I fakkeltog mot rasistiske fordommer og hat
Lørdag var det 75 år siden Krystallnatten, da nazistene raserte jødiske hjem, gravsteder, butikklokaler og bedehus i Tyskland. Helgens markering viste at det fortsatt er behov for å kjempe mot fremmedfrykt og rasisme.
- I årene før Krystallnatten hadde det blitt lagt et grunnlag for å fremstille jøder som mindreverdige. Markeringen av Krystallnatten bør være et insitament til å få orden på vårt moralske kompass, slik at vi lettere kjenner det igjen når vi får litt vondt i holdningene våre, om det så er overfor jøder, rom, muslimer eller andre, sier leder i Det Mosaiske Trossamfund, Ervin Kohn.
Trossamfunnet arrangerte fakkeltoget i Oslo sentrum lørdag kveld i samarbeid med Antirasistisk Senter og Ungdom mot rasisme.
Trakk seg etter drapstrussel
Kohn sier at ikke alle, ikke engang dagens lærere, har kunnskap om en av historiens viktigste leksjoner mot hat og fordommer.
- Dette var natten da mobben gikk til angrep på sine medborgere, sier Kohn, som i likhet med byrådsleder Stian Berger Røssland og Florence Aryanik (20), sentralstyremedlem i Ungdom mot rasisme, skulle holde appell under Krystallnatt-markeringen.
Aryanik valgte imidlertid å trekke seg fra markeringen fordi hun tidligere på dagen mottok en drapstrussel på telefon, skriver NRK.
- Det var en vanskelig avgjørelse å trekke seg fra arrangementet i kveld, for jeg er egentlig mer redd for å bli truet til å være stille enn å bli truet på livet, sier Aryanik, som valgte å trekke seg fra arrangementet på grunn av hensyn til sin familie.
- Ikke gjenta feilen
Natten mellom 9. og 10. november 1938 ble tusenvis av jødiske hjem, synagoger og butikker satt i brann av naziregimet i det som ble en forsmak på holocaust.
Leder i Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, minner om at fortidens feil ikke må gjentas når vi nå ser en oppblussing av antisemittiske og rasistiske holdninger i flere land.
- Dette er en markering både for å minnes ofrene og for å reflektere over hvordan rasistiske fordommer og hat kan feste seg, gjøre noen mennesker til overgripere og andre til passive iakttakere, sier Steen.
I tillegg til fakkeltoget inviterte arrangørene til seminar med blant andre kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og kommentator Marte Michelet.