– Ikke lett å finne kjærligheten
I mange år har Audun Blokkum (57) tenkt at han kom til å gifte seg. Nå er han ikke så sikker lenger.
Enkelte har ment at det burde være lett for Audun Blokkum å finne en kristen kvinne å dele livet med.
– Noen kan få det til å høres ut som at man nærmest bare må skjerpe seg og ta et valg. Men det er ikke så enkelt. Jeg har fått «nei» selv og har takket «nei» i noen tilfeller. Det å finne kjærligheten har ikke vært lett for meg , medgir han.
Intervjuet med Blokkum inngår i en serie om det å være singel i kirken. Antall aleneboere øker i Norge, men temaet blir i liten grad berørt i media og i kristen forkynnelse.
Dagen har snakket med single i ulike aldre om hvordan de lever sine liv privat, i menighet og i samfunnet. Vi har også spurt om hvordan de løser sine savn etter ektefelle og barn.
Friheten til å tenke på seg selv
Noe av det beste med å være singel, ifølge Blokkum, er friheten til å bare kunne tenke på seg selv.
– Som godt voksen har jeg kanskje blitt litt fastlåst i måter å gjøre ting på, tror han.
– Og hva vil du si er det kjipe med å være singel?
– At jeg egentlig hadde ønsket noen å dele livet med. Det handler om å ha en å dele hverdager og fest med, sorger og gleder. Heldigvis er jeg optimist av natur.
I godt selskap
Norge ligger på verdenstoppen i antall aleneboere, så Audun Blokkum er i godt selskap. Ifølge tall fra SSB bor en av fem menn i 50-årene alene, og tallet er nesten uforandret helt til de passerer 75 år.
Forsker ved SSB, Anders Barstad, sier til Dagen at det er lite nyere forskning som kan forklare det høye antallet aleneboere, men mye tyder på at samlivsoppløsning og den langsiktige økningen i skilsmisser er en viktig årsak. I tillegg har det blitt flere samboere.
Ung voksen-fasen
Barstad viser videre til den forlengede ung voksen-fasen.
– Det tar mer tid før unge mennesker etablerer seg med egen familie og fast jobb på grunn av lenger utdanning. I denne tiden bor de ofte alene.
Velstandsvekst har også noe å si, ifølge forskeren.
– Vi har ikke harde data på det, men det er litt typisk at det er i de rike landene at flest mennesker bor alene, fordi de har råd til det.
Hekta på tango
I 1997 så Audun Blokkum filmen «The Tango lesson». Siden har han vært hekta på musikken og selve dansen.
I et forsøk på å dele gleden ved argentinsk tango, arrangerte han dansekvelder og dansecamper for en del år tilbake - primært for kristne. Målet var at andre skulle få ta del i gleden han selv opplevde ved å danse.
– Jeg tipper at jeg har åtte-ti ekteskap på samvittigheten, sier han og ler.
Gjennom dansen har venner og bekjente møtt en partner de ønsket å dele livet med, men selv har han forblitt singel.
– Hvordan oppleves det når gode venner finner en de vil dele livet med?
– Jeg er glad på deres vegne, men det betyr jo samtidig at de får nye prioriteringer i livet, naturlig nok. For min del innebærer det færre single venner å leke med.
Dating
– En del vil mene at dating er unødvendig komplisert i kristne miljø og at kristne har en tendens til å gjøre seg litt for store tanker for tidlig. Dater du selv?
– I prinsippet ja, men sjelden. Kanskje gir jeg folk for liten mulighet til å komme inn på meg.
Blokkum sier han er lite villig til å investere tid hvis han har liten tro på at det kan bli noe mer i starten av et bekjentskap. Han prøver å si til seg selv at «du må være åpen». Samtidig hører han ofte en annen stemme si at «dette har jeg ikke tro på».
– Man kan jo bli litt fanget av sine egne tanker, og jeg tenker at formålet med å date en kvinne er å finne noen å dele livet med.
Stort utvalg av single
57-åringen bor i Oslo. Her består nesten 50 prosent av husholdningene av én person, ifølge SSBs statistikk for 2020. Når utvalget av single er så stort, tror Blokkum det kan være en fare for at man «ikke ser skogen for bare trær», og at mange kan tenke at det alltid finnes noen bedre «der ute».
Selv er han fortsatt åpen for å treffe en livspartner, gjerne via en datingside.
– Jeg tenker at det er en real måte å treffe noen på. Jeg husker en venninne si for en del år siden at hun ville treffe folk på naturlig måte og at nettdating ikke var noe for henne. Men det fins jo datingsider for kristne, der man kan presentere seg selv og si noe om sin tro. Det setter jeg pris på. Ikke minst når man har nådd en viss alder, slik jeg har, er det fantastisk å kunne nå single kvinner over et stort, geografisk område.
Nødvendig respekt
For Blokkum har det vært et sterkt ønske å finne en han kan dele troen med. Samtidig registrerer han at det finnes mange flotte single med gode verdier som ikke bekjenner troen.
– Det viktigste for min del vil være å ha en kjæreste som har den nødvendige respekten for min tro, sier han.
Jeg har møtt noen underveis som hadde potensial til å bli «den rette».
Ungkaren tror at det finnes mange i kategorien «den rette», og han tror også at det kreves en innsats for å bli «den rette» for hverandre i et forhold.
– Jeg har møtt noen underveis som hadde potensial til å bli «den rette», men som ikke ønsket å bli kjæreste med meg. Når det skjer, kan man lett gjøre seg opp sine egne tanker om hva det kunne blitt til om begge var åpne for å innlede et forhold.
– Der er flere kvinner i kristne miljø enn menn. Hvordan opplever du det?
– Jeg tenker at det ikke er sunt, og mange kvinner har nok opplevd det som sårt. Da jeg arrangerte dansekvelder og dansecamper for kristne, fyltes det fort opp med kvinner, mens jeg alltid måtte jobbe for å få tak i nok menn.
Kristent fellesskap
Blokkum er medlem av Den norske kirke og går fast i Uranienborg menighet i Oslo. Der har han sitt kristne fellesskap.
– For meg er det viktig å ha et sted der jeg kan høre Guds ord og få nattverd. Det liturgiske gir meg også mye. Men jeg vil understreke at jeg går der fordi jeg trives og ikke for å finne en kjæreste.
Å stikke innom andre menigheter i jakten på «den rette» er han heller ikke komfortabel med.
– Det hadde kanskje vært aktuelt om jeg var en del år yngre. Men det er enklere å komme i kontakt med noen via en datingside, sier han.
– Et bra liv
Pandemien har gjort det vanskeligere for single å date, og mange har kjent på ensomhet. Men Blokkum synes på ingen måte at det har vært håpløst.
– Jeg har ikke merket den store forskjellen. Jeg har et bra liv med ting jeg interesserer meg for og med gode venner. Men på toppen av mitt ålreite liv skulle jeg gjerne hatt en kvinne å dele livet med - også under korona.
Etter hvert har han slått seg til ro med tanken på at han kanskje aldri kommer til å gifte seg.
– Det blir ikke enklere med årene å finne en partner, men uansett hva som skjer, skal jeg ha et godt liv, sier han.