Ikke lenger lillebror som presteskole
36 studenter har profesjonsstudiet i teologi som sitt førstevalg. Det er det beste tallet for Teologisk Fakultet (TF) i nyere tid.
Tradisjonelt har MF vitenskapelig høyskole vært storebror i utdanning av prester i Norge. I år har imidlertid Teologisk fakultet passert presteutdanningen i Gydas vei hva antall søkere angår.
Dekan Aud V. Tønnesen ved TF er fornøyd med de ferske tallene fra Samordna opptak.
– Dette er veldig kjekt, rett og slett. Vi er glade på egne vegne og for kirkens del, sier hun.
I fjor hadde Det teologiske fakultetet ved Universitetet i Oslo 33 førsteprioritetssøkere, noe som også var rekord i nyere tid.
Skal til Alta
Torkild Enstad Hausken (26) og Kristina Bjåstad (27) er begge i ferd med å fullføre prestestudiet ved TF. De synes det er gøy at deres studiested har søkerrekord.
– Jeg ble positivt overrasket da jeg så nyheten, sier Hausken.
– Jeg håper de som har søkt faktisk begynner. Det hadde vært fantastisk, supplerer Bjåstad.
Hausken er ferdig utdannet prest til sommeren og har allerede takket ja til jobb.
– Jeg skal bli kapellan i Alta, forteller han.
Stillingsutlysningen fant han på Facebook.
– Jeg kjente tilfeldigvis en av prestene der. Han spurte meg flere ganger om jeg hadde søkt. Jeg fikk inntrykk av at de vil ha prester der oppe, sier Hausken.
Middagsbesøk
Bjåstad er ferdig til jul men har ikke begynt å søke etter jobb. Flere prester har imidlertid gitt uttrykk for at de vil ha henne som kollega.
– Jeg har fått en del personlige henvendelser. Biskopene er også flinke, og kommer på middagsbesøk på TF. De snakker med oss og lurer på hvordan det går, forteller hun.
– Opplever dere at dere er ettertraktet på jobbmarkedet?
– Ja, svarer Bjåstad og Hausken i kor.
Flere på avgangskullet til Hausken har fått jobb.
– Det skal godt gjøres å være arbeidsledig på slutten av studiet, sier han.
Samarbeid
Dekan Tønnessen påpeker at det må satses tungt og bredt for å styrke, motivere og skape entusiasme for teologiutdanningen og arbeidsplassene. Hun forteller at TF har rekruttering høyt på agendaen og investerer ressurser i det.
– De siste årene har vi vært mye ute gjennom fantastiske studentambassadører som reiser til ungdomstingene og kristne sommerleirer. Dessuten er vi aktive på sosiale medier. Fornøyde studenter formidler også inntrykket videre.
– Kirken sliter med prestemangel. Hva betyr den økte interessen for studiet?
– Et langsiktig arbeid må til for å styrke rekrutteringen. Kirkerådet har begynt å jobbe målrettet med dette, og samarbeid mellom kirke og utdanningsstedene er en viktig nøkkel for å lykkes.
– Har dere satt dere konkrete mål i arbeidet med studentrekruttering?
– Nei, det har vi faktisk ikke. Vi vet at søkertallene ikke reflekterer hvor mange som dukker opp ved studiestart. Det har vært viktig for oss å ha noen tydelige målgrupper. Det synes vi at vi har lykkes med. Vi har vært opptatt av å få tak i de helt unge, og de som velger teologi som en utdannelse nummer to.
Stort rekrutteringsbehov
– Samarbeider dere med andre teologiske utdanningsinstitusjoner for å få opp interessen for teologi?
– Gjennom rekrutteringsprosjektet til Kirkerådet er vi alle involvert. Vi har også felles møter. Jeg tenker at vi har mye å tjene på at det blir en generell økning i interesse for teologi og kirkelig utdanning.
– Havner studentene fra TF stort sett i stillinger i Den norske kirke?
– Mitt inntrykk er at de aller fleste går ut i kirkelig arbeid. Vi har et godt samarbeid med Den norske kirke og er opptatt av å gi studentene lyst til å arbeide der.
Den nye årsenheten i teologi ved TF har 13 søkere. Dermed er det rundt 50 førsteprioritetssøkere til teologistudier ved institusjonen i 2019, ifølge tall fra Samordna Opptak.
TF har samlet sett en økning både i antallet førsteprioritetssøkere og økning i det totale antallet søkere på alle prioriteter.
I et nasjonalt perspektiv er rekrutteringsbehovet til prestestillinger fremdeles større enn søkertallene til prestestudiene i dag kan dekke inn.
– Det er enda et stykke igjen før det utdannes nok prester i Norge til å dekke opp for avgangene i en aldrende prestestand, presiserer Tønnessen.
– Halvparten møter opp
For MF vitenskapelig høyskole i Oslo har utviklingen gått motsatt vei. I fjor viste tall fra Samordna opptak at 36 studenter hadde profesjonsstudiet i teologi som førsteprioritet. I år er tallet 30.
Rektor Vidar Haanes sier til Dagen at tallene i april sier noe, men ikke veldig mye.
– Vår erfaring er at av de som har søkt 15. april, så er det ofte bare halvparten som møter opp i august.
I fjor skjedde nettopp det.
– Men vi fikk fem-seks nye i løpet av sommeren, sier han.
Haanes opplever at studenter søker mot bachelorprogram som har religion og kristendom i seg, men at de ikke vil binde seg til et seksårig løp som profesjonsstudiet i teologi er.
Flere som søker på andre linjer melder imidlertid overgang til teologi etter hvert.
– Bachelorstudenter i teologi samt «Ungdom, kultur og trosopplæring» følger samme studieplan som profesjonsstudiet i starten. Vi opplever ofte at fire-fem studenter går over til profesjonsstudiet etter ett eller to år.
– Mindre frafall
I Stavanger er det også mulig å ta hele prestestudiet ved VID vitenskapelige høgskole. I 2018 søkte ni studenter, mens det i år er det åtte førsteprioritetssøkere.
– Vi har ligget på i underkant av 10 som faktisk har begynt de siste fem årene, sier dekan Tomas Sundnes Drønen.
– Vi har sett en positiv trend ved at det er mindre frafall og flere som blir stående i programmet.