Ikke stresset av homohelbredelse
I Svenska kyrkan er bønn om endring av seksuell legning forbudt. I Norge lar kirketoppene seg ikke stresse av slik forbønn.
- Jeg regner med at det har skjedd og at det fortsatt skjer dersom noen ber om det, sier direktør i Kirkerådet Jens-Petter Johnsen.
Avsløring
Holdningen til bønn om endring av homofiles seksuelle legning er ganske annerledes i Den norske kirke enn i søsterkirken på den andre siden av kjølen, Svenska Kyrkan.
Svensk TV sendte denne uken, som Dagen fortalte i går, den sterkt kontroversielle dokumentaren Uppdrag granskning.
Der ble det ved hjelp av forfalsket identitet og skjult kamera avslørt at svenske konservative prester var villige til å be til Gud om endring av en ung manns seksuelle legning.
Dette er særlig kontroversielt siden Svenska kyrkans kirkemøte i 2005 vedtok at prester ikke skal støtte eller delta i forsøk på å endre menneskers legning.
I forbindelse med programmet bekreftet erkebiskop Anders Wejryd at slik praksis ikke skal forekomme i Svenska Kyrkan. Prester som likevel gjør det skal nå få sin egnethet vurdert av bispedømmerådet.
Bønn uansett situasjon
I Den norske kirke finnes det ikke noen slik regel.
- Vi har ingen slik bestemmelse fra kirkerådet eller kirkemøtet i Den norske kirke. Vi har heller ikke vært i nærheten av å få det, sier kirkerådsdirektør Jens-Petter Johnsen.
Han forteller at debatten her til lands i stedet handlet om hvorvidt en skal ha anledning til å be for mennesker uansett livssituasjon.
I Den norske kirke ville et slikt spørsmål vært behandlet som et pastoralt spørsmål, og ikke et spørsmål der en har satt ned en offentlig mening fra Den norske kirke, forklarer Johnsen.
- Tror du at det foregår i Den norske kirke?
- Jeg vet ikke, men jeg regner med at det har skjedd og at det fortsatt skjer dersom noen ber om det, sier Johnsen.
Vil ha åpenhet
Selv ikke den homoliberale biskop Tor B. Jørgensen i Sør-Hålogaland bispedømme lar seg stresse av at det i Den norske kirke foregår bønn om endring av homofiles seksuelle legning.
- Jeg vil heller ha åpenhet om spørsmålet enn å undertrykke enkelte standpunkt, sier Jørgensen til Dagen.
Han tror det er relativt anerkjent at det finnes dem i Den norske kirke som anser at seksuell legning kan endres og som ville deltatt i en slik forbønn om man ble bedt om det.
- Det eksisterer både blant mennesker med homofil legning og andre. Så jeg for min del antar at det er prester som tenker slik, og som kan be bønner langs en slik linje. Jeg anser det ikke som noen hovedoppgave for oss å skulle forby den typen forbønn, sier Jørgensen.
Biskopen tror Svenska kyrkans vedtak kan bidra til å holde praksisen skjult, noe han mener er uheldig.
- Jeg ønsker en åpen samtale om dette sensitive temaet. Vi trenger en samtale som er både faglig, teologisk og pastoral om hva dette betyr og ikke betyr. Jeg vil ta til orde for respektfullhet og åpenhet fremfor mekanismer som gjør at en blir undertrykt, sier Jørgensen.
Han reagerer på de metodene svensk TV har brukt.
- At en gir seg ut for å komme med problemstillingen og ønsker hjelp, bare for å lokke noen, det tenker jeg er en metode som i seg selv er så problematisk at man burde sluppet den. Det er uhederlig og nedverdigende, sier biskopen.
Kan hjelpe
Informasjonsleder Espen Ottosen i Norsk Luthersk Misjonssamband kaller det tragisk om prester ikke får be for mennesker som selv ønsker det.
- Noe er helt galt hvis det er slik at en kirkes prester og predikanter ikke skal kunne be for mennesker som ønsker konkret forbønn. Det er jo det som ser ut til å være budskapet i denne dokumentaren.
Selv har han truffet flere som har sagt at forbønn har hjulpet dem å håndtere uønskede homofile følelser.
- Men da er det satt inn i en større sammenheng med sjelesorg, samtale og veiledning, presiserer han.
- Det er viktig å ikke fremstille bønn som en enkel løsning. Ingen kristne må heller love mer enn Gud har tenkt å holde. For en del vil en homofil orientering være noe man må leve med gjennom livet. På samme måte som andre kan oppleve utfordringer ved sin seksualitet som ikke Gud bare fjerner. Men hvis mennesker ønsker forbønn så skal det uhyre mye til for at en skal si nei, sier Ottosen.
- Skyldes kritikken uklok oppførsel fra kristne?
- Muligens, men i så fall synes jeg det ville truffet mye bedre for 15 år siden, sier Ottosen.