– Ikke umoderne å være mot selvbestemt abort
To saker må liberaliseres for at KrF skal vinne velgere, mener KrFU-er Julia Sandstø. Hun avviser at mangel på kristentro har noe å si for hennes abortsyn.
– Vi kan ikke liberalisere KrF til det ugjenkjennelige, men vi må gjøre noen små justeringer for å gjøre partiet bredere, sier Julia Sandstø.
Hun er fylkesleder i Akershus KrFU, KrF-representant i Vestby kommunestyre og nyvalgt vara til KrFUs sentralstyre.
KrFUs landsmøte har i fjor og sist helg gått inn for å godta selvbestemt abort. Samtidig fastholder ungdomspartiet at de er prinsipielt mot abort og at de vil kjempe for å senke aborttallene.
I fjor uttalte Sandstø dette til Vårt Land om abort-seieren:
«Dette er et betydelig steg i en retning der vi gjør KrFU til et ungdomsparti som kjemper for moderne saker».
Dagen kommenterte mandag denne uken på lederplass:
«For Julia Sandstø og hennes meningsfeller er livsrett for de aller svakeste i vårt samfunn, de som ikke selv har noen stemme, altså umoderne.»
I artikkelen ble det også trukket paralleller til Sandstøs mangel på kristen tro.
– Ikke gammeldags
Hun protesterte samme dag på sin egen Facebook-side: «Nei, jeg mener ikke det er gammeldags å være mot retten til selvbestemt abort. Og nei, min religiøse oppfatning har ikke noe med abortsynet mitt å gjøre.»
Overfor Dagen understreker Sandstø at hun ikke lenger står inne for uttalelsen som var gjengitt i Vårt Land i fjor.
– Det er ikke umoderne og gammeldags å være mot selvbestemt abort, og jeg har ikke lyst til å stå inne for en moderniseringsprosess. Jeg ønsker en prosess for å gjøre partiet bredere, sier ungdomspolitikeren.
To kursendringer
Hun mener KrF må justere kursen i to saker: Godta retten til selvbestemt abort, og legge ned kampen mot likekjønnet ekteskap.
– Det er ikke gunstig å gå inn for et totalforbud mot abort. Det kan øke aborttallene og øke helserisikoen for gravide. Det fins andre måter å kjempe mot abort på. Å få ned aborttallene og kjempe mot sorteringssamfunnet er utrolig viktig for meg, sier Sandstø.
Men så ønsker hun ikke å liberalisere i flere verdispørsmål.
– Det er flere tillitsvalgte som er mer liberal enn det jeg er.
– Vil velgerne komme strømmende til KrF med disse to endringene?
– Nei, men det er et første steg. Så må vi se på strategien foran neste valg. Jeg håper 4,2 prosent i stortingsvalget var en god nok vekker for KrF sentralt og KrFU om at vi nå må gjøre endringer. Ingen av oss ønsker at den kristendemokratiske ideologien skal forsvinne fra norsk politikk, sier Sandstø.
Kritikk haglet
Ungdomspolitikeren har vokst opp i en kristen familie og gikk på kristen privatskole i Moss. Hun engasjerte seg i kirken og konfirmerte seg i Pinsebevegelsen.
– Jeg hadde et sterkt ønske om å tro, og oppsøkte det, men jeg innså etter konfirmasjonsundervisningen at jeg ikke hadde et personlig forhold til Gud. Jeg har ikke hatt noen åndelige opplevelser. Jeg tviler, sier hun.
Sandstø begynte tidlig å engasjere seg i KrFU, og tenkte ikke særlig over at hun ikke var kristen lenger, før hun ble intervjuet av Moss Avis som kandidat til Vestby kommunestyret ved kommunevalget i 2015. Da kom det fram at hun ikke gikk i noen kirke, og heller ikke var kristen.
– Det ble overskriften, som Dagen plukket opp, og så begynte det å rulle. Det er rart for meg at det skulle være så merkelig for folk.
Kritikken begynte å hagle i kommentarfeltet og i sosiale medier når hun i tillegg målbar ønsket om å legge ned kampen mot ekteskapsloven og å godta selvbestemt abort.
Sandstø merket det også internt i paritet.
– Folk ble mer skeptisk til meg, både i moderpartiet og utenfra. Jeg fikk en del tilbakemeldinger om at jeg nå ødela partiet. Noen snakket om at de aldri skulle ha fjernet bekjennelsesparagrafen.
Konservative Julia
– Forstår du kritikken fra konservative KrF-velgere mot liberalisering av partiet?
– Ja, for om man liberaliserer alle verdispørsmål, skiller ikke partiet seg fra andre partier. Da er det ingen vits i at KrF eksisterer. Men jeg er veldig konservativ på andre spørsmål om liv og død: aktiv dødshjelp, tvillingabort, eggdonasjon, sæddonasjon og surrogati. Og jeg er mot dagens abortlov. Her skiller vi oss ut.
Den unge politikeren vitset selv om at hun har fått merkelappen «liberale Julia» da hun samme helg tok til orde mot å innføre eggdonasjon.
– Folk forventer at jeg går opp og snakk for egg- og sæddonasjon. Det betyr at jeg har fått et stempel. Selvsagt må man utvikle KrFs politikk, men skal man bruke ordet liberalisering, er det kun to punkter jeg vil liberalisere, sier Sandstø om partiets holdning til selvbestemt abort og ekteskapsloven.
Endre partinavn?
Nå er hun opptatt av at KrF må favne folk fra flere religioner og bakgrunner, skal partiet ha sjanse til å holde seg over sperregrensen og vokse i tiårene framover. Tidligere har hun kritisert at møter i KrF og KrFU har et «menighetspreg» med bønn og andakt før det hele starter.
– Det gjør ikke noe for meg, men det kan være ekskluderende å invitere til et politisk møte, og så ber vi alle før møtet starter - når vi skal snakke om politikk.
Hun støtter imidlertid ikke et forslag som kom opp under KrFUs landsmøte sist helg om å fjerne «kristelig» fra partinavnet for å gjøre det mer spiselig for ikke-kristne.
– Det er så klart en del fordommer. Mange vi møter på stand spør om vi ikke kan endre navnet. Men det er feil vei å gå.
KrFU-trioen om landsmøtets vedtak om abort og eggdonasjon. Olaus Bjuland, Martine Tønnessen og Jarle Aarbakke Tollaksen.Posted by Dagen on 21. oktober 2017