I denne kirken ble det holdt «begravelse» for en som ikke er død
– Vi tok forespørselen på alvor, sier engelsk domprost.
Kris Hallenga har uhelbredelig kreft. Sist måned gikk hun ut i sosiale medier og fortalte at hun hadde lyst til å delta i sin egen begravelse.
Hun ønsket et arrangement i en kirke der «mine folk har et og annet å si om meg, og der jeg har anledning til å vise hvor mye de betyr for meg.»
Nå har begivenheten funnet sted i mektige Truro Cathedral, som tilhører den anglikanske kirke. Katedralen i gotisk stil ligger i Cornwall, nesten så langt sørvest du kan komme i England.
Begeistret domprost
Fungerende domprost Simon Robinson er full av lovord om samlingen – selv om det ikke ble bedt en eneste bønn eller lest et eneste bibelord.
Kris Hallenga var bare 23 år da hun i 2009 fikk den alvorlige diagnosen. Siden er hun blitt frontfigur i en organisasjon som henvender seg til unge kvinner med brystkreft.
«Begravelsen» – som vel å merke skrives med anførselstegn når den omtales i Church Times, har fått nasjonal oppmerksomhet.
Det skyldes ikke minst at den kjente skuespilleren Dawn French (65) er en av Hallengas nære venner. Hun spilte en sentral rolle under samlingen i kirken.
French er mest kjent som presten i den prisbelønte BBC-serien The Vicar of Dibley, som også har gått på norsk TV.
På Instagram skriver French at det var et privilegium å «dibleye» det opp. I praksis betyr det høy humorfaktor, for sognepresten i Dibley var kjent for sine spinnville komiscener.
Bilder i sosiale medier og britiske aviser som The Telegraph og Daily Mail viser French i rollen som prest på prekestolen i Truro Catherdral.
– Så mye kjærlighet fylte Truro Cathedral. Det var hennes egen festival til feiring av et ekstraordinært liv, skriver French på Instagram.
Ikke gjort det før
Domprost Robinson forteller at Hallenga tok kontakt med katedralen for å høre om de ville stille kirken til disposisjon for en feiring av hennes liv.
– Vi tok forespørselen hennes på alvor, selv om det var noe vi ikke hadde gjort før, forteller presten.
Han omtaler Kris Hallenga som en «sann inspirasjon».
– Da vi møttes, ble det veldig snart klart at hun er svært modig i møte med sin død. Hun har en tydelig positiv påvirkning på mange mennesker.
Brukte ordspill
Domprosten forteller videre at de diskuterte seg fram til hvordan arrangementet skulle være.
I kjent britisk stil ble et ordspill brukt for å skille samlingen fra en vanlig begravelse:
De tre første ordene i det engelske ordet for gravferd – funeral – blir som kjent et ord av det mer lystige slaget: «Fun» betyr moro.
– Dette var ikke en begravelse, men med hennes egne ord en FUNeral, en feiring med et alvorlig budskap om at vi alle skal dø, og om at mange dør av kreft, forklarer Robinson.
– Vakre ord
Ifølge pressedekningen bestod seremonien av taler og innslag fra familie og venner, mat, dans og underholdning.
– Det var ingen bønner, siden dette ikke var et religiøst arrangement. Men det var mange vakre ord om glede og takknemlighet, sier presten.
Han legger til:
– Kris og jeg hadde flere samtaler om dette og fant fram til et felles grunnlag. Jeg er svært glad for å ha møtt en slik fantastisk person.