Ikke aktuelt for russisk-ortodokse i Norge å bryte med Moskva
– Skal man forlate et skip under enhver storm, spør sokneprest i Oslo-menighet.
Prestene i den russisk-ortodokse kirken i Amsterdam bryter med kirkens overhode i Moskva fordi de føler seg presset til å støtte Russlands krig i Ukraina.
I en uttalelse på kirkens nettside heter det at de fire prestene enstemmig har besluttet at det ikke lenger er mulig for dem å fungere innenfor patriarkatet i Moskva og samtidig gi et trygt åndelig miljø for menigheten.
De skriver også at beslutningen ble tatt med et tungt hjerte.
– Vi nyter stor frihet
Dette er ikke en problemstilling i Norge, mener fader arkimandritt Kliment, som er sokneprest i Hellige Olga menighet i Oslo.
Menigheten ble dannet i 1996, perioden da kirken i Russland etter Sovjetunionens fall hadde fått frihet til å selv organisere sin virksomhet. Flere ortodokse troende utvandret, og noen bosatte seg i Norge.
– Som trossamfunn her nyter vi av stor frihet og blir på ingen måte detaljstyrt av kirkeledelsen i et annet land. Har aldri følte oss presset til noe, skriver Kliment i en epost til Dagen.
– Skal man forlate under en storm?
Han forstår ikke hva menigheten i Amsterdam tenker og lurer på om det kan være andre årsaker som ligger bak bruddet med kirkens ledelse i Moskva.
– Skal man forlate et skip under enhver storm? Eller skal man ta vare på passasjerene og prøve å redde skipet, selv om det bare skulle være en vrak igjen? spør soknepresten.
Prestene i Amsterdam har bedt erkebiskopen Elisej i den russisk-ortodokse kirken i Haag om å gi dem avskjed i tråd med kirkereglene, samtidig som de har søkt om å bli en del av patriarkatet i Konstantinopel.
Prestene har i en tidligere melding skrevet at de ikke lenger vil nevne navnet til patriark Kirill, lederen for den russisk-ortodokse kirken, under liturgien fordi han støtter den russiske invasjonen av Ukraina.
– Må bli med tanke på flokken
Den norske soknepresten mener man må bli under ledelsen til patriarken i Moskvas, selv om han støtter invasjonen.
– En hyrde må etter min mening velge å bli igjen med tanke på folket, den russisk-ortodokse flokken, menneskene. Man kan meget gjerne arbeide for fornyelse av kirken innenfra. Har man brutt opp - da får man ikke være med på fornyelsen og våren som kommer etter vinteren heller, skriver han.
Kalte krigsmotstand for «onde krefter»
Under en seremoni 27. februar beskrev patriarken motstandere av krigen som «onde krefter» som kjemper mot «russisk enhet».
Nylig dukket erkebiskopen Elisej uventet opp under en messe i Amsterdam. Der skal han ha sagt at russiske myndigheter følger nøye med på handlingene deres.