FREDHEIM ARENA: Pastor og daglig leder i ImF-tilknyttede Fredheim Arena, Andreas Bjørntvedt, er positiv til å slippe kvinner til i eldsterådet.

I kveld kan ImFs største forsamling fatte historisk kvinnevedtak: – Utfallet er helt åpent

Fredheim Arena tar den siste og avgjørende beslutningen rundt kvinnelige eldste tirsdag kveld.

Publisert Sist oppdatert

I mer enn 10 år nå har spørsmålet blitt diskutert i den ImF-tilknyttede Fredheim Arena i Sandnes. Skal eldsterådet åpnes for kvinner?

Indremisjonsforbundet sentralt har et prinsipielt nei-ståsted. Tidligere generalsekretær Erik Furnes forklarte overfor Dagen at det finnes en funksjon som er forbeholdt egnede menn, nemlig det som har med åndelig lederskap å gjøre.

Kvinner i lederroller

Men noen lokale forsamlinger, blant annet Emblem bedehusforsamling på Sunnmøre, har allerede valgt å gi kvinner lederroller. Emblem har åpnet for kvinner i eldsterådet, mens Fredheim Arena har åpnet for å ha kvinner i pastorteamet.

Forsamlingen i Sandnes har likevel stått på at eldsterådet er forbeholdt egnede menn. Men etter hvert som spørsmålet har blitt løftet opp på årsmøte etter årsmøte har holdningen lokalt gradvis endret seg.

18. april kan bli historisk

Og da saken kom opp i fjor ble et nødvendig 2/3-dels flertall oppnådd. Men regelverket krever ikke bare ett positivt årsmøtevedtak, men to. Derfor er vedtaket tirsdag 18. april av det historiske slaget.

Dersom det blir ja i kveld har ImF ikke én, men to tilknyttede forsamlinger som åpner for kvinnelige eldste.

– Hva tror du blir utfallet av avstemningen om kvinner kan gå inn i eldsterådet, pastor Andreas Bjørntvedt?

– Jeg har egentlig ingen magefølelse. Jeg tror det er helt åpent. Det ble så vidt et 2/3-dels flertall i fjor, og det kan like fort slå motsatt vei i år, sier han.

Det var Vårt Land som omtalte saken først.

Små marginer i kveld

Selv mener han at det er riktig å åpne opp for kvinner, men uavhengig av ståsted oppfordrer han så mange som mulig å komme på årsmøtet for å gi sitt syn til kjenne.

– Det hjelper svært lite å komme og si du var uenig i utfallet i morgen, sier han.

Menigheten har cirka 350 voksne stemmeberettigede medlemmer, men ofte er det ikke mer enn rundt 100 av dem som dukker opp på årsmøtene.

– Under halvparten av medlemmene kan altså bestemme dette spørsmålet i kveld?

– Ja, og derfor er det så viktig at så mange som mulig møter opp. Regelverket vårt åpner nemlig ikke opp for forhåndsavstemning knyttet til vedtektsendringer, så det er de som møter opp som avgjør dette, sier han.

Han forteller at forsamlingen har en rekke småbarnsfamilier blant sine medlemmer, og for disse kan det være krevende for både mor og far å møte opp på et årsmøte. Det samme gjelder enkelte eldre i forsamlingen.

Respektfull og dempet stemning

Selv om det er to tydelige fløyer innad i forsamlingen når det gjelder dette spørsmålet, så er pastoren klar på at det ikke eksisterer noen konfliktsituasjon i menigheten.

– Vi har en veldig respektfull og dempet samtale om dette i menigheten. Det betyr ikke at folk ikke har sterke meninger på begge sider, men dette er ikke kirkesplittende, sier Bjørntvedt og viser til ImF sentralt sin uttalelse om at spørsmålet om tjenestedeling ikke lenger skal anses som en test på bibeltroskap.

– Uansett hva utfallet blir i kveld skal vi leve godt med resultatet som menighet, avslutter han.

Powered by Labrador CMS