PÅ VEI NORDOVER: – Den strømmen av flyktninger som kommer mot Europa nå kommer også til Norge, sa statsminister Erna Solberg (H) mandag. Dette bildet, som ble tatt mandag, viser en mor med et barn i armene i det hun ankommer Tyskland fra Ungarn.

– Idretten ligger langt foran kirken

Syriske flyktninger strømmer nordover, og 10.500 skal integreres i norske kommuner. – Kirkene må ta sin del av ansvaret, mener diakoniprofessor.

Publisert Sist oppdatert

– Kirkene og menighetene har absolutt et ansvar, og det er først og fremst moralsk, sier Hans Morten Haugen til Dagen.

KLAR TALE: – Kirkene og menighetene har absolutt et ansvar, sier professor Hans Morten Haugen.

Det har vært stor motstand i kommunene når det gjelder å ta imot flyktninger. Samtidig er flyktningpresset i Europa økende for hver dag som går. Etter flere runder ble det mandag kjent at norske kommuner har vedtatt å bosette nesten 10.500 flyktninger. Statsminister Erna Solberg (H) er imidlertid klar på at det ikke stopper der.

– Vi kommer til å måtte ta imot flere. For den strømmen av flyktninger som kommer mot Europa nå, kommer også til Norge, påpeker hun overfor NTB.

– Kirken må lære

Torsdag skal Hans Morten Hauge snakke om flyktningkrisen i Europa med en teologisk refleksjon under et temaseminar arrangert av Norges kristne råd der følgene problemstilling er i sentrum: Hva kan sivilsamfunnsaktører, og særlig kirker, bidra med i denne situasjonen?

NOAS-sjef: – Smålig av Erna Solberg å returnere syrere

Her er professoren klar i sin tale:

– Kirkene kan bli bedre på tilrettelegging og aktivisering av personer som kommer til Norge. Her ligger idretten langt foran. Idretts-Norge opptrer forbilledlig når det gjelder å opprette møtesteder for innvandrere, mens Kirke-Norge har en del å lære når det handler om å være på tilbudssiden, sier han.

Viser til Bibelen

Haugen mener at kirkene ikke trenger å se lenger enn til Bibelen dersom de lurer på hvorfor også de bør ha en del av ansvaret for innvandrernes integrering.

– Det er så stor enighet om hva Det nye testamentet og Det gamle testamentet utfordrer oss på, nemlig å være gjestfrie i møte med innflyttere. Det finnes ikke eksempler i Bibelen på noe annet, sier han.

– Er det mulig for menighetene å integrere innvandrere som ikke er kristne også?

– Ja, absolutt! Under valgkampen i 1997 gikk de 25 kirkelederne ut med et felles brev om islam-frykt og våre holdninger til innflytterne. Norge har en gammel misjonshistorie, og det forteller noe om viktigheten i det å mobilisere, også når mennesker kommer til landet vårt, het det i brevet. Den norske misjonskulturen utfordrer oss, svarer Haugen.

Professoren understreker at selv om det ikke finnes god statistikk på området, kan det anslås at i hvert fall halvparten av de som kommer til Norge er kristne. Han mener at den kristne innvandringen ikke nødvendigvis viser igjen i Den norske kirke, men at den gagner trossamfunn som baptistkirken, pinsevenner og Den katolske kirke.

– Inviter på kaffe

Anton Steen, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, skal også holde et innledningsforedrag ved temaseminaret torsdag. Han skal først og fremst snakke om utfordringer knyttet til bosetting av flyktninger i norske kommuner, alt fra det generelle til det mer spesifikke.

– Kommunene sier jo selv at det er bolig som er den største utfordringen, men det varierer veldig fra sted til sted. Det argumentet er ikke nødvendigvis aktuelt i alle kommuner, selv om det brukes også der. Standard på boligene er en annen ting, sier han og spør:

– Hvor høyt skal listen legges?

Når en flyktning blir tildelt en kommune, skal vedkommende først gjennom et introduksjonsprogram for å lære norsk. Deretter tilbys flyktningen arbeidstilpasning, og her dukker en ny problemstilling opp, ifølge professoren.

– Det kan være veldig utfordrende for en flyktning som kanskje ikke har lært seg språket å skaffe seg jobb, sier han.

– Hva kan menigheter gjør for å hjelpe til med integreringen av flyktninger i de ulike kommunene?

– Det må jo bli på det mellommenneskelige plan. Det å åpne hjemmene sine for å invitere dem over på en kopp kaffe eller te kan være viktig. Det skaper tillit mellom mennesker, noe som igjen er avgjørende for integrering.

10.500 bosettes

Regjeringen har bedt kommunene bosette 10.885 flyktninger i år. Ved utgangen av august har 232 kommuner svart ja på oppfordringen og stiller til sammen 10.489 plasser til rådighet.

21 kommuner har sagt nei, mens 37 kommuner ennå ikke har fattet vedtak, viser den siste oppdaterte informasjonen fra Direktoratet for mangfold og integrering (IMDI).

For neste år har regjeringen bedt kommunene ta imot hele 14.020 flyktninger. Så langt har kommunene samlet sagt ja til å bosette drøyt 8.200 i 2016, ifølge IMDIs ferske tall.

Kilde: NTB

Powered by Labrador CMS