TILBAKE PÅ TOPP: Gjennom World Watch List sin 30 år lange historie, er det ett land som skiller seg ut i toppen.

I dette landet er det farligst å være kristen

Åpne Dører har aldri opplevd kraftigere forfølgelse av kristne enn i dag.

Publisert Sist oppdatert

Nok en gang er det Nord-Korea som topper Åpne Dører sin årlige World Watch List.

Listen ble presentert onsdag og rangerer de 50 landene hvor misjonsorganisasjonen mener det er farligst å være en kristen.

I år er det 30. gang World Watch List publiseres. 20 av gangene har diktaturstaten i Øst-Asia kommet verst ut.

Informasjonsleder i Åpne Dører, Linda Askeland, rapporterer om at forfølgelsen av kristne verden over er rekordhøy

KARTET: Trykk på landene for å se mer informasjon. Dess rødere farge, dess farligere land.

Kartet viser at Nord-Korea, Somalia og Jemen er de tre landene hvor kristne blir mest forfulgt.

I faktaboksen under ser du alle de 50 landene som Åpne Dører har rangert, i synkende rekkefølge:

World Watch-listen

1 Nord-Korea

2 Somalia

3 Jemen

4 Eritrea

5 Libya

6 Nigeria

7 Pakistan

8 Iran

9 Afghanistan

10 Sudan

11 India

12 Syria

13 Saudi Arabia

14 Myanmar

15 Maldivene

16 Kina

17 Mali

18 Irak

19 Algerie

20 Mauritania

21 Usbekistan

22 Colombia

23 Burkina Faso

24 Den sentralafrikanske republikk

25 Vietnam

26 Turkmenistan

27 Cuba

28 Niger

29 Marokko

30 Bangladesh

31 Laos

32 Mosambik

33 Indonesia

34 Qatar

35 Egypt

36 Tunisia

37 Den demokratiske republikken Kongo

38 Mexico

39 Etiopia

40 Bhutan

41 Tyrkia

42 Komorene

43 Malaysia

44 Tadsjikistan

45 Kamerun

46 Brunei

47 Oman

48 Kasakhstan

49 Jordan

50 Nicaragua

Kilde: Åpne Dører

– Vi har aldri hatt så høye målinger i forbindelse med World Watch List. Det er bekymringsfullt å se trendene på de ulike stedene i verden, sier Askeland til Dagen.

Islamistiske grupper, overvåking, vold og religiøs nasjonalisme

Åpne Dører omtaler en rekke drivkrefter bak forfølgelsen av kristne i 2023 på sine nettsider.

Askeland forteller at hvilke krefter som er i sving i de ulike delene av verden varierer.

Fellesnevneren er at de øker i styrke og har gjort det de siste ti årene.

Slik vurderes landene i World Watch List

Kriteriene Åpne Dører bruker når de skal rangere landene etter hvor stor grad av forfølgelsen er av kristne er følgende:

– Privatliv. Hvilken frihet har en kristen til å tilbe og eie religiøst materiale? Er konvertering til kristen tro tillatt? Er tankefrihet tillatt?

– Familieliv. Hvor fri er kristne til å uttrykke sin tro i familien sin? Er det mulig å markere kristne familiebegivenheter, som bryllup og begravelser?

– Lokalsamfunn. Kan kristne leve uten trakassering og diskriminering i sine lokalsamfunn? Hvordan påvirker troen deres muligheten til utdanning eller arbeid?

– Nasjonalt. Tillater myndighetene at kristne gir uttrykk for sin tro? Kan konvertitter kalle seg kristne på offisielle dokumenter? Er de kristne en skyteskive for politiet?

– Kirkeliv. Har kristne lov til å møtes? Kan de bygge kirker? Og hvis de kan, blir de overvåket? Er bibler fritt tilgjengelige?

– Vold. Blir kristne angrepet psykisk eller fysisk? Blir de arrestert, bortført, torturert, fengslet eller drept? Blir de utsatt for overgrep og seksuell trakassering?

Kilde: Åpne Dører

– I India har volden og antall gruppeangrep mot kristne og kirker økt siden den hindu-vennlige regjeringen overtok makten i 2014. Mens i Kina har myndighetene, spesielt siden 2018, innskrenket friheten i form av overvåking og forbud mot at barn under 18 år kan delta i gudstjenester. Dette er skremmende utvikling i de to mest folkerike landene i verden, sier hun.

Når det gjelder Afrika og Latin-Amerika dreier forfølgelsen seg om den stadig økende makten til kriminelle og islamistiske grupper – og at de misbruker makten overfor kristne.

BEKYMRET: Informasjonsleder i Åpne Dører, Linda Askeland, ser med alvor på utviklingen av forfølgelsen av kristne i verden – som aldri har vært sterkere.

Så sent som søndag forrige uke ble det meldt om et bombeangrep i regi av IS mot en kirke i Den demokratiske republikken Kongo. Minst ti mennesker ble drept og 39 såret.

– Land som tidligere var fredelige misjonsland er nå utrygge – med kriminelle bander og ekstremistgrupper ute av kontroll. De angriper målrettet kristne med religiøse eller politiske motiv. Myndighetene har ofte verken evne eller vilje, til å stoppe dem, sier hun.

Fra 1. til 9. plass

I fjor var det Afghanistan som ble vurdert som nummer én blant verstingene. Nå har det Taliban-styrte landet falt ned til 9. plass.

Faglig leder i Åpne Dører, Ole Petter Erlandsen, forklarer at fallet handler om få rapporter om vold mot kristne.

AFGHANISTAN: Fra det asiatiske landet som er på 9. plass på Åpne Dørers World Watch List for 2023.

– Taliban har mer enn nok med å styre et land i krise. Derfor er aktiviteten mot kristne forrædere ikke den samme. Dessuten har kristne i større grad gjemt seg i forhold til i fjor. Tar du med at statistikken også inkluderer utenlandske, kristne hjelpearbeidere som har kommet til landet, gir ikke rangeringen alene listen det fulle bildet for de kristne konvertittene i Afghanistan, sier han.

Men førsteplassen ville landet ikke fått. Til det er situasjonen i Nord-Korea for ekstrem.

Fangeleir og drap

Nord-Korea har ligget jevnt i toppen av World Watch List siden 2002. Kristendommen blir sett på som en trussel mot rikets sikkerhet og forfølgelsen har bare økt.

– Myndighetene har intensivert jakten på de kristne i 2022. Blir de oppdaget er konsekvensene å bli sendt i høyrisiko-fangeleir eller å bli drept på stedet, sier Erlandsen.

Åpne Dører anslår at det bor mellom 300-500.000 kristne i landet. Så mange som 50-70.000 av dem skal befinne seg i fangeleir. Resten av dem holder sin tro godt skjult.

NORD-KOREA: Det asiatiske diktaturet er rangert som nummer 1 på Åpne Dørers World Watch List i 2023.

På grunn av et spesielt kastesystem må kristne i Nord-Korea være ekstra på vakt.

– Skulle en kristen bestefar bli tatt, så går myndighetene etter barn og barnebarn også.

Erlandsen mener forfølgelsen i Nord-Korea mangler sidestykke.

– Den er så ekstrem at man kan undres hvordan evangeliet i det hele tatt har overlevd gjennom alle disse årene, sier han.

Guds rike går fram

– Hvor finnes håpet i all den dystre statistikken?

– Vi må se på disse tallene med et Guds rike-perspektiv. I de landene som opplever størst forfølgelse, der har også evangeliet mest fremgang, understreker Ole Petter Erlandsen.

WORLD WATCH LIST: Åpne Dørers liste over de 50 landene i verden hvor kristne forfølges sterkest.

Han trekker fram nyheten om kirken som ble bombet i Kongo sist søndag.

– Dette er en menighet Åpne Dører kjenner, og vi var der i 2021 med hjelpesendinger. Pastoren har fortalt at 62 mennesker ble døpt søndag, samme dag som bomben gikk av. Det er spesielt å høre.

I tillegg meldes det om nedgang i vold i deler av Midtøsten, Egypt og Vietnam.

DEN DEMOKRATISKE REPUBLIKKEN KONGO: Kristne i det afrikanske landet opplever økt vold fra islamistiske grupper. I 2023 rangerer Åpne Dører landet på en rekordhøy 37. plass på World Watch List.

I tillegg meldes det om nedgang i vold fra både Midtøsten, Egypt og Vietnam.

– Så ser vi at gulf-landene synker på listene. Det skyldes bedre forhold for blant andre migrantkristne – som det er mange av i denne regionen. Spesielt Qatar har gått kraftig ned på våre parametere. Mye av grunnen er nok effekten av fotball-VM i fjor, sier han men ønsker å vente med å konkludere til neste år.

Bønneveileder

Erlandsen mener World Watch List har, gjennom sin 30 år lange eksistens, gitt kristne en god kilde til bønn.

– Listen viser hvor skoen trykker og hvilket ansikt forfølgelsen har de ulike plassene. Den hjelper oss å be konkret ut ifra land og behov.

FINNES HÅP: Faglig leder i Åpne Dører, Ole Petter Erlandsen, sier at mellom alle de dystre tallene i World Watch List finnes prov på at evangeliet når ut.

Linda Askeland, som selv har møtt mange kristne som lever under hard forfølgelse, mener vi i Norge må passe oss for å bli «immune» når vi hører om den brutale virkeligheten mange opplever.

– For oss som tror på evangeliet må vi huske på at vi alle er én kropp, én kirke og én familie. Det er vårt ansvar å be for og huske på våre trossøsken som lider, sier hun og legger til:

– Evangeliet går fram selv på de mørkeste plassene. Det er våre trossøsken i Nord-Korea, Colombia og Kongo som bærer håpet for sin nasjon. Det blir jeg aldri lei av å si.

Se oppsummeringen av World Watch List sin 30 år lange historie under:

Powered by Labrador CMS