Ida Lindtveit Røse innstilt som nestleder i KrF
Valgkomiteen vil ha Røse som nestleder, men motkandidat Jorunn Gleditsch Lossius avviser ikke omkamp på landsmøtet.
KrFs valgkomité har valgt å innstille Ida Lindtveit Røse (30) som nestleder i partiet.
Det melder KrF i en pressemelding mandag.
Hun er innstilt av et flertall i komiteen.
– Ida har lang erfaring som lokal- og regionalpolitiker og hun har vært statsrådsvikar. Hun er en tydelig og profilert stemme som på en god måte utfyller de to andre to i ledertrioen, sier Helga Marie Bjerke, leder for valgkomiteen til Dagen.
Partiet skal stemme over nestlederen på landsmøtet 22.–23. april på Hamar.
– Jeg er glad og takknemlig for tilliten valgkomiteen har vist meg. Det vil være en stor, men også fantastisk oppgave å få være med å lede partiet vårt fremover. Sammen med mange tusen kristendemokrater over hele landet skal vi jobbe for et sterkt KrF i Norge som gir familier større innflytelse til å forme sin egen hverdag, sier Røse i en pressemelding.
Ville ikke levere delt innstilling
De siste månedene har lokallagene spilt inn sine kandidater til nestledervalget. Ida Lindtveit Røse fra Viken og Jorunn Gleditsch Lossius fra Agder har begge blitt pekt på som aktuelle kandidater av en rekke lokallag.
Kandidatene står langt fra hverandre blant annet i spørsmål som abort, Pride og konverteringsterapi.
Til tross for at fylkeslagene er nesten delt på midten mellom de to kandidatene, har valgkomiteen kun innstilt én kandidat.
– Valgkomiteen har valgt en flertallsinnstilling fordi vi mener at det er den beste innstillingen, og vi oppfatter at det er det vi skal gjøre som valgkomité, sier Bjerke.
– Var det uaktuelt å levere en delt innstilling?
– Vi landet på at en innstilling med ett navn til hver plass er det som var best.
Bjerke vil ikke opplyse hvor stort flertallet i komiteen var.
Lossius er ikke innstilt til sentralstyret
Lossius er heller ikke innstilt til partiets sentralstyre.
– Hvorfor er hun ikke innstilt til sentralstyret?
– Det er kandidater som vi har spilt inn til sentralstyret som har takket nei.
Bjerke vil ikke bekrefte hvorvidt Lossius har takket nei, men opplyser at det gjelder flere kandidater.
Det kan likevel bli kampvotering på landsmøtet dersom Lossius spilles inn som benkeforslag.
Nå er det opp til partiet å ta stilling til valgkomiteens innstilling.
– Vi har levert innstillingen over slik at partiet, altså landsmøtet, kan gjøre sine valg. Landsmøtet skal vurdere hva som er best for partiet. Jeg håper og tror at denne innstillingen, som vi er stolte av, er den beste for partiet, sier hun.
Lossius gratulerer
Lossius opplyser til Dagen at hun må ta stilling til om hun likevel vil stille som motkandidat på landsmøtet.
– Jeg har hele veien vært motivert for nestledervervet, og høringen var delt. Så sånn sett, skulle jeg oppleve at jeg muligens har et landsmøteflertall i ryggen, så er det noe jeg må vurdere, skriver hun i en tekstmelding til Dagen.
Lossius sender samtidig sin gratulasjon til Røse.
– Jeg registrerer at et flertall i valgkomiteen har pekt på Ida, og vil i den forbindelse gratulere henne med innstillingen.
Disse er innstilt til sentralstyret
I tillegg foreslår valgkomiteen, som ventet, å innstille Olaug Bollestad og Dag Inge Ulstein til å fortsette som henholdsvis partileder og nestleder.
Til sentralstyret innstilles Widar Skogan fra Troms, Magne Supphellen fra Vestland, Øystein Stjern fra Rogaland, Karoline G. Nordbø fra Oslo og Randi W. Frisvoll fra Møre og Romsdal.
– Personene vi innstiller er bredt sammensatt med ulike egenskaper, erfaringer, geografisk tilhørighet og syn på hva som er viktig for KrF fremover. Dette er et sentralstyre som jeg er trygg på vil gjøre de gode vurderingene for at KrF skal vokse og kommer over sperregrensen i 2025, skriver valgkomiteen i pressemeldingen.