ImF vil selge skolebygget på Sjøholt: – Ikke vårt formål å eie eiendom
Nå har alle indremisjonskretsene blitt invitert til å kjøpe aksjer i skolens eiendomsselskap.
I februar har Indremisjonsforbundet kalt inn til en ekstraordinær generalforsamling.
Bakgrunnen er den krevende økonomiske situasjonen i organisasjonen, som har to hovedårsaker:
· ImF har over flere år dekket underskudd i Awana Norge, som tilbyr undervisningsmateriale til kristent barnearbeid.
· Byggingen av Sjøholt FHS hadde en kostnadssprekk på 39 millioner kroner. Den valgte ImF sentralt å ta ansvaret for. Nedskrivinger på bygget i fjor, gjorde at organisasjonen gikk med et underskudd på 35 millioner kroner.
Den siste tiden har ImF snudd alle steiner for å finne eiendeler å selge, og det ligger an til at flere eiendommer i Bergensområdet vil bli solgt.
Nå kan også skolen på Sjøholt bli rammet av sparekniven.
Vurderer å selge bygget
I sakspapirene til generalforsamlingen fremgår det at ImF jobber for å omgjøre gjelden til aksjekapital i Sjøholt folkehøgskole Eiendom AS.
Eiendomsselskapet eier skolebygget og to internatbygg.
«En slik omgjøring vil gjøre det lettere å få inn andre eiere som ser verdien av skoledriften på Sjøholt», heter det videre i sakspapirene.
Forbundsstyreleder Gabriel Pollestad bekrefter at styret ønsker nye eiere inn i eiendomsselskapet.
– Det er ikke aktuelt å selge seg ut av skoledriften. Dette gjelder eiendomsselskapet, som vi i utgangspunktet etablerte som et eget aksjeselskap, for å skille bygningsmasse fra skoledrift, sier Pollestad til Dagen.
– Er det aktuelt å selge seg helt ut av eiendommen?
– Altså, vi har egentlig ikke som formål å sitte som eiendomsforvaltere eller eiendomseiere. Det gjør vi kun i de tilfellene det er nødvendig, som i dette tilfellet med Sjøholt FHS.
– Jeg hverken kan eller vil gi noen indikasjon på at vi vil selge oss helt ut, men vi gjør det sånn at det er mulig å selge deler av eierandelen i dette selskapet for å få inn kapital.
ImF-leder sa blankt nei
ImF-leder Runar Landro har tidligere avvist at det er aktuelt å selge skolen på Sjøholt.
– Det er ikke på bordet i denne sammenhengen i det hele tatt. Sjøholt har en misjonstrategisk hensikt, både diakonalt og evangeliserende, og ligger innenfor kjernevirksomheten til ImF, uttalte Landro i november.
– Har noe endret seg siden november, Pollestad?
– Nei. Det har det ikke.
– Hvordan forklarer du det da?
– Jeg prøver å si at dette ikke har noe med skolen å gjøre, men med eiendommen på skolen å gjøre. Det er to helt adskilte selskap. Eiendom driver også med leie av lokaler på sommerstid når det ikke er skole.
Leter etter støttespillere
Pollestad ønsker ikke å si noe om hvilken pris de ønsker på bygget.
Han er likevel tydelig på at deler av gjelden må kvitteres ut.
En slik løsning vil innebære at skolen blir leietagere til noen andre enn eierorganisasjonen ImF.
– Gjør det at dere leter etter en ny eier med samme formål som dere selv?
– Ja, eller som er støttespillere eller på andre måter har en relasjon til ImF.
Pollestad legger til at Sunnmøre Indremisjon er på vei inn som eier i eiendomsselskapet, og at også andre kretser er invitert til å være med som eiere.
Omstridt prosjekt – ledelsen beklager
Skoleprosjektet på Sjøholt har skapt uro i i misjonsorganisasjonen.
Allerede i 2021 krevde Bergen Indremisjon en ekstraordinær generalforsamling, fordi de var bekymret for gjeldsbyrden ImF hadde tatt på seg.
Dagen har tidligere meldt at noe av hensikten med generalforsamlingen i februar, er at hovedstyret ønsker å beklage overfor grasrota.
«ImF-styret uttrykker en tydelig beklagelse for at saken om Sjøholt Folkehøyskole ikke har vært forankret i tydelige vedtak på tidligere generalforsamlinger», skriver Pollestad på vegne av hovedstyret i sakspapirene.
Dette er ikke første gang ImF-ledelsen tar selvkritikk. I hovedstyrets treårsmelding for 2019 til 2021 ble det slått fast at prosjektet etter alt å dømme ville blitt skrinlagt, dersom det hadde blitt gjort en grundigere prosjekteringen i forkant.