VETERAN: Ingebrigt Sørfonn er tidligere forbundsleder i indremisjonen.

ImF-veteran advarer: – Sjøholt har blitt et skjellsord

Den tidligere forbundsstyrelederen mener dagens ledelse taler med to tunger.

Publisert Sist oppdatert

Det klirrer i kaffekopper og asjetter når Ingebrigt S. Sørfonn dekker stuebordet hjemme på Fitjar.

Fra kjøkkenet henter han hjemmelagde rundstykker med appelsinmarmelade som han er snar med å poengtere at kona Sylvi har lagd.

DISKER OPP: Godsaker på bordet hjemme hos Ingebrigt Sørfonn.

Selv om settingen er hyggelig, pensler Sørfonn samtalen raskt inn på det vi har kommet for å snakke med ham om: Den økonomiske krisen i Indremisjonsforbundet.

– Jeg vet at det ikke er så populært å være sjuende far i huset som piper i et horn på veggen, men dette mener jeg er så alvorlig at jeg må si ifra.

– Sorg, fortvilelse og oppgitthet

Om en uke skal grasrota samles til ekstraordinær generalforsamling på Flesland i Bergen, for å diskutere mulige veier ut av den tunge gjeldssituasjonen Indremisjonen har satt seg i.

Forbundet tok opp nesten 40 millioner kroner i gjeld for å dekke inn kostnadssprekken i forbindelse med etableringen av Sjøholt Folkehøgskole på Sunnmøre. Nå ønsker ledelsen å selge eiendommer i Bergensområdet for å komme i balanse.

Sørfonn er tydelig på hva han tenker om situasjonen:

– Da jeg ble kjent med situasjonen, så kjente jeg på sorg, fortvilelse og oppgitthet. Jeg har brukt mye tid i organisasjonen, og er glad i både organisasjonen og folkene. At vi skulle havne i denne situasjonen, synes jeg er trist, sier han og sukker.

Etterlyser kontrollkomité

73-åringen vet hva han snakker om. I sitt lange liv i misjonsorganisasjonen har han vært både forbundsstyreleder og økonomileder.

I dag er han styreleder i den lokale indremisjonsforeningen på Fitjar.

Sørfonn mener ImF-ledelsen legger opp til en uforsvarlig prosess på generalforsamlingen.

Han viser til at delegatene først på generalforsamlingen vil få presentert ledelsens plan for å snu økonomien – og at delegatene må ta stilling til planen der og da.

– Jeg mener at den økonomiske situasjonen er så alvorlig at en burde satt ned en kontrollkomité med skikkelig faglig kompetanse, slik Misjonssambandet har gjort, som kunne gått gjennom hva som har skjedd og hvorfor det har skjedd. Så kunne de ha utarbeidet en rapport som ble sendt ut sammen med en plan for en bærekraftig økonomi.

Tidligere denne uken etterlyste også tidligere generalsekretær Karl Johan Hallaråker en uavhengig granskning av situasjonen.

I et leserinnlegg i Dagen tok han et hardt oppgjør med det han mente har vært en «katastrofal» økonomistyring i ImF.

– Jeg syntes det var veldig bra at Karl Johan kom med leserinnlegget sitt, for jeg tror han setter ord på tanker og følelser som veldig mange har. Så jeg er ikke uenig i hans vurderinger, sier Sørfonn.

Les svaret fra ImF-ledelsen i bunnen av saken.

Mener ImF-identiteten forsvinner

Sørfonn mener at en grundig prosess er viktig av flere grunner.

– Det ene er det juridiske, men det handler også om å skape et medeierskap. Det var nok noe som manglet med Sjøholt-prosjektet. Hvis man gjør brede og gode vedtak nå, kan det skape et medeierskap og styrke ImF-identiteten.

– Min opplevelse er at det som vi før kalte ImF-identiteten, er i ferd med å forvitre. Det er synd, for da sliter organisasjonen.

Den tidligere styrelederen registrerer at mange, inklusivt forbundsstyret selv, mener ImF ikke burde gått videre med prosjektet på Sjøholt.

– Det er klart at Sjøholt har blitt et økonomisk sluk. Ideen var god, men jeg har et litt anstrengt forhold til slike trosprosjekt.

– Er dette et prosjekt som ImF-ere her i Hordaland har et forhold til?

– Sjøholt er ikke noe vi snakker om når vi møtes på bedehuset. Det er ikke det. Det er trist å si det, men Sjøholt begynner å bli et skjellsord nærmest. Et negativt ladd uttrykk.

Skeptisk til eiendomssalg

ImF-ledelsen har varslet at de ønsker å selge to personalboliger på Bildøy Bibelskole og Betania Bedehus i Bergen.

Målet er at disse salgene skal redusere gjeldsbyrden med rundt 20 millioner kroner.

Sørfonn er på sin side skeptisk til å selge eiendommer fordi man «må».

Han tar en slurk kaffe, så fortsetter den tidligere ImF-toppen:

– Det er mye bedre å stå fritt, for da kan man vurdere når markedet er best for å selge. Hvis kjøpere vet at du har kniven på strupen, så er det en dårlig forhandlingssituasjon.

– Hva er alternativene til å selge eiendommer?

– Det er det kontrollkomiteen og en grundig økonomiplan, ville vist.

Reagerer på beklagelse

I tillegg til orienteringen om økonomien, er bakgrunnen for den ekstraordinære generalforsamlingen at forbundsstyret ønsker å gi en beklagelse.

Den handler om at Sjøholt-prosjektet ikke har vært godt nok forankret i misjonsfolket.

Les hele beklagelsen fra ImF-ledelsen:

«ImF-styret uttrykker en tydelig beklagelse for at saken om Sjøholt Folkehøyskole ikke har vært forankret i tydelige vedtak på tidligere generalforsamlinger. En sak med så store økonomiske konsekvenser skulle først ha vært forelagt våre kretser for uttalelse. Og det skulle heller ikke ha vært gjort bindende avtaler med store økonomiske konsekvenser uten forankring i misjonsfolket gjennom vedtak fattet i generalforsamlinger for ImF.»

Sørfonn mener på sin side at ledelsen driver med dobbeltkommunikasjon.

– Beklagelsen virker ikke så veldig helhjertet, konstaterer han.

– I siste utgave av Sambåndet kunne vi lese redaktøren gjøre et mislykket forsøk på forklare at misjonsfolket har sovet i timen. At det er misjonsfolkets ansvar at de ikke har tatt dette inn over seg. Det stiller beklagelsen i et underlig lys.

– Hvorfor det?

– Du kan ikke på den ene siden beklage noe, og på den andre si at det er misjonsfolket sin feil.

Sambåndet er ImFs organisasjonsblad, og redaktør Petter Olsen er også medieleder i forbundet.

Ja til flere forkynnere

Sørfonn avslutter intervjuet med å gi ImF-ledelsen ros for én ting:

– Det er positivt at de tar sikte på å styrke forkynnervirksomheten. Det er kjempeviktig. Vi har vært, og bør fremdeles være, en vekkelsesorganisasjon.

– At mennesker får møte Jesus, er noe som kan berge landet vårt i en kaotisk tid. Der har forbundet spilt en rolle tidligere, og kan fremdeles ha en rolle fremover.

Landro: – Ville ikke brukt mediene

Dagen har vært i kontakt med dagens forbundsstyreleder, Gabriel Pollestad, men han ønsker ikke å kommentere kritikken.

Han henviser i stedet til ImF-leder Runar Landro.

– At det også kommer kritiske kommentarer, er helt naturlig. Personlig ville jeg ikke brukt mediene til slike innspill, skriver Landro til Dagen.

SVARER: Runar Landro er leder i Indremisjonsforbundet.

ImF-lederen skriver videre at ledelsen vil sende ut oppdaterte sakspapirer på mandag, som blant annet skal inneholde oppdatert regnskap for 2023.

Han sier at en kontrollkomité må vurderes, men understreker at det uansett ikke løser situasjonen ImF står i.

Landro er samtidig tydelig i sitt forsvar fra skoleprosjektet på Sjøholt.

Han mener det er «trist lesning» at Sjøholt blir omtalt som et problem.

– Sjelden har ImF hatt et diakonalt verktøy som på en så fruktbar måte hjelper unge mennesker til et bedre liv. At skolen har påført oss store kostnader er noe vi jobber med. Men det er altså ikke driften av denne skolen generalforsamlingen skal ta stilling til, påpeker Landro.

Les hele svaret fra Runar Landro:

På vegne av dagens ImF ledelse, vil jeg først takke de mange som de siste ukene har kommet med oppmuntrende kommentarer og utsagn om at de ber for oss i den situasjonen vi nå er i.

At det også kommer kritiske kommentarer, er helt naturlig. Personlig ville jeg ikke brukt mediene til slike innspill. Flere som har kommet med spørsmål til dagens situasjon, har også kommet med forslag det er naturlig for oss å ta med videre. Ikke minst gjelder det oppfordringer til hyppigere generalforsamlinger med bedre tid til gode samtaler om viktige misjonsstrategiske spørsmål.

I forbindelse med neste ukes ekstraordinære generalforsamling har flere etterlyst bedre dokumentasjon på situasjonen, slik at delegatene har et bedre grunnlag for å ta stilling til ledelsens forslag om veien videre.

Dette vil vi imøtekomme ved at vi på mandag sender ut oppdaterte sakspapirer, hvor vi også får med et foreløpig regnskap for 2023.

Når det gjelder forslag om en egen kontrollkomité knyttet opp mot våre generalforsamlinger, så er det noe ImF ikke har hatt tidligere. At det kan være aktuelt å foreslå det for framtiden, får vi se nærmere på. Samtidig er det viktig å presisere at en kontrollkomité ikke vil være svaret på hvordan vi skal takle situasjonen vi nå er i.

Til kommentaren om dobbeltkommunikasjon, så er svaret ganske enkelt. ImF styret sin beklagelse står seg med tanke på henvisningen til §9 i våre lover. At redaktøren, som arbeider selvstendig etter redaktørplakaten, velger å påpeke at delegatene til generalforsamlingen har et selvstendig ansvar til å sette seg inn de ulike sakene som behandles, rokker ikke ved styrets beklagelse.

Når det gjelder omtalen om Sjøholt som et «problem», er det trist lesning. Sjelden har ImF hatt et diakonalt verktøy som på en så fruktbar måte hjelper unge mennesker til et bedre liv. At skolen har påført oss store kostnader er noe vi jobber med. Men det er altså ikke driften av denne skolen generalforsamlingen skal ta stilling til.

Personlig har jeg de siste månedene fått besøke mange både små og store fellesskap i ImF familien. Min opplevelse er at ImF identiteten lever i beste velgående. Og for oss som har lang fartstid i sammenhengen, er det ikke noe nytt at vi lever med til dels store forskjeller både med tanke på teologi og misjonsstrategi. Det har vi levd godt med før, og det tror jeg vi skal leve godt med også i framtiden.

– Misjonsfolket kunne sagt stopp

Redaktør i Sambåndet og medieleder i ImF, Petter Olsen, avviser at det foregår dobbeltkommunikasjon.

– Dette er veldig enkelt å svare på. Sambåndets redaktør har ingenting med ImF-ledelsen å gjøre. Når jeg som redaktør skriver en signert kommentar, så står det for min regning, og den er ikke samordnet med ImF-ledelsen, sier Olsen til Dagen.

SVARER: Petter Olsen er ansvarlig redaktør i Sambåndet.

– Men du er samtidig medieleder og sånn sett en del av ledergruppen. Skjønner du at det skaper forvirring?

– Ja, og det er vi i ferd med å rydde opp i.

Olsen forteller at hovedpoenget i kommentaren var at både ImF-styret og andre hadde mulighet å ta til ordet for å stanse Sjøholt-prosjektet.

I perioden mars til september 2020, da koronarestriksjoner satte en stopper for byggearbeidet, kunne man ha vedtatt å selge det halvferdige skolebygget og minimere tapet.

– Da kunne ImF-styret ha sagt stopp, eller så kunne kretsene om nødvendig ha grepet inn og bedt om en ekstraordinær generalforsamling.

– Gjorde dere i Sambåndet nok for å gjøre misjonsfolket oppmerksom på dette?

– Om vi gjorde nok, er det sikkert delte meninger om. Jeg kan i ettertid si at vi burde gjort enda mer, og stilte flere og tøffere spørsmål til ImF-ledelsen. Det kan jeg godt si, erkjenner Olsen.

Powered by Labrador CMS