IMI-kirken gir jobb til papirløs asylant

Tita Abraham Mekonnen fra Eritrea er takknemlig for at hun har fått arbeid i IMI-kirken i Stavanger. Hun oppholder seg ulovlig i Norge og er nektet skattekort siden 2011.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg føler meg verdifull og er veldig glad, for jeg trenger jo inntekt. Nå håper jeg å klare meg selv, og er fylt av håp, sier Mekonnen til Dagen.

Vi treffer henne i foajeen til IMI-kirkens lokaler. Her er hun blant annet engasjert med å lage mat og vaske og rydde en dag i uken.

Inviterer Listhaug

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug besøkte i april i fjor IMI-kirken i Stavanger, og hun ble utfordret til å legge til rette for frivillighet i integreringspolitikken. Ministeren ble imponert av tiltakene som menigheten hadde gjort for å integrere innvandrere.

– Vil dere invitere Listhaug tilbake til IMI-kirken for å møte papirløse?

– Det var hyggelig å ha besøk av Listhaug. Hun er alltid velkommen hit, og kan gjerne få treffe Tita om hun kommer, svarer pastor Egil Elling Ellingsen.

Skikkelig nedtur

Tita Abraham Mekonnen opplyser at hun er fra Eritrea, og kom til Norge via Etiopia for 18 år siden. Hun har ikke fått opphold, og er derfor ulovlig i landet. Senere ble hun en av tusenvis såkalte ureturnerbare.

– Jeg jobbet som renholdsarbeider i ti år, og betalte skatt som et vanlig menneske. Men i 2011 ble jeg papirløs da jeg ikke lenger fikk skattekort. I tillegg måtte jeg flytte tilbake til asylmottak. Dette ble en skikkelig nedtur, og jeg fikk et stresset liv, forteller Tita.

– Min drøm er å få opphold i Norge og kunne leve et godt liv, understreker hun.

Kall til å bidra

Det var leder Arne Viste i bemanningsbyrået Plog AS som tok kontakt med IMI-kirken og lurte på om en av hans ansatte kunne få jobbe hos dem.

– De papirløse befinner seg i et uavklart juridisk dilemma, og det er blitt mitt kall å bidra til å løse denne saken, sier Arne Viste til Dagen.

Han har forsøkt å bringe saken om rett til arbeid for papirløse inn for domstolene. Etter at stevning av Justisdepartementet ble avvist, har han ansatt flere ureturnerbare i sitt firma. Alt skjer i full åpenhet overfor skattevesen, politi, utlendingsmyndighet og påtalemyndighet. Han setter blant annet penger til skatt inn på en egen konto.

Bør ansette papirløse

– Jeg ønsker å sette et trykk på myndighetene for å hjelpe de papirløse, for det er helt uholdbart hvilken situasjon disse lever i. Derfor er jeg glad for at IMI-kirken ville hjelpe. Nå vil jeg oppfordre flere til å ansette papirløse, og dette gjelder ikke minst kirken og kristne organisasjoner, understreker Arne Viste.

Han ønsker ikke selv å dømme i saken, men vil at lovfortolkningen skal gjøres av domstolene, ikke bare forvaltningen.

Sentralt i dette er Grunnlovens paragraf 110 som sier: «Statens myndigheter skal legge forholdene til rette for at ethvert arbeidsdyktig menneske kan tjene til livets opphold ved arbeid eller næring».

Naturlig å si ja

Pastor Egil Elling Ellingsen i IMI-kirken peker på at de fikk en konkret utfordring fra Viste om å ansette Tita Abraham Mekonnen.

– Han har gått foran i tre år og jobbet for å få en avklaring for de papirløse. Det var helt naturlig for oss å svare ja på denne henvendelsen. Nå gleder vi oss til å bli bedre kjent med Tita og å få henne med i vårt team, sier Ellingsen.

Han legger til at IMI-kirken har i lengre tid vært opptatt av å hjelpe asylsøkere - og ønsker nå å sette de papirløse på dagsorden.

– Det er helt uholdbart at mennesker lever i en slik situasjon, der de føler seg helt verdiløse. Vi kan gjøre mye gjennom måten vi behandler dem på i landet vårt, mener Ellingsen.

Ulovlig

– Hva er din kommentar til at det er ulovlig å ansette papirløse asylanter?

– Vi ønsker å stille opp sammen med Arne Viste og få avklart den juridiske situasjonen som de papirløse er i. Vi kan ikke unngå å utfordre dagens system, og vi er klar over det terreng vi beveger oss i, svarer Egil Elling Ellingsen.

Powered by Labrador CMS