I finalen, men håper de ikke vinner talentkonkurranse
Bandet Fasit er i finalen i P3s talentkonkurranse Urørt med enn låt som handler om synd. Se video på toppen av siden!
NRK P3s musikkonkurranse Urørt har blitt kjent for å løfte frem de fremste talentene i Norge innen populærmusikk.
Bergensbandet Fasit er nå nominert til finalen sammen med fire andre norske band. De fem nominerte skal bli til tre, som da får spille i den endelige finalen på Sentrum Scene i Oslo.
Låtskriverne i Fasit, Snorre Mukisa Kilvær og Christer Dyngeland, har sitt åndelige hjem i Pinsekirken Tabernaklet i Bergen. Men Fasit er ikke et kristent band.
– Det er bare to av oss som er bekjennende kristne. Det ville ikke vært riktig av oss å profilere dette som et kristent prosjekt. Og det er det heller ikke, sier vokalist Snorre Mukisa Kilvær.
– Det ligger ofte forventninger til kristne som spiller i band at man skal bruke bandet som en evangeliseringsplattform. Jeg tenker at det er bedre å bygge gode relasjoner og være til stede i en musikkbransje, som er preget av mye forskjellig, sier Dyngeland.
De to låtskriverne legger likevel ikke skjul på at troen er viktig for dem. Dette bærer flere av tekstene preg av.
Svart væske
Finalelåten «Hope It's The Last Time» handler om å kvitte seg med dårlige vaner. I musikkvideoen blir dette illustrert med en svart flytende væske som kommer ut av kroppen.
– For kristne symboliserer dette synd, for en annen vil det kanskje bare være et symbol på noe man ønsker å bli kvitt i sitt eget liv, forklarer Dyngeland.
Målet er å komme til finalen 5. mars på Sentrum Scene i Oslo. Tidligere denne uken visste Fasit at de var blant de ti nominerte til finalen.
Tirsdag morgen fikk de vite at de hadde tatt seg videre til runde to ved å slå ut Trondheims-bandet Frances Wave.
I runde to skal fem band bli til tre finalister. Stemmene fra duellene nullstilles, og alle artistene kjemper mot hverandre for å få flest mulig stemmer.
– Å vite at vi nå er en av dem fem beste bandene er utrolig stort for oss. Vi får masse omtale i mediene, vi får spillejobber. Det er kjekt når folk sier at det vi gjør holder høy kvalitet, sier Dyngeland.
– Vinneren blir glemt
Men ironisk nok er det ikke et mål for gutta i Fasit å vinne konkurransen.
– Historien viser at de som vinner Urørt, blir glemt. De som derimot kommer på andre eller tredjeplass blir husket, forklarer Mukisa Kilvær med et smil.
En oversikt over de siste ti årene viser at kjente band som DonkeyBoy, John Olav Nilsen & Gjengen og Kvelertak alle kom til finalen uten å vinne. Mens vinnerne disse årene, Herodes and Zeros, Pony the Pirate og The Pink Robots er langt mindre kjente.
– Hva gjør dere hvis dere vinner?
– Hvis vi vinner kommer vi ikke til å gjøre noe annerledes. Vi kommer bare til å knuse på like hardt som vi har gjort til nå. Det er klart at vi får en selvsikkerhetsboost, vi kommer sikkert til å bli enda mer inspirert, sier vokalisten.
Bandmedlemmene beskriver sjangeren sin som pop-punk, det vil si pop med rockegitar. P3 beskriver bandet slik: Fasit er et friskt, norsk pop/rock/punk band fra Bergen, og er et av Vestlandets mest lovende band.
De ti bandene som ble nominert til finalen får spille på musikkfestivalen by:Larm i Oslo i begynnelsen av mars.
Opplært i kirken
Selv om Fasit og Urørt får mye oppmerksomhet for tiden er vokalist Mukisa Kilvær også opptatt av et annet band som slepper plate en av de neste dagene, nemlig lovsangsbandet Radiate. Her spiller han bass.
– Det er noe av det gøyeste jeg vet. Det er forskjell på å spille i lovsang og å spille i band. Begge deler er fryktelig gøy, men det er noe annet å spille til ære for Gud, sier Mukisa Kilvær
Han gir kirken æren for at han i tidlig alder fikk lære å spille bass og synge.
– Jeg hadde sannsynligvis ikke vært den musikeren jeg er i dag uten miljøet i kirken, sier han.