IKKE OPPDATERT: Per Arne Dahl og Ivar Braut styrer ikke lenger bispedømmene Tunsberg og Stavanger. Men det har ikke alle fått med seg.

Ifølge Wikipedia er disse to fortsatt biskoper. De sluttet i jobben for tre år siden

– Vi kan bli bedre på oppdatering, sier pressekontakt i det populære leksikonet.

Publisert Sist oppdatert

Wikipedia er et av verdens mest besøkte nettsteder og redigeres etter det såkalte wiki-prinsippet. Det betyr at hvem som helst kan bidra med innhold. «Wiki» er et hawaiisk ord som betyr kjapp eller rask, men det betyr ikke at oppdateringene skjer fortløpende.

Ifølge nettleksikonet er Per Arne Dahl fortsatt biskop i Tunsberg. Han gikk av i 2018 og ble erstattet av Jan Otto Myrseth.

Videre heter det i en større artikkel om Den norske kirke at Stavanger bispedømme fortsatt styres av Ivar Braut. Som kjent måtte han av helsemessige årsaker og til bred medieomtale gå av etter kort tid i jobben. Også dette skjedde i 2018. Anne Lise Ådnøy er biskop i Stavanger i dag.

Feil navn på kirkens øverste leder

Og preses, som gjerne blir oppfattet som Den norske kirkes øverste leder, er ifølge den samme artikkelen i Wikipedia Helga Haugland Byfuglien. Hun ble pensjonist i januar 2020. Olav Fykse Tveit er hennes etterfølger.

– Kan vi ikke stole på Wikipedia?

Pressekontakt Harald Haugland svarer først «jo», før han fortsetter:

– På den annen side er Wikipedia laget av frivillige som ikke alltid føler ansvar for å oppdatere sine artikler. Vi har ingen ansatte til å følge med på slike ting. Dermed kan det bli et tilfeldighetenes spill, særlig når det gjelder nyhetsoppdateringer. Sånn er det bare. Denne artikkelen er åpenbart ikke oppdatert.

– Jo, den er ifølge Wikipedia selv oppdatert i mars 2021, altså tre år etter at Dahl og Braut gikk av og over et år etter at Haugland Byfuglien ble pensjonist.

– Da er det deler av artikkelen som ikke er oppdatert, svarer Haugland.

– Hva betyr det for brukerne av Wikipedia at opplysningene ikke oppdateres systematisk?

– Som sagt: Begrensningen ligger i at det produseres av frivillige. Men det er en påminnelse om at vi må bli flinkere til å oppdatere sider, særlig i artikler der personer er omtalt.

Wikipedia

Wikipedia, gratis tilgjengelig leksikon på internett, opprettet 2001, grunnleggere var Jimmy Wales og Larry Sanger.

Utgiver for alle språkversjonene er den ideelle stiftelsen Wikimedia Foundation med sete i Florida, USA.

Nettleksikonet redigeres etter det såkalte wiki- eller wikiwiki-prinsippet, det vil si at det står enhver fritt til å bidra med innhold, og til å redigere publisert innhold. Wiki-prinsippet tillempes med visse begrensninger.

Wiki-prinsippet er en motsetning til tradisjonelle leksikon der innholdet ofte forfattes og/eller kvalitetssikres av fageksperter.

Kilde: Store norske leksikon

Få bidragsytere på kirkestoff

Haugland medgir at denne måten å lage leksikon på, er sårbart.

– Men jeg kan ikke se for meg noen annen måte å gjøre det på, med mindre man går over til en modell der vi har betalte folk som følger med på ulike sektorer. Det er ikke realistisk.

– Er det tilfeldig at kirkestoffet ikke blir oppdatert?

– Jeg tror det er riktig å si at vi har forholdsvis få aktive bidragsytere på kirkestoff. Jeg har selv jobbet i kirke og misjon og til og med i Dagen og ser gjerne at vi blir bedre på disse områdene. Jeg oppfordrer gjerne både journalister og lesere til å gå inn og oppdatere våre artikler når der ser noe som ikke er riktig.

Bedre på sport og musikk

Sport og musikk er ifølge Haugland to av stoffområdene hvor artikler oppdateres mest hyppig.

– Artikkelen om en profesjonell fotballspiller, som kanskje har en karriere som varer i ti år, blir gjerne oppdatert mandagen etter at han scoret et viktig mål. En prest som preker hver søndag i 40 år, får ikke samme oppmerksomheten, sier Haugland.

Han lover at artikkelen om Den norske kirke vil bli oppdatert om kort tid.

20 år - og bedre omdømme

Wikipedia har 20-årsjubileum i år og rangeres som verdens 13. mest besøkte nettsted. Til tross for en rekke påviselige faktafeil, har leksikonet ifølge The Economist et bedre omdømme enn noen gang.

Powered by Labrador CMS