Idrettsstjerne kritisk til slappere lederkrav i KRIK: – Bør heller stramme inn
– Jeg er bekymret for hvor man setter standarden for ledere i KRIK, sier den verdenskjente skikjøreren og KRIK-profilen Andreas Håtveit.
2. november er det klart for generalforsamling Kristen Idrettskontakt (KRIK) i Skien. Her skal de mye omtalte spillereglene opp til debatt, noe som har skapt store uenigheter i organisasjonen.
Landsstyret vedtok i august at «KRIK skal løfte opp ekteskapet mellom mann og kvinne som Guds gode ordning for samlivet». Videre i vedtaket heter det at styret respekterer at «våre ledere kan ha et annet syn og praksis enn KRIK i dette spørsmålet. Samlivsform skal derfor ikke være avgjørende for hvorvidt man kan være frivillig leder på KRIK-leir».
Forbilder
Blant dem som reagerer på vedtaket er den kjente KRIK-profilen og tidligere freestylekjøreren Andreas Håtveit.
– Jeg er bekymret for hvor man setter standarden for ledere i KRIK. Jeg forstår at vi trenger ledere, og at vi er avhengig av at folk stiller opp, men jeg mener at det viktigste er at lederne er grunnfestet i troen, sier Håtveit.
Den tidligere freestylekjøreren har åtte medaljer fra X Games. Han avsluttet karrieren under vinter-OL i 2014 da han kom på 4.plass i slopestyle. To år senere var han med i reality-serien Mesterens mester på NRK. Nå er firebarnsfaren aktiv i KRIK som jibbe-instruktør.
– Etter at jeg ble far selv, har jeg blitt mer bevisst på at ledere er forbilder. På leir er lederne ofte de tøffeste og de som man ser opp til. Da må vi ikke ha slappe kriterier for hva lederne tror på. KRIK burde heller stramme inn kravene vi setter til dem som har lederposisjoner.
– Må elske Jesus
Han mener det er forskjell på å sende barna på en vanlig idrettsleir og en KRIK-leir.
– På en idrettsleir er idretten i fokus. Lederne er idrettsforbilder. Mens på en KRIK-leir tror barna at lederne er kristne forbilder. Jeg ville heller sendt barna mine på en idrettsleir enn en KRIK-leir, sier Håtveit.
– Hva bør være kriteriene for å være KRIK-leder?
– Man må elske Jesus og Bibelen og ønske å leve slik Jesus sier at vi skal leve.
– Hvilke konsekvenser får det for ditt engasjement hvis landstyret sitt vedtak blir gjeldene i KRIK?
– Da kommer jeg ikke lenger til å ha noe med KRIK å gjøre og vil ikke lenger være instruktør, sier han.
– Bikkjeslagsmål
I begynnelsen av oktober skrev Dagen om et mistillitsforslag som er sendt inn i forkant av generalforsamlingen. Lokallagsleder Sveinung Susort mener at hele KRIK-styret må gå av etter samlivs-vedtaket i landsstyret i august.
Dagen har nå også fått tilgang til et annet forslag som går ut på å reversere andre del av landstyret sitt vedtak.
I forslag til vedtak heter det at generalforsamlingen mener det «skal være samsvar mellom liv og lære, og bestemmer derfor at landsstyrets vedtak om åpne for andre samlivsformer hos frivillige ledere reverseres. Personer som lever i heterofilt samboerskap eller er i homofile relasjoner, kan følgelig ikke være frivillige ledere i KRIK».
Forslaget er signert Ole Gramstad Jensen, Andreas Jørgensen, Sondre Teigen Lillebostad og Astrid Sky.
– Vi er uenig i at styret kan fatte dette vedtaket og bringer nå saken til generalforsamlingen, sier Ole Gramstad Jensen og legger til:
Nytt forslag
– Tror du dere får flertall?
– Det jeg vet ikke. Men jeg har fred for å løfte saken opp til generalforsamlingen og jeg tror de vil behandle forslaget grundig og med det alvoret saken fortjener, sier Jensen.
Samtidig understreker Jensen at han tror styret har handlet i god tro.
– De har nok tenkt at de nå skåner organisasjonen ved å lande på et kompromissvedtak. Men det de har gjort er å ta en posisjon som ingen har gitt dem.
– Du mener landstyret ikke hadde mandat til å fatte dette vedtaket?
– Nei, det var i hvert fall ikke klart på forrige GF, sier Jensen.
Kan gå på nederlag
Generalsekretær i KRIK, Silje Kvamme Bjørndal, vil ikke kommentere forslaget som er kommet inn om reversering.
– Det jeg kan si generelt er at jeg er glad for at KRIK-ere engasjerer seg. Jeg håper generalforsamlingen blir et sted hvor alle som er glad i KRIK kommer og deltar i samtalen, sier Bjørndal. Hun forventer stort oppmøte.
– Hvilke konsekvenser får det hvis landsstyret går på et nederlag?
– Det blir opp til generalforsamlingen å bestemme. Det er de som velger styre.
– Kan det få noen konsekvenser for deg som generalsekretær?
– Det har jeg ikke tatt stilling til. Det er styret som er min arbeidsgiver og det må de forholde seg til, sier Bjørndal.