I denne butikken får du hjelp til å kaste mindre mat

Denne uken ba Stortinget regjeringen lage en ny lov mot matsvinn. I denne butikken gjør de alt for at kundene skal ta bedre vare på maten.

Publisert Sist oppdatert

– Her kan du kjøpe akkurat det du trenger, sier Anita Bui, en av gründerne av den alternative dagligvarebutikken Råvarene.

Lukten av ferskkvernet krydder og økologisk sjokolade møter dem som finner veien til Råvarene. Borte er plastposer, kartonger og 3-for-2-kampanjer. Her selges alt i løsvekt, og kundene tar selv med egne beholdere.

– Hos oss kan du kjøpe akkurat det du trenger i løsvekt som gir deg frihet til å velge mengde etter behov, sier Bui.

Ny lov

Nå er det ikke bare forbrukerne som skal redusere matavfallet. Denne uken ble et forslag om å be regjeringen utrede en lov mot matsvinn stemt igjennom i Stortinget.

Loven er rettet mot næringsmiddelindustrien og matvarebransjen. I vedtaket står det at loven «bør omfatte påbud om å donere all spiselig overskuddsmat til veldedige formål og sekundært til dyrefôr, samt påbud om å offentliggjøre nøkkeltall knyttet til matsvinn og reduksjon av mat­svinn».

– Liten påvirkning

Med matkasteloven ønsker politikerne å redusere matsvinnet hos produsentene.

Johanne Kjuus, bærekraftsansvarlig i Orkla Foods Norge, tror en ny matkastelov i liten grad vil påvirke selskapet.

– Vi er en matvett-bedrift og har allerede skrevet under på å redusere matavfallet med 50 prosent innen 2030, sier hun.

Matvett er næringslivets satsing for å redusere matsvinn.

Hun forteller at bedriften er særlig opptatt av å redusere matsvinnet hos forbrukerne.

– Denne loven dekker dagligvarehandel og leverandører. Det er klart at vi også må ta vår del, men to-tredjedeler av matsvinnet skjer hos forbrukerne. Det jobber vi for å endre gjennom og oppfordrer blant annet forbruker til å bruke sansene før de kaster maten. Vi kommer også med forslag til restemiddager, sier Kjuus.

Selger overskuddsmat

Hun opplyser om at Orkla Foods Norge rapporterer matavfall på fabrikkene, og selger overskuddsmat eller gir maten til Matsentralen.

Kjuus sier at bransjen har et felles ønske om å redusere matsvinnet.

– Vi har et godt bransjesamarbeid. Det vil være uproblematisk å få en matkastelov, siden vi følger den «ikke-eksisterende loven» allerede i dag, sier Kjuus.

– Store utslipp

Per Espen Stoknes, stortings­representant for Miljøpartiet De Grønne (MDG), mener at klimautslippene fra matsvinn tilsvarer en fjerdedel av personbilutslippene i Norge.

– Denne loven blir en seier for både folk og klima, sier Stoknes.

Næringslivet ønsker lov

Stoknes understreker man må tilrettelegge for at bedrifter enkelt kan etterleve loven.

– Vi må unngå at det blir forbudt å kaste mat, samtidig som det er vanskelig å kvitte seg med matsvinnet, sier Stoknes.

Han trekker frem appen «Too good to go» og matsentralene i Bodø, Bergen og Oslo som eksempler på at det er mulig å selge overskuddsmat.

– Matsentralene har til nå gitt 1.5 millioner måltid til vanskeligstilte, og reduserer dermed klimautslippene med 1.400 tonn C02, sier han.

Gjennom appen «Too good to go» kan restauranter selge mat de har til overs etter stengetid for en billig penge.

– Et etisk spørsmål

Også Arbeiderpartiet støtter en ny lov. Nils Kristen Sandtrøen, landbrukspolitisk talsperson i partiet, mener at matsvinn handler om etikk.

– Hvor viktig er dette tiltaket?

– Det å redusere matsvinn er viktig både for å redusere utslipp, og det engasjerer mange, sier Sandtrøen.

Han er opptatt av gode løsninger for at frivillige som vil dele ut maten som gis bort. Det vil blant annet opprettes en støtteordning for organisasjoner som jobber med å redusere matavfall.

– Vi ser at det er i ferd med å utvikle seg et enda større nettverk av den typen organisasjoner og engasjement i Norge, sier Ap-politikeren.

Zero-waste

Tilbake til butikken i Bergen står gründerne Hilde Øvreeide og Anita Bui omkranset av bambustannbørster, matdispensere og krydderbeholdere.

Råvarene ble startet som Norges første såkalte zero-waste (null avfall) butikk i 2016. Zero-waste er både en filosofi og en minimalistisk livsstil med praktiske løsninger for å minske avfallsmengden.

Hit reiser kunder som er opptatt av å redusere matsvinn og som søker inspirasjon til en mer miljøvennlig hverdag.

Positive til ny lov

De er positive til at en ny matkastelov nå skal utarbeides av regjeringen. De tror loven kan redusere matsvinnet i både matvareindustrien og næringsmiddelindustrien betraktelig.

– Dette er et skritt i riktig retning. Når man blir bevisst på matsvinnet og setter konkrete mål og ressurser inn, så kommer resultatene, sier Bui og legger til:

– Ved å innføre en slik lov vil det gi et tydelig signal til markedet og kanskje til og med ha en smitteeffekt på forbrukere eller gi grobunn for nye innovative forretninger, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS