– Ikke et personlig angrep på Listhaug
Dagen har møtt gatekunstneren som får nasjonal oppmerksomhet for et bilde av Sylvi Listhaug, som Jesus på korset.
Natt til mandag malte gatekunster AFK et bilde av Sylvi Listhaug (Frp) som Jesus hengende på et kors. Bildet er malt på en vegg i krysset mellom Hans Holmboes gate og Foss Winckelsgate i Bergen sentrum. Som eneste avis møtte Dagen gatekunstneren AFK i hans hjem utenfor Bergen mandag kveld.
Kunstneren har nettopp stått opp ettersom han jobber om natten. AFK ønsker å holde sin identitet skjult. Han opplever at det gir ham større frihet til å uttrykke seg.
– Viktige saker glemmes
Denne gangen har bildet hans fått ekstra mye oppmerksomhet. Ikke bare fra forbipasserende i Bergen sentrum, men fra millioner av lesere. Han publiserte bildet først på sin Instagram-konto med emneknaggen «Sylvi Listhaug».
Mandag kveld var bildet publisert i alle de store nettavisene.
– Hvorfor har du malt Listhaug som Jesus på korset?
– Jeg har selvsagt ikke et ønske om å korsfeste Sylvi Listhaug. Bildet er ment som en kommentar på hennes retorikk, der hun nå «ofrer seg» for å opprettholde Frp i regjering, der hun sier at hennes ytringsfrihet blir kneblet foran er fulltallig norsk pressekorps, da hun i realiteten ble stanset i å ytre høyreekstreme meninger, konspirasjonsteorier og hatretorikk av et flertall på Stortinget, sier AFK.
Bak bildet av den korsfestede kvinnen står det en rekke ord: «Jemen», «Mass surveillance» og «Free Palestine» Ordene står for sakene som drukner i vår egen debatt, som borgerkrig i Jemen og personlig overvåkning, mener kunstneren.
– I støyen som oppstår rundt Listhaugs mediestrategi, kan man fort risikere å miste av syne noen av vår tids viktigste politiske saker. Derfor kan de som klarer å se forbi Listhaug på korset, finne langt viktigere politiske budskap, som frihet for det palestinske folk, og stopp av våpeneksport til aktørene i krigen i Yemen, sier AFK.
– Heksejakt
Årsaken til at det er nettopp Listhaug som er hengt på et kors er at hun ble en martyr, mener AFK. Frp-politikeren gikk av som justisminister 20. mars etter at hun fikk kraftig kritikk for en Facebook-post. I posten var der bilde av terrorister med teksten: «Arbeiderpartiet mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».
– Jeg har opplevd dette som en ren heksejakt, sa Listhaug i forbindelse med sin avgang.
I kjølvannet av debatten som oppstod la partiet Rødt fram et mistillitsforslag. I kunstverket til AFK er det logoen til Rødt som er avbildet i naglene som til Listhaug på korset.
Gatekunstneren forteller at det er han som har lagt fysiske blomster foran kunstverket. Dette henspiller på de mange blomstene Listhaug fikk fra sine sympatisører.
– Blomstene er en del av kunstverket som er en kombinasjon av installasjon og maling, sier kunstneren.
– Ikke et angrep på Listhaug
– Hvordan tror du Listhaug selv reagerer på bildet?
– Det blir interessant å høre. Sannsynligvis vil hun ikke like det, men hun skal tåle det. Hun er ganske tøff i trynet, sier AFK og legger til:
– Dette er ikke et personlig angrep på Listhaug. Jeg forsøker bare å beskrive situasjonen.
På magen til Listhaug står det skrevet «Min kamp». Ordene er hentet fra den tidligere justisministerens avskjedstale. Hun brukte de to ordene flere ganger, ifølge kunstneren.
– Man kan tolke det hvordan man vil. Jeg har forsøkt å ikke legge noe mer betydning i det enn det som står det, sier han.
Blasfemisk?
– Å se en naken kvinne på et kors 2. påskedag kan kanskje oppleves støtende for noen. Hva tenker du om det?
– Det er klart at noen kan oppleve det blasfemisk. Hensynet til kristne var faktisk en de tingene jeg tenkte mest på. Jeg ønsker ikke å rakke ned på kristendommen, sier AFK.
Kunstneren forteller at det ikke er første gang korsfestelse blir brukt i kunsten.
– Jeg tenker at vi må kunne tåle det, men det er jo litt uvant at det er en dame, sier han.
Fikk ikke tillatelse
AFK forteller at han ikke har fått tillatelse til å male bildet. Det gir ham større frihet.
– Det gir meg et rom til å uttrykke det jeg ønsker uten noe filter.
– Hva håper du skjer nå?
– Jeg håper folk vil se forbi sjokket og det overfladiske og se de tingene som ligger bak, tekstene som er skrevet på veggen bak Listhaug, sier AFK.
Han mener vi nå må bevege oss bort fra hat-prat og finne løsninger sammen.
– Vi trenger ikke mer splittelse blant folk.
AFK har vært gatekunstner med base i Bergen siden 2012. Han har blant annet vunnet Bergen kommune sin gatekunstpris. Dagen har tidligere skrevet om gatekunsteren i forbindelse med Sykkel-VM.