– Ikke gavepenger som gikk tapt
KRIK vurderer å legge ned sitt internasjonale arbeid.
– Dette er en veldig trist sak, men vi opplever at flere møter Jesus og at vi lykkes med å spre evangeliet i landene, til tross for svindelen som har skjedd, sier utviklingsansvarlig i Kristen Idrettskontakt, KRIK, Svend Aspaas til Dagen om det grove underslaget.
Det ble i helgen kjent at KRIKs internasjonale arbeid er utsatt for omfattende svindel. Nærmere fem millioner kroner er underslått eller på annen måte misligholdt. Det var Bistandsaktuelt som først omtalte saken.
Trekker seg
Granskingen av idrettsbevegelsen Christian Sports Contact (CHRISC) startet høstet 2016, som følge av et anonymt tips. Den viser at nærmere fem millioner kroner er underslått i perioden 2012 til 2016.
Fem norske giverorganisasjoner trekker seg fra videre bistandssamarbeidet med KRIK, hvor underslaget ble avslørt. De har tilbakebetalt 4,97 millioner kroner til Norad og statskassen. Blant annet paraplyorganisasjonen Digni (2,5 millioner kroner), Norsk Folkehjelp (1,7 millioner), Strømmestiftelsen (626.000 kroner), mens Norges idrettsforbund og Atlasalliansen har betalt resten. Førstnevnte har etter avdekningen avsluttet all prosjektstøtte til KRIK for de neste fem årene, skriver Vårt Land.
Digni, KRIK, Kristen Idrettskontakt og Strømmestiftelsen er blant organisasjonene som ble svindlet for millioner av kroner.Posted by Dagen on Thursday, May 10, 2018
– I god tro
– Jeg vil ikke si at vi har vært naive. KRIK har handlet i god tro i samarbeid med de lokale CHRISC-organisasjone i Øst-Afrika, sier Aspaas til Dagen.
KRIK har engasjert seg i idrettsarbeid og bistand i Øst-Afrika siden i 1993 i landene Tanzania, Kenya og Uganda. Norad opplyser til Bistandsaktuelt at saken er den største misligholdssaken relatert til norsk sivilsamfunnsstøtte noensinne.
– Vi må bli flinkere til å snakke sammen på tvers av organisasjoner, ikke minst der vi har de samme samarbeidspartnerne, sier seniorrådgiver Kåre Eriksen i Digni, som har koordinert granskingen på vegne av giverne, i en pressemelding på KRIKs nettside.
Omstrukturering
KRIKs internasjonale arbeid står nå i fare for å legges ned. Aspaas ser svært alvorlig på saken.
– Vi er inne i en omstruktureringsfase og er nødt til å ta grep for å rydde opp. Vi ser nå på ulike muligheter og det er ikke bestemt enda hvordan vi løser dette. Styret vil fatte en avgjørelse i oktober om hvordan det internasjonale arbeidet til CHRISC vil se ut i framtiden, sier han.
Informerer medlemmene
Aspaas understreker at svindelen ikke vil gå ut over KRIKs framtidige aktiviteter.
– KRIK fortsetter som før og vi er i kontakt med rettsvesenet i de afrikanske landene. Vi kommer til å gjøre en utredning for å se på mulighetene for rettslig oppfølgning, sier han.
Han forteller at KRIK har avsluttet samarbeidet med de lokale CHRISC-organisasjonene i Tanzania og Kenya, og at de i desember også vil avslutte samarbeidet i Uganda.
KRIK holder giverne og medlemmene oppdatert om svindelsaken på sine nettsider, opplyser han.
Manglende rutiner
– Hvor får dere penger fra?
– Vi får penger i hovedsak fra de private giverne våre, men også fra donorfelleskapene, slik som Digni, sier han.
– Vi er veldig takknemlige for støtten og dialogen vi har fått fra giverne. De er ryggraden vår, sier Aspaas
Han forsikrer at KRIK ikke har mistet givere i etterkant av svindelen.
– Våre trofaste medlemmer og givere er i hovedsak unge og de har fremdeles tillit til oss. Jeg tror det skyldes identitetsfølelsen de får av å være med på idrettsarrangementene våre. De aller fleste av dem ønsker å videreføre det og evangeliet til andre mennesker, sier han.
– Hva har dere lært av dette?
– Det vi har lært av denne saken, er at vi er nødt til å ha bedre kontrollrutiner for at arbeidet ikke skal vokse ut av sine proporsjoner. KRIK har gitt mye ansvar til de ansatte i de lokale CHRISC-organisasjonene. Tillit er viktig og må alltid underbygges av kontroll i tillegg til at KRIKs rutiner for oppfølging ikke har vært gode nok, sier Aspaas.