I innbydelsen var Israel-kartet dekket av et palestinaflagg omringet av piggtråd
– Problematisk, sier sokneprest. Nå er plakaten endret.
Neste lørdag blir det arrangert solidaritetsfestival i parken ved Sagene samfunnshus i Oslo.
I år er Palestina i sentrum med taler, appeller, panelsamtale, konserter, dans og poesi. For å nevne noe. Arrangementet henvender seg også til barn.
Menigheter er med
I plakaten til solidaritetsarrangementet var både Israel-kartet og de palestinske områdene dekket av et palestinaflagg omringet av piggtråd.
Festivalen arrangeres av Fellesskap og respekt i samarbeid med Antirasistisk senter, Agenda X, Minotenk, Sagene og Iladalen menighet og Torshov og Lilleborg menighet.
Den borgerlige avisen, Minerva, skrev først om saken.
– Problematisk grafisk fremstilling
Hanne Kleveland er sokneprest i Torshov og Lilleborg sokn. Hun sier til Dagen at hun selv ikke skal delta på solidaritetsfestivalen fordi hun forretter i et bryllup den dagen.
Kleveland har selv reagert på at hele Israel-kartet er dekket av et palestinaflagg med piggtråd rundt.
– Vi synes det var en problematisk grafisk fremstilling og var heller ikke klar over at dette ble brukt, sier hun.
Soknepresten presiserer:
– Vi stiller oss bak temaet og synes det er viktig å stå sammen for fellesskap og respekt. Vi ønsker en tostatsløsning, og støtter palestinafolket i den forferdelige krisen som de går gjennom nå.
Kirken svarte på klager
Den grafiske fremstillingen har ført til klager og Kleveland har sendt Dagen svaret som Knut Rygh, sokneprest i Sagene og Iladalen menighet, sendte til «en som reagerte sterkt på bruken av flagget med piggtråd».
Der skriver han blant annet:
«Når det er benyttet et kart som viser både Israel og de palestinske selvstyreområdene, og ikler helheten av dette kartet det palestinske flagget, så ser vi at det kan misforstås. Slik arrangementet nå er promotert så ser vi at plakaten kan ha motsatt virkning av intensjonen til festivalen.»
Rygh skriver videre at de vil «prøve å påvirke promoteringen av festivalen, slik at det ikke skaper konflikt og misforståelser, men opprettholder målet at vi skal komme sammen uavhengig av bakgrunn og politisk ståsted...»
Har ikke svart
Dagen har også vært i kontakt med lege og influenser Wasim Zahid som er en av dem som skal holde appell på lørdag. Han hadde ikke begynt å tenke på hvilket budskap han skulle legge frem i sin appell, fortalte han.
Zahid har ikke svart på spørsmål fra Dagen om han var komfortabel med den grafiske fremstillingen som viser israelskartet dekket av palestinaflagg og piggtråd.
Oslo kommunes logo var med
På plakaten var også Oslo kommunes logo.
Ifølge Minerva svarte byrådsleder i Oslo, Eirik Lae Solberg (H), følgende da han ble gjort oppmerksom på plakaten:
– Plakaten gir et klart inntrykk av at staten Israel ikke skal eksistere. Det strider mot Norges utenrikspolitiske linje og er ikke noe Oslo kommune stiller seg bak.
Solberg ba videre arrangøren om å fjerne Oslo kommunes logo fra alle plakater.
– Jeg har bedt om en avklaring fra organisasjonen om de ønsker å uttrykke at staten Israel ikke skal eksistere. Isåfall vil det være være nærliggende at de ikke lenger får tilskuddsmidler fra Oslo kommune, sa han.
Initiert av partiet Rødt
Nå er plakaten endret. I den nye plakaten er kartet med palestinaflagg og piggtråd tatt bort og erstattet av et enkelt palestinaflagg.
Palestinakomitéen, som også skal bidra i programmet, er blant dem som nå bruker den nye plakaten på sine sider for å profilere arrangementet.
Sokneprest Hanne Kleveland er fornøyd:
– Det er fint at bildet ble endret slik at man unngår misforståelser og heller kan samles om denne viktige festivalen for fellesskap og respekt og mot all rasisme.
Det første Fellesskap og respekt-arrangement ble initiert i 2012 av Rødt Sagene. Siden den gang har det fungert som en årlig kulturell, politisk og sosial markering, som har funnet sted i parken ved Sagene Samfunnshus. Hensikten er å styrke solidariteten etter den tragiske terrorhandlingen 22. juli 2011. Årlig arrangeres det aktiviteter for barn, ungdom og voksne.