– Ikke en religiøs øvelse for yoga-nordmannen
– En påminnelse til oss kristne om at det kan være dybder i oss selv og i vår tro som vi kanskje har oversett, sier ekspert om yoga.
Impulser
– Der er mange kristne som har hatt glede av impulser fra yogisk tradisjon, og som har brukt det som en vei inn i stillheten. Jeg kjenner også til mennesker som har forlatt kristen tro og som har eksperimentert med ulike typer meditasjoner. Underveis kom de fram til at de måtte tilbake til sine egne røtter, til den kristne tro.
Thelle tror at for de aller fleste nordmenn som praktiserer yoga, så er den religiøse dimensjonen skrelt bort.
– For dem er det mer en form for gymnastikk eller mental øvelse. En øvelse i nærvær og kroppsbevissthet, sier han.
– Men så fins det også visse former som kan være manipulerende. Den dype pusten er stort sett bra for oss, men noen ganger inngår hyperventilering som en del av yoga. Det er en ekstrem pusteteknikk som gir en overdose av surstoff. Alternativt kan man også redusere pusten til det minimale, som gjør at det tilføres lite surstoff til hjernen.
Mantra
– Hva tenker du om bruk av mantra i yoga. Kan det forenes med kristen tro?
– For de fleste vil det først og fremst være et ord eller en lyd som kan hjelpe på konsentrasjonen. Selv har jeg ikke tro på at det finnes noen magisk kraft i ord, sier han.
Thelle er ikke fremmed for at utøvelse av yoga kan skape psykiske problemer.
– Det har en sammenheng med at vi åpner opp for vårt eget indre, og der er det mye av det ene og det andre.
Han er derfor kritisk til utøvelse av yoga der man skal stenge verden ute, lukker sansene og isolerer seg i sitt eget sinn. Han nevner konkret en samtalepartner som sluttet med yoga fordi hun opplevde at hun ble fjern og isolert med seg selv.
– Psykiske problem kan utløses av mange ting, og det er vanskelig å si hva som utløser problemene. Yoga praktisert innenfor et autoritært system kan få negative konsekvenser, advarer han, og legger til:
– Det vet vi også noe om i kristne miljøer.
Reinkarnasjon
Thelle understreker at mye av yogabølgen som kom på 70-tallet hadde med seg en del forestillinger som var inspirert av indisk tradisjon.
– Det er nok ganske avsvekket i dag. Men det er ikke sjelden at yoga går sammen med forestillingen om reinkarnasjon eller beslektede forestillinger som er problematiske for den kristne tro. Som kristen må man hele tiden være seg bevisst hva man gjør, hva man søker og hvor grensen går, sier han.
Fordommer
Sven Weum, regionleder for Familiefokus i Troms, har holdt mange foredrag om forholdet mellom alternativ åndelighet og kristen tro. Han forbinder mantra med åndelige øvelser hentet fra Østens religioner.
– Innen hinduismen oppfattes mantraene som guddommelige, og brukes som hemmelige formler med overnaturlig kraft. Ofte brukes mantraer for å vekke den såkalte Kundalinikraften. Hvis man anerkjenner at det finnes en åndelig dimensjon, bør man også tenke nøye gjennom hva slags åndelighet man vil åpne seg for, sier han i et tidligere intervju med Dagen.
Han tror at den yogaen som utøves på treningssentrene ofte ser så utvannet at det bare er kroppsstillingene igjen, uten bruk av meditasjon.
– Men mange av stillingene har i århundrer vært brukt som en del av gudsdyrkelsen i hinduismen og jeg vil personlig foretrekke andre former for trening, sier han.
Mulig å frikoble?
Thomas Moksha Kolby ved Yggdrasil Yogaskole i Oslo synes det er søkt av Dagen å problematisere yoga med utgangspunkt i at to individer knytter det til sine psykiske problemer.
– Det er tusenvis av mennesker som praktiserer yoga og meditasjon, og i befolkningen totalt sett ganske mange som har psykiske problemer.
– Er det mulig å frikoble yoga fra sitt religiøse opphav?
– Ja, der er mange millioner mennesker verden over som praktiserer yoga og som ikke har tilknytning til hinduisme eller buddhisme. Det gjelder jøder, ateister, muslimer, kristne og andre med ulike religiøse tilknytninger.
Kolby presiserer at man fint kan praktisere yoga uten mantra, «som enkelte kristne åpenbart mistolker som en fremmed guds navn, men som bedre kan betegnes som lyd med beroligende vibrasjon».
Han legger til at han er kjent med fordommer mot yoga som fins i en del kristne miljø og sier han er overbevist om at det skyldes uvitenhet.
– Intellektuelle kristne som har orientert seg grundig og ikke baserer seg på fordommer, har en annerledes holdning, hevder han.@Les også: