– Ikke lenger en «Trump-tilhenger»
Redaktør Bjarte Ystebø mener Donald Trump er politisk død. Generalsekretær Ed Brown mener presidenten i praksis undergraver kristne verdier.
Reaksjonene fra kristne og andre religiøse lot ikke vente på seg da Kongressbygningen i Washington D. C. ble inntatt av demonstranter onsdag kveld norsk tid.
Angrepet tvang de folkevalgte til å avbryte prosessen med å godkjenne valget av Joe Biden som USAs neste president. I stedet måtte de søke dekning.
– Trump har ikke bedt sine tilhengere om å gjør dette, men han bærer likevel ansvaret for situasjonen. Den har å gjøre med måten han har håndtert valgnederlaget på. Han har gjort som Hillary Clinton rådet Joe Biden til å gjøre, «godta aldri nederlaget», sier Bjarte Ystebø i en epost.
– Diskvalifisert
Den assisterende redaktøren i Norge Idag står også i bresjen for Oslo Symposium som leder for organisasjonen Kristenfolket. Ved de to siste presidentvalgene i USA har Ystebø gitt til kjenne at han ville stemt på Trump.
– Han gjorde seg fortjent til gjenvalg gjennom fire år, men tapte. Det han har gjort siden valget diskvalifiserer ham fra å bli valgt igjen. Jeg anser ham og bevegelsen han skapte for å være politisk død, og er ikke lenger en «Trump-tilhenger», sier Ystebø.
Skylder på Biden
Nestleder Tomas Moltu i Partiet De Kristne markerte seg på Facebook som en sterk støttespiller for Trump fram mot presidentvalget i november.
– Hvilket ansvar mener du Trump hadde for det som skjedde?
– Trump hadde et ansvar for at protestene skulle være fredelige. Noe han etter hvert tok. Under de tidligere protestene mot Trump hadde Joe Biden et ansvar for å dempe vold og hærværk, noe han aldri gjorde, sier Moltu.
Tidligere sjefredaktør Odd Sverre Hove i Dagen støttet også Trumps kandidatur før valget i fjor. Han mener Trump verken har mer eller mindre ansvar for det som skjedde enn Nancy Pelosi hadde da demonstranter avbrøt høringen av Brett Kavenaugh som høyestrettsdommer i 2018.
Hove meiner helten i onsdagens situasjon var visepresident Mike Pence. I et brev til Kongressen skrev han hvorfor han ikke med hjemmel i grunnloven kunne overta dommerrollen i spørsmålet om valgjuks.
– Jeg fant tankegangen i brevet hans overbevisende og ryddig argumentert, sier Hove i en epost.
Han mener det har vært en uvilje mot å behandle påstandene om valgjuks i føderal høyesterett.
– Halve USA mener det samme som jeg: At bevisene finnes, sier Hove.
Han mener dette er farlig for samholdet i landet og kan føre til splittelse mellom delstatene.
– Derfor er hardkjøret mot anklagerne i valfuskspørsmålet uhyggelig uklokt av USA, sier han.
– Atypisk oppførsel
Simon Friis Larsen, som er kommunestyrerepresentant for KrF i Rælingen, har støttet Donald Trumps presidentskap.
– Jeg så på oppladningen med demonstrasjoner i gatene og Trump i kjent stil, og jeg syntes det lå an til noe veldig positivt, sier han om inntrykkene fra Washington D. C.
Han hadde også sett fram til debatten i Kongressen.
– Jeg ble veldig skuffet da denne ble avbrutt. Det er veldig atypisk for Trump-tilhengere å oppføre seg på den måten. Det må etterforskes hvem som gjorde det, men det er skammelig uansett.
– Hvorfor mener du det er atypisk?
– Jeg har sett utallige Trump-rallies og entusiasmen de skaper. Jeg har ikke forbundet denne typen oppførsel med slike arrangementer, sier Friis-Larsen, men poengterer at han ikke med det avviser at Trump-tilhengere kan stå bak.
Politikk før person
– Mener du Trump har et ansvar?
– Jeg har fulgt Trump tett i fem år og forstår ikke hvordan noen får seg til å oppleve at Trump skulle angivelig stå bak eller at noen agerer på grunn av ting som Trump har sagt, sier Friis Larsen.
Han understreker imidlertid at det viktige for ham er politikken og ikke personen Trump.
– Det er han som har stått opp for det ufødte barns rett til liv, for trosfrihet, fred i verden og økonomisk framgang. Det var veldig mye positivt på gang fram til det ble satt en stopper for det med koronaen i mars i fjor.
– Har du endret syn på om han er skikket til å være president ut fra hvordan han har opptrådt etter valget?
– Jeg mener han har stått på for det han mener er rett. Man kan alltid velge å kritisere ting, men jeg har forsøkt å løfte fram det jeg mener er positivt og som ofte får lite oppmerksomhet.
«Fascistiske trekk»
Generalsekretær Ed Brown i Stefanusalliansen mener på sin side at Trump viser «fascistiske trekk».
– President Donald Trump har hisset opp sine tilhengere ved hjelp av løgner og konspirasjonsteorier og som derfor også har ansvaret for opptøyene og det som minner om forsøk på et statskupp, sier generalsekretær Brown på organisasjonens nettsider. Han er selv oppvokst i USA og er amerikaner.
Brown påpeker at USA under Trump har forsøkt å ta en ledende rolle blant annet i kampen for trosfrihet internasjonalt.
– Det er i seg selv en meget viktig kamp i en tid hvor det er mange angrep på trosfriheten og religiøse minoriteters rettigheter. Men vi har vært dypt bekymret for måten dette har skjedd på fra USAs side. Trosfriheten er blitt brukt til politiske formål som vi mener kan sette kampen for trosfriheten i vanry. Et forsøk på å sette trosfriheten over andre menneskerettigheter har gitt mer vann på mølla til dem som mener trosfriheten må underordnes andre menneskerettigheter og endog skyves til side, sier Brown.
«Kristne verdier»
Generalsekretæren beskriver det som dypt smertefullt at Trump er blitt gjort til talsmann for «kristne verdier».
– Vi ber og håper at den neste amerikanske administrasjonen kan makte å samle kreftene om det amerikanske demokratiet og ta en ledende rolle for menneskerettigheter internasjonalt på måter som bygger disse verdiene, ikke undergraver dem, sier Brown.