NY KIRKE: Ibrahim Al-Khalil-kirken reiser seg Ur, på det som i dag er en ørkenslette i det sørlige Irak.

I denne ørkenen kommer det en ny kirke. Plasseringen er ikke tilfeldig

Abrahams Ur i Kaldea satser på et nytt liv som pilegrimsmål.

Publisert Sist oppdatert

«Herren sa til Abram: «Dra bort fra ditt land og din slekt og din fars hus til det landet som jeg vil vise deg!», heter det i Første Mosebok.

4000 år senere reiser det seg en kirke på en ørkenslette ikke så langt fra Persiabukta i det sørlige Irak. Klokken er på plass i tårnet, og store glassmalerier blir polert.

I løpet av mars skal anlegget stå ferdig, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Abrahams fødested

Kirkebyggerne håper anlegget kan lokke til seg pilegrimer fra hele verden. Gudshuset er nemlig bygget i Ur i Kaldea, av bibellesere kjent som Abrahams fødested.

Det var herfra småfe-eieren Abraham ifølge 1. Mosebok brøt opp sammen med sin far og først satte kursen mot Kanaans land, der dagens Israel ligger.

Bibelhistorikere plasserer jødenes stamfar i tiden rundt 2.000 år før Kristus.

BESØK: Pave Frans besøkte Irak i 2021.

Ørkenbyen ble grunnlagt rundt 3.800 år før Kristus. I oldtiden var Ur et viktig sted i datidens Mesopotamia.

Da pave Frans besøkte Irak i mars 2021, vakte han oppsikt ved å lede en interreligiøs bønn på stedet i Ur der det antas at Abrahams hus har ligget.

Det viktigste kjennemerket i Ur er zigguraten, en pyramide-aktig struktur som ble utgravd i mellomkrigstiden. Nå får stedet et nytt landemerke.

– Pavens besøk var av historisk betydning, sier Shamil al-Rumaid, direktør for oldsaker i Dhi Qar-provinsen til Reuters.

Ur i Kaldea

Ur var i oldtiden en mektig by som lå i det sørlige Mesopotamia ved Eufrats høyre bredd, nær det stedet hvor den løper sammen med Tigris.

Dette var den gang ikke ikke langt fra kysten, og et sentralt gjennomgangssted for karavaneveiene. I dag kalles stedet Tell el-Muqayyar og ligger i Irak.

Urs ruiner, som nå ligger inne i ørkenen, langt fra elven og kysten, ble først undersøkt i 1854, og man ble fort klar over at dette måtte være Bibelens «Ur i Kaldea».

Systematiske utgravninger kom likevel først i gang fra 1922. Så sent som i 1980-årene ble det foretatt nye utgravninger i området.

Kilde: Store norske leksikon

PUSSER: Glassmaleriene i den nye kirken i Ur blir pusset. Snart er hele anlegget ferdig.

Kristne på flukt

Irak hadde så sent som ved århundreskiftet rundt 1,5 millioner kristne, men etter den amerikanske invasjonen i 2003 har antallet sunket til noen få hundre tusen i en befolkning på 40 millioner.

Iraks kristne samfunn ble hardt rammet, og mange flyktet da al-Qaida begynte å herje i området på begynnelsen av 2000-tallet. Senere startet forfølgelsen fra IS.

80 prosent av dagens kristne i landet tilhører Den kaldeiske kirke, som har nær tilknytning til Den romersk-katolske kirke.

BESØK: Spanske turister fotografert i den nye kirken 3. mars i år. Målet med satsingen er at Ur skal lokke til seg turister og troende fra hele verden.

Arbeidsledighet og væpnede grupper

Da paven besøkte landet for tre år siden, uttalte Iraks president et ønske om at de kristne måtte komme tilbake.

De siste årene har en del kristne returnert til sine hjem men mange sliter på grunn av høy arbeidsledighet og fordi væpnede bander fortsatt herjer i området.

Abraham

I Bibelen blir Abram omdøpt til Abraham av Gud. Navneendringen markerer et symbol på Guds pakt med ham og hans etterkommere. "Abram" betyr "høy far", mens "Abraham" betyr "far til en mengde".

I jødedommen er Abraham det jødiske folkets stamfar, og den som inngikk en pakt mellom Gud og det jødiske folk.

I Det nye testamentet nevnes Abraham som det perfekte eksempelet på hva det vil si å tro på Gud.

Innenfor islam regnes Abraham som en av profetene, og gjennom sønnen Ismael som det arabiske folkets stamfar. Disse tre religionene kalles derfor ofte «de abrahamittiske religonene».

Kilde: Store norske leksikon / 1. Mosebok

Powered by Labrador CMS