oslo, var blant de første som tok til orde for å gjøre gudstjenester digitale i mars. Innimellom møter på hjemmekontoret svarer han på sms at det i dag ikke er grunn til å gjøre en nedstengning av gudstjenester i Norge lik den Storbritannia har gjort.

– I mars tok vi avgjørelser ut fra en veldig uoversiktlig situasjon, og vi visste ikke hvor lenge det ville vare. Så vidt jeg vet er det få smittetilfeller som kan spores til kirker, og jeg opplever det som veldig trygt å møtes innenfor de retningslinjene som er i Oslo nå, med 200 personer som kommer og sitter på faste plasser, skriver han.

Bruk muligheten

Flere menighetsledere har snakket om belastningen ved å ikke vite når nye tiltak kommer. Andreassen oppfordrer alle til å bruke friheten mens den er der.

– Jeg syns vi som kirke til en hver tid skal bruke potensialet som finnes innenfor de til en hver tid gjeldende begrensningene, og ikke være mer forsiktige enn myndighetene sier vi må være. Vi må stole på at myndighetene lager fornuftige regler. For som vi ser nå, plutselig blir det strengere og da vil vi angre på at vi ikke brukte friheten som fantes når de tross alt var mer åpent.

Må være forberedt

Generalsekretær i Norges Kristne Råd, Erhard Hermansen har jevnlig kontakt med menigheter rundt om i landet. Han håper at myndighetene ikke legger strengere tiltak på gudstjenester, men mener man ikke kan se bort fra det.

– Jeg tenker i hvert fall at vi må være forberedt på at det kan skje. Vi ser jo eksempler på at det allerede har skjedd. I forrige uke strammet Hamar kommune inn og sa at det ikke kunne være mer enn 20 personer på offentlige arrangement. Det gjorde noe med de aller fleste planlagte arrangement i kirkene, sier han, men presiserer at han håper gudstjenestelivet ikke rammes av ytterligere tiltak.

– Men skulle det skje, så er vi noe mer forberedt nå enn vi var i mars.

– Hvordan er situasjonen ute i menighetene, opplever du?

– Jeg opplever at det er mange som er ganske slitne for tiden. På den ene siden blir man fortvilet og strever med å forstå og tolke alle endringene som kommer. Endringene er lite tydelige og konkrete. Vi får masse henvendelser fra enkeltkommuner der vi sammen må forsøke å tilpasse vår nasjonale veileder til lokale forhold, sier han.

– På den andre siden ser vi at man i kommuner med lav smittespredning over lang tid lurer på hvordan de kan klare å opprettholde vektleggingen av smittevern.

Ro til jul

Generalsekretæren har en generell oppfordring, uavhengig av hvilke tiltak regjeringen lander på.

– Nå er det snaue to måneder til jul. Jeg tenker at det å følge nøye de tiltakene som gjøres nå kan gi rom og mulighet for en mer normal julefeiring hva gjelder gudstjenester. Men det fordrer at vi er nøye nå, sier generalsekretæren.

Britiske myndigheter har varslet en nedstenging fra 5. november til 2. desember.

Menigheter kan ikke samles til gudstjenester i denne perioden.

Fremstående britiske kirkeledere har protestert mot tiltakene.

Powered by Labrador CMS