–Ikke opplagt at de måtte avlyse
Prest Dag Øivind Østereng har gått i front mot kirkelig aksept av homofilt samliv, men synes ikke det er selvsagt at Misjonssambandet måtte avlyse konserten med Solveig Slettahjell.
Bakgrunnen var at Slettahjell har gått ut med støtte til organisasjonen Åpen folkekirke.
– Hun er invitert som artist, ikke som forkynner, og skulle ha et lettere kulturelt innslag. En planleggingskomité må nesten ta høyde for at folk som bidrar har synspunkter som de kanskje ikke er hundre prosent enige i, og som kan komme offentlig til uttrykk, sier Dag Øivind Østereng (bildet).
Ser alternativer
Østereng er oppvokst i NLM, men har de senere årene markert seg som talsmann for den konservative prestegruppen Carissimi. Denne har krevd alternative tilsynsordninger for prester som ikke har åndelig tillit til biskoper som forsvarer homofilt samliv. Østereng erkjenner at det akkurat nå er en spesiell situasjon, med polarisering i kirken om ekteskapsspørsmålet foran høstens kirkevalg.
– Jeg skjønner at ledelsen i NLM må ta et grep og opplever at det å invitere henne kan være en markør, sier Østereng, og forsvarer dermed retten til å avlyse.
LES: Ingebjørg (25) bryter barriere på Fjellhaug
Fra et Carissimi–ståsted mener Østereng imidlertid at det ville være uproblematisk å la Solveig Slettahjell delta.
– Vi kan ha fullt åndelig fellesskap med mennesker som ikke deler vårt syn. Vi driver ikke meningssensur på kristne søsken, sier han.
Totalt sett synes han ikke saken er enkel, men ser alternativer til å avlyse.
– Jeg ville heller gått i dialog med artisten og kanskje blitt enig om en felles uttalelse som kunne leses opp i forkant av konserten, sier Østereng.
Flere alternativer
Langs de samme linjene tenker Mange Lerø, teolog og redaktør for Ukeavisen Ledelse.
– Jeg synes det er forståelig at en organisasjon med det synet NLM har, vil sørge for at det som blir sagt på møter er i samsvar med dette synet. Men det blir litt vanskelig å begynne å vurdere artister og dem som medvirker totalt sett. Det er ingenting som tyder på at hun ville bruke anledningen til å fremme sitt syn, sier Lerø.
Med NLMs utgangspunkt ville han heller tatt kontakt med artisten og forsikret seg om at dette ikke ville skje.
– Ved å kjøre boikottlinje får denne saken større oppmerksomhet, sier han.
LES OGSÅ: Hun skal ikke lenger tie i forsamlingen
Nå venter han økte spenninger i kirken.
– Når de kjører en hard linje, vil andre kjøre en hard linje.
Får støtte
Magne Supphellen, som er professor ved Norges Handelshøgskole og NLA Høgskolen, er ekspert på omdømmebygging. Han mener NLM overfor egne medlemmer, ansatte og samarbeidspartnere befester sin profil.
– Organisasjonen framstår som konsistent, sier Supphellen.
Professoren understreker at det er disse gruppene som er de viktigste for en misjonsorganisasjon. Samtidig mener han man må påregne mer kritisk respons utenfra, og blant samarbeidspartnere som ikke deler NLMs ideologiske grunnlag.
Leder Øivind Benestad i nettverket Levende folkekirke, som vil bevare ekteskapet som en ordning for én mann og én kvinne, støtter avgjørelsen NLM har tatt.
– Jeg synes det er positivt at Misjonssambandet markerer alvoret i ekteskapsdebatten. Å bruke folk på generalforsamlingen som aktivt og offentlig motarbeider det NLM står for i et så viktig spørsmål, ville vært inkonsekvent og ulogisk. Slik tenker de aller fleste organisasjoner. Åpen folkekirke eller Kirkens Bymisjon ville heller ikke ha invitert folk som aktivt promoterer det motsatte syn av det de selv har, skriver han i en epost fra ferie i Portugal.
Ingen konsekvenser
Generalsekretær Øyvind Åsland i NLM forteller at han har fått mange reaksjoner.
– Noen er svært kritiske til avgjørelsen vi har tatt og synes den er veldig beklagelig. Men hovedtyngden er støtte fra folk som mener dette var rett, sier han.
– Hva sier du til dem som mener dette bekrefter fordommer mot konservative kristne?
– For oss er det viktig å være tro mot det grunnlaget som vi er til på og vår forståelse av Bibelen som Guds ord. Da er vi trygge på at dette var en rett avgjørelse å ta.
Åsland tror ikke erfaringen vil få konsekvenser for hvilke kriterier man har for å invitere eksterne bidragsytere til NLMs arrangementer.
– Nei, det tror jeg ikke. Jeg tror denne saken er såpass unik at vi neppe kommer borti det samme igjen, sier han.