Etter valgseieren tidligere i år kan Benjamin Netanyahu bli den lengstsittende israelske statsministeren noensinne. Men da må han overleve de straffeprosessene som pågår mot ham. Foto: Ariel Shalit, Ap Photox

Ikke svekk det israelske demokratiet, Netanyahu

Ingen kan plassere seg selv over lovene i et land. Det gjelder også i Benjamin Netanyahus Israel.

Publisert Sist oppdatert

Dagen rapporterte i helgen fra den store demokrati-demonstrasjonen i Tel Aviv. Opp mot 100.000 israelere hadde møtt frem på stormønstringen som ble ledet av den politiske venstreopposisjonen i partiene Blått og hvitt, Arbeiderpartiet og Meretz.

Demonstrantene ønsket etter eget utsagn å slå ring om det israelske demokratiet. Mange av deltagerne gikk med det tyrkiske hodeplagget fez, for å markere at statsminister Benjamin Netanyahu etter deres mening er i ferd med å gjøre Israel til et slags Tyrkia, det vil si et land der regjeringssjefen er hevet over loven.

Bakgrunnen for stormønstringen er et lovforslag som representanter fra Netanyahus høyreparti Likud har presentert. Hvis forslaget får støtte, kan det gi statsministeren og andre parlamentarikere immunitet fra straffeforfølgelse. Det er samtidig også fremmet andre forslag som kan svekke israelsk Høyesteretts mulighet til å sette til side denne typen lovgivning.

Benjamin Netanyahu, som knepent vant valget tidligere i år, er som kjent under etterforskning i flere straffesaker. Anklagene gjelder korrupsjon og maktmisbruk. De nye, omstridte lovforslagene tolkes av kritikerne som et forsøk fra Netanyahu på å klamre seg til makten og kunne fortsette som statsminister selv om han skulle bli dømt.

Dette ønsket om immunitet og en svekkelse av Høyesteretts makt skal også være temaer i de regjeringsforhandlingene som Netanyahu nå fører med potensielle samarbeidende partier.

I denne saken ligger vår sympati på den israelske venstresiden. For det høyt utviklede demokratiet er den jødiske statens beste argument i den ideologiske striden landet kontinuerlig utkjemper på den globale scenen. Israel er nemlig ikke som sine naboer.

Her praktiseres den typen maktfordeling kjennetegnet av et rettsvesen som opererer uavhengig av regjering og parlament, som har gjort vestlig demokrati til verdens beste styreform. Det betyr at politikere, uansett hvor høyt oppe på maktens tinde de befinner seg, må stå til ansvar overfor det juridiske systemet hvis de misbruker autoriteten de har fått av folket.

I Israel praktiseres det likhet for loven og det har både en tidligere president og statsminister fått smertelig erfare. Moshe Katzav og Ehud Olmert måtte begge bytte ut blådress med fangedrakt, etter henholdsvis å ha blitt dømt for seksuelle overgrep og økonomisk utroskap. Trist for dem, men en triumf for det israelske demokratiet og et eksempel til etterfølgelse for diktaturene som omgir den jødiske staten.

Som venner av Israel vil vi sterkt advare mot enhver tukling med landets demokratiske prinsipper. Mange israelere holder Benjamin Netanyahu svært høy, noe gjentatte valgseire er et solid bevis på.

Men ingen politiker uansett hvor dyktige de er, kan sette seg selv over landets lover. Eller endre dem for å holde seg selv ved makten.

Nå skal det sies at det reageres mot disse tendensene også på den israelske høyresiden og i Netanyahus eget parti. Vi håper bare disse fornuftens stemmer er sterke nok.

Powered by Labrador CMS