STØTTER VISTE: Internasjonal leder i IMI-kirken i Stavanger, Terje Høyland, viser sin støtte til Arne Viste i retten. Han har på seg egen t-skjorte for anledningen med ordene «Jeg er Arne Viste» på fransk.

IMI-kirken-leder: – Arne Viste gjør det kirken er kalt til

Internasjonal leder i IMI-kirken i Stavanger, Terje Høyland, stilte i dag opp i Oslo tingrett for å vise sin støtte til Arne Viste, som har gitt asylsøkere med endelig avslag jobb.

Publisert Sist oppdatert

Det var stort oppmøte utenfor Oslo tingrett da Arne Viste ankom tidlig mandag morgen. Organisasjonen «Mennesker i Limbo», som kjemper for papirløse asylsøkere, hadde markering utenfor tinghuset. De sto klare med plakater med ordene «Vi støtter Arne Viste».

– Jeg har ventet fem-seks år på dette, så det er en stor milepæl, sa Viste til Dagen utenfor Oslo tingrett.

ANKOMMER: Arne Viste ankommer Oslo Tingrett mandag, der organisasjonen «Mennesker i limbo» har arrangert markering til støtte for ham. Viste er tiltalt for å ulovlig gitt arbeid til asylsøkere uten arbeidstillatelse.

Tiltalt

Viste er tiltalt for brudd på Utlendingsloven paragraf 108 på flere punkter. Der står det at den som «forsettlig eller grovt uaktsomt gjør bruk av en utlendings arbeidskraft når utlendingen ikke har nødvendig tillatelse etter loven» kan straffes med bot eller opp til to år i fengsel.

Viste har gjennom sitt bemanningsselskap, Plog AS, ansatt ureturnerbare asylsøkere gjennom en årrekke. Gjennom fire år har han utbetalt over 8,5 millioner kroner i lønn til rundt 70 forskjellige arbeidstakere. Viste har flere ganger anmeldt eget selskap til politiet, og han har holdt både politiet, skatteetaten og UDI oppdatert om hvem som var ansatt og gitt dem beskjed når han ansatte nye.

Viste mener Grunnlovens rett til arbeid er en menneskerett som veier tyngre enn Utlendingsloven. Der står det at «Statens myndigheter skal legge forholdene til rette for at ethvert arbeidsdyktig menneske kan tjene til livets opphold ved arbeid eller næring». Nå håper han rettssaken vil resultere i en juridisk avklaring på dette.

– Dette har hatt innvirkning på mitt liv, men det har vært en enda større påkjenning for de 2000–3000 ureturnerbare asylsøkerne i Norge. Det er på lang tid med en avklaring, sier Viste.

Viste var anmeldt også i 2017, men da ble saken mot ham henlagt av Sør-Vest politidistrikt på grunn av bevisets stilling.

– Livet er vanskelig

Utenfor retten hadde flere ureturnerbare asylsøkere møtt opp, i tillegg til støttespillere fra Kristen-Norge. Viste hilste og takket alle for oppmøtet.

Ureturnerbare asylsøkere er betegnelsen som brukes på asylsøkere som ikke har fått lovlig opphold i Norge, men som heller ikke kan sendes tilbake til sitt hjemland av ulike grunner. Dette kan blant annet skyldes at landet ikke har en returavtale med Norge, at de frykter forfølgelse i hjemlandet, eller de ikke papirene som skal til for å komme inn i hjemlandet.

– Jeg har to barn, men ingen jobb, og livet er vanskelig. Vi ønsker å jobbe og betale skatt som vanlige nordmenn, men får ikke lov. Jeg håper at denne rettssaken vil hjelpe oss, så vi er veldig spent, sier en av dem som deltar på markeringen.

OSLO TINGRETT: Aktor Hans Petter Pedersen Skurdal i saken mot Arne Viste som er tiltalt for å ulovlig gitt arbeid til asylsøkere uten arbeidstillatelse.

– Stolt

Flere representanter fra IMI-kirken i Stavanger følger også rettssaken. Internasjonal leder i kirken, Terje Høyland, har støttet Viste i mange år. Han sier han er stolt av Sola-mannen.

– Han gjør det kirken er kalt til, og står opp for de som er uten rettferdighet. Det stiller vi oss bak, sier Høyland.

I 2017 skrev Dagen at IMI-kirken ansatte en asylsøker uten arbeidstillatelse gjennom Viste sitt selskap. Høyland mener måten de ureturnerbare blir behandlet i dag, er uverdig.

– Nok er nok. Vi trenger en avklaring mellom Grunnloven og utlendingsloven, sier han.

Erkjenner ikke straffeskyld

Inne i rettssal 828 var det helt fullt, og Viste inntok plassen med forsvarer Christian Henrik Prahl Reusch ved sin side. Det er satt av fire dager til rettssaken, og det forventes mange vitner, samt gjennomgang av skriftlig dokumentasjon. Blant vitnene er politietterforskere, en ekspert fra LO og en psykiater.

– Jeg erkjenner de faktiske forholdene, men jeg erkjenner ikke straffskyld, sa Viste da rettssaken mot ham startet.

– Bare nestekjærlighet?

Aktor Hans Petter Pedersen Skurdal stilte i sitt innledningsforedrag spørsmål ved motivet for ansettelsene.

– Er det bare nestekjærlighet eller økonomisk motivasjon, eller en kombinasjon av begge? Det kan ha en viss betydning for straffeutmålingen. Og utbyttet av straffbare handlinger skal inndras, sa Skurdal.

Han viste også til at jussen er helt klar på at Grunnloven ikke gir enkeltmennesker rett til å arbeide.

– Bestemmelsen er ikke ment som juridisk rett for arbeidsledig person, slik lovfesting vil kunne føre med seg uante konsekvenser med økonomisk ansvar for det offentlige, sa Skurdal i retten.

– Uheldig

Aktor trekker frem mengden medieomtale Viste-saken har fått, og mener dette er uheldig for asylsøkere i Norge.

– Det har stått i media at det er ulovlig å ansette asylsøkere, og det mener jeg er uheldig. Det er ikke ulovlig å ansette asylsøkere generelt, men asylsøkere som ikke har rett til arbeid. Alle som er med i tiltalen har ikke hatt en slik tillatelse.

Skurdal skriver videre at å forsettelig gjøre bruk av arbeidskraft fra dem som ikke har lov å jobbe er grovt uaktsomt.

– Dette er forhold som jeg mener er åpenbart straffbart. Det har Arne Viste, daglig leder i Plog AS, hatt vanskelig for å godta.

Det var stillhet i salen da Viste senere la frem sin forklaring og sin motivasjon for å ha ansatt asylsøkere uten opphold. Underveis i forklaringen takker Viste dommeren for at han får mulighet til å legge frem sin forklaring.

– Jeg var redd for at jeg ikke skulle fortelle alt, takk for tiden du har gitt.

– Forhåndsdømt

Sola-mannen sier han har opplevd seg forhåndsdømt i media av politi og offentlig forvaltning de siste fire årene.

– Enhver har rett på å få saken sin avgjort innen rimelig tid, men jeg har opplevd forhåndsdømming i fire år. Jeg har blitt arbeidsledig, og som en konsekvens har det kostet meg millionbeløp. Jeg lånte penger av min far. Vi solgte bilen for å kjøpe en billigere bil og toppet huslånet. Det var mest kritisk høsten 2017, da fikk jeg et 50 prosents oppdrag. Ellers måtte jeg kanskje ha stoppet hele prosjektet, sier Viste.

Han legger vekt på at han hele tiden ikke har sett på det han gjør som kriminelt.

– Jeg sier det er juridisk uavklart, mens politiet sier det er ulovlig. Men jeg mener det ikke kan sies før det er kommet en rettskraftig dom. Jeg opplever at påtalemyndighetene snakker med to tunger, når de henlegger saken tidligere og samtidig sier det er straffbart, sier Viste.

Powered by Labrador CMS