FISKEBÅTER: Norske Palestina-venner reagerer på at NRK ikke har dekket situasjonen til fiskere på Gazastripen. Palestinske fiskere er nødt til å holde seg innenfor en grense på elleve kilometer fra land, fordi sjøveien ifølge israelske sikkerhetsstyrker brukes til smugling av våpen. Israel har tidligere åpnet ild mot fiskebåter som har beveget seg utenfor den bestemte grensen.

Ikke lenger Israel-venner som er mest NRK-kritiske

Israel-sympatisører kritiserte både TV2 og NRK for dekningen av Gaza-krigen i fjor sommer. Nå er bildet snudd på hodet.

Publisert Sist oppdatert

– Gjennom våren har vi fått flere reaksjoner fra Palestina-venner enn fra Israel-venner, sier Per Arne Kalbakk, direktør for nyhets- og programdivisjonen i NRK, til Dagen.

– Disse reaksjonene har for det meste handlet om palestinske fiskere utenfor Gaza, legger han til.

Overrasket

I mai arrangerte Norsk Folkehjelp og Bergen Journalistlag en debatt på Logen bar i Bergen med temaet: «Dekker vi Israel/Palestina-konflikten godt nok?»

Panelet besto av Mads Gilbert, Fredrik Græsvik, og NRKs Per Arne Kalbakk.

Gilbert ga tidlig i debatten utrykk for at forholdet mellom Israel og palestinerne ikke kan kalles en konflikt.

Per Arne Kalbakk.

– Det er en okkupasjon, sa han til applaus fra de frammøtte.

LES:Palestina-aktivist ble ihuga forsvarer av Israel

Gilbert la også fram helt andre tall for sivile palestinske dødsfall i løpet av 50-dagerskrigen sommeren 2014, enn det tallmaterialet NRK har forholdt seg til i sin dekning av konflikten.

Per Arne Kalbakk måtte gjentatte ganger forsvare seg på vegne av statskanalen, både overfor panelet og spørsmål fra salen.

– Jeg ble overrasket over styrken i meningene til de oppmøtte. Tidligere har det jo kommet reaksjoner fra Israel-sympatisører som mener vi setter landet i et dårlig lys gjennom dekningen vår. Men nå kom den samme typen reaksjoner fra stikk motsatt side.

– Jeg fikk inntrykk av at folk mener vi har framstilt det slik at Israel kjemper en forsvarskrig mot Hamas.

Klager på ulike ting

Kalbakk forteller at NRK i hovedsak har konsentrert seg om situasjonen i Syria og frammarsjen til Islamsk stat (IS) hittil i år.

– Vi har verken vært til stede i Israel eller på Gazastripen, sier han.

LES: Israel reagerer på Vatikanet

NRK-direktøren sier at de to partene reagerer på ulike deler av mediedekningen. Fellesnevneren er imidlertid sterke reaksjoner når det kommer til hvordan NRK velger å vinkle dekningen sin.

– Palestina-venner reagerer mer på det de mener er en manglende oppmerksomhet rundt ting som skjer på Gazastripen, sier Kalbakk.

Annerledes tidligere

Selv om det er Palestina-sympatisørene som har reagert mest på nyhetsdekningen til NRK den siste tiden, er heller ikke Israel-vennene hundre prosent fornøyde med medias prioriteringer.

– Vi fikk noen klager i Kringkastingsrådet fordi vi ikke dekket en støttemarkering for Israel 10. mai i år, sier Kalbakk.

Han presiserer at det tidligere har vært Israel-vennene som har gått hardest ut.

– Under Gaza-krigen i fjor var det flest Israel-venner som reagerte på dekningen vår, sier han.

Savner Gaza-fokus

Fungerende leder i Palestinakomiteen, Øyvind Sagedal, kan godt forstå at NRK for tiden mottar flest reaksjoner fra palestinske støttespillere.

– NRK har for eksempel ikke dekket Israels angrep på fiskere i Gaza, sier han til Dagen.

– Men de var veldig raskt ute når det gjaldt å dekke rakettangrepet mot Israel, legger han til, og viser til raketten som ble skutt fra Gaza og inn i Israel 26. mai i år.

Sagedal skulle gjerne ha sett, lest og hørt mer om palestinernes nåværende bosituasjon.

– Det har vært lite fokus på gjenoppbyggingen av Gaza, sier han.

Sagedal sier det det er riktig at Palestina-venner mener at NRKs dekning av konflikten fremstiller det som om Israel kjemper en forsvarskrig mot Hamas.

– Etter min mening er det slik det fremstilles. Men i det store bildet er det ingen tvil om at Palestina er de som føler seg angrepet, sier han.

– Enorm overdekning

Conrad Myrland, leder i Med Israel for fred (Miff), forstår at Palestina-aktivister ønsker mer oppmerksomhet rundt det som skjer på Gazastripen, et område han karakteriserer som særdeles rolig siden krigens slutt.

– Men det blir feil hvis målet utelukkende er å stille Israel i et dårlig lys, uten at Hamas sine handlinger blir omtalt, sier han til Dagen.

Myrland er som Sagedal heller ikke fornøyd med mediedekningen av konflikten mellom de to naboene i Midtøsten.

– Det har blant annet vært mye dårlig rapportering i forbindelse med det israelske valget, når det gjelder hva israelske ledere har sagt og hva de ikke har sagt, sier han.

– Men først og fremst har det vært en enorm overdekning, fortsetter han og legger til:

– Nå ser det imidlertid ut som om media har oppdaget at det finnes konflikter som er mye mer alvorlige enn konflikten mellom Israel og landets naboer. Da snakker jeg om dødsfall og flyktninger i mye større kvantum enn i konflikten Israel er part i.

Ber om balanse

– Føler du at en side av støttespillerne i Midtøsten-konflikten burde se seg mer fornøyd med mediedekningen enn den andre siden?

– Vi har aldri tatt til ordet for at norske medier skal være heiagjeng for Israel, men heller at de beste argumentene fra de ulike sidene skal komme fram, sier Myrland.

Han bruker fiskerne i Gaza som eksempel.

– Dette er en historie som gjerne kunne ha blitt fortalt. Men i samme reportasje må det også komme fram hvorfor situasjonen for fiskerne er slik, understreker han.

– Det er jo kjent at sjøveien brukes til våpensmugling.

Kringkastingsrådet

Kringkastingsrådet er et rådgivende, offentlig oppnevnt organ som følger NRK tett og uttaler seg om det tilbud som tilbys publikum.

Rådet er publikums forlengede arm. Er du misfornøyd med noe NRK tilbyr, kan du klage til rådet.

Kringkastingsrådet består av 14 medlemmer, dels oppnevnt av Stortinget, dels av regjeringen.

Elektronisk klageskjema på NRK.no:
Slik klager du til Kringkastingsrådet

Nett-TV: Se opptak av møtene i rådet

-----

TIPS OSS om saker / temaer du vil at vi i Dagen skal skrive om: redaksjonen@dagen.no

Følg gjerne Dagen på Facebook og Twitter

ISRAEL: Få med deg nyheter fra Israel og hør podcast fra Israel-korrespondenten

*** Prøv Dagen i 1 måned for bare 1 krone.

Få nyhetsbrev fra Vebjørn Selbekk:
« Hver dag sender jeg deg noen utvalgte saker og debatter som jeg mener at du bør lese! Klikk her for å melde deg på det daglige nyhetsbrevet»

Powered by Labrador CMS