Ikke bare negativt med regjeringskrise
En Frp-exit behøver ikke bety slutten for borgerlig regjeringsmakt. Det kan faktisk være den beste sjansen til å beholde den.
Nå er det alvor. De som spår at denne nye runden med spetakkel i regjeringen bare er nok eksempel på at Fremskrittspartiet krisemaksimerer, kan fort komme til å måtte spise i seg ordene.
For aldri har Frp-leder Siv Jensen brukt den typen betegnelser om sin egen regjering som hun nå gjør. Nei, det er ikke nytt at hun kommer med kritikk av sine regjeringspartnere og deres standpunkter. Jensen har gjort det mange ganger før.
Men hun har samtidig alltid vært lojal til selve regjeringsprosjektet. Hun har skrytt av det partiet har oppnådd i regjering og ment at summen av gjennomslagene tross alt er større enn nederlagene man må svelge. Den typen talepunkter kommer på autopilot når Frps leder omtaler egen regjeringsdeltagelse.
Men ikke nå lenger. Denne uken har Siv Jensen brukt ord om regjeringen, den hun selv og hennes parti sitter i, som hun ikke har vært i nærheten av tidligere. Hun karakteriserer politikken regjeringen fører som «grå og kjedelig». Og hvis regjeringsprosjektet nå ikke blir tydeligere, gjør hun oppmerksom på at Frp har «bedre ting å drive med». Altså bedre enn å sitte i regjering med Høyre, KrF og Venstre.
Kan hun virkelig fortsette i en regjering hun mener både er grå og kjedelig. Vi har våre tvil om det. Særlig fordi det fort vil bli vanskelig for de andre partiene å gå med på kravene Frp nå skal stille for å gjøre regjeringen mer fargerik. De vil fort bli oppfattet som en reforhandling av den kun ett år gamle Granavolden-plattformen som alle partiene har forpliktet seg på.
Så er spørsmålet hvilke konsekvenser det vil ha dersom dagens fireparti-regjering blir en tre-partiregjering? Da tenker vi spesielt på hva det vil bety for muligheten for et fortsatt ikke-sosialistisk flertall også etter valget neste år.
Denne avisen har på lederplass vært en sterk forsvarer at et bredest mulig borgerlig samarbeid. Det er vi fortsatt. Men det er langt fra sikkert at en Frp-utmarsj svekker sjansene for at regjeringsmakten forblir på ikke-sosialistiske hender etter 2021-valget.Vi vil faktisk argumentere for at den muligheten kan bli større dersom Frp gjør alvor av truslene og forlater regjeringen.
Vedvarende elendige meningsmålinger tvinger alle de borgerlige partiene til å vurdere hva de kan gjøre annerledes for å unngå krisetall neste gang velgerne skal si sitt.
Særlig gjelder det Frp som nå ved flere målinger har opplevd ydmykelsen av at Senterpartiet er dobbelt så store som dem. Norsk politikks for tiden største populist har ikke medlemskort i Frp. Han heter Trygve Slagsvold Vedum og leder et Senterparti som på siste gallup også var større enn Høyre.
Det er vanskelig å se for seg hvordan Frp skal kunne komme seg over nivåer på maks 10-12 prosent ved å fortsette å sitte i den regjeringen de selv mener er blass og ikke-inspirerende. Mye taler for at partiet nå er avhengig av en periode utenfor regjering for å gjenreise tidligere velgerstøtte. Partiet har et akutt behov for å vise frem sin primærpolitikk.
Også de andre partiene vet at et fortsatt borgerlig regjeringsflertall er avhengig av et stort eller i det minste mellomstort Frp. Den forutsetningen gjelder enten Frp selv er en del av regjeringen eller ikke. Med et Frp rundt dagens nivåer forsvinner alle realistiske sjanser for en fortsatt ikke-sosialistisk regjering.
Det vil nok ikke bli mange tårer å se hos KrF og Venstre dersom man nå må ta et forløpig regjeringsfarvel med Frp. Sannsynligvis øker en slik løsning disse to partienes sjanser til å komme over den besværlige sperregrensen.
Den største taperen ved en Frp-exit vil være statsminister Erna Solberg som er hovedarkitekten bak firepartisamarbeidet. Men også hun må nå feste blikket mot valgdagen neste år og spørre seg hva som gir henne de beste mulighetene til å fortsette som regjeringssjef også etter 2021.
Sjansen for at det skal skje, er uansett ikke så stor. Men den blir i hvert fall ikke mindre hvis Siv Jensen og Frp sier et foreløpig adjø.