Importerer bønnefrokost til Norge
I USA er «Prayer Breakfast» en prestisjetung tradisjon med landets president som fast deltaker. Nå inviterer en gruppe norske kristenledere til årlig bønnedugnad for land og folk.
Bak initiativet står pastor Sten Sørensen. Han håper samlingene vil spre seg i samtlige byer og fylker i landet. Så langt har flere prester og pastorer gitt sin tilslutning til det tverrkirkelige arrangementet som vil konsentrere seg om å be for landet og folket.
Planen er at det dagen før bots og bededag, lørdag 27. oktober, skal arrangeres nasjonal bønnefrokost i flere norske byer.
Under disse samlingene vil flere lokalpolitikere og sentrale samfunnsaktører bli invitert, og det er flere felles bønneemner arrangørene vil konsentrere seg om.
USA-inspirert
Sørensen forteller at den norske metodistpresten Abraham Vereide er en av inspirasjonskildene bak bønnefrokosten. I 1935 mobiliserte Vereide til en nasjonal bønnefrokost i USA, men det var ikke før i 1953 at han tok konseptet videre. I 1953 startet han «The Presidential Prayer Breakfast», som senere ble kjent som «International Prayer Breakfast». Siden den gang har alle amerikanske presidenter har vært med på bønnefrokoster, inkludert Barack Obama og nåværende president Donald Trump.
– Dette kan være noe nytt og inspirerende for alle kristne i landet vårt. Alle lutherske organisasjoner har bokstavelig talt sagt seg villig til å være med, sier Sørensen.
Han forteller at visjonen er å arrangere bønnefrokost dagen før bots- og bededagen minst én lørdag i året.
– Denne dagen er innarbeidet i kirkens kalender og avholdes på en søndag. Det er derfor naturlig å knytte den opp til søndagen og gjøre den til en stor og nasjonal bønnefrokost, sier Sten Sørensen.
Bønnedugnad
– Opplever du at du tar Abraham Vereides tradisjon om bønnefrokost i USA «hjem» til Norge nå?
– Jeg har blitt inspirert av det som skjedde i USA, men bønnefrokosten der inneholder foredrag og konsentrerer seg i hovedsak om Jesus som leder. Vi går heller rett på sak og ber for landet vårt, sier Sørensen.
Han håper bønnefrokosten vil gjenta seg i årene som kommer.
– Det er mange som praktiserer bønn, og det er et av de mest sentrale elementene i vår Guds tro, både i det personlige kristenliv og i menighetene. Dette er en nasjonal bønnedugnad, og dersom det slår an, ser jeg for meg at dette er kommet for å bli, sier han.
– Er det for lite bønn i Norge?
– Ja, det ser vi på bønnemøtene rundt omkring i landet. Der er det mindre og mindre folk.
Hvorfor er det sånn?
– Jeg tror folk ikke har tid til å be lenger. Til syvende og sist er det hver enkeltes ansvar, men i tillegg er det viktig at det legges til rette for bønn i menighetene, sier han.
Femte statsmakt
Sørensen understreker at kristenfolket i Norge ikke må slutte å be for landet.
– Bønn forener
Svein Granerud er seniorkonsulent i Normisjon og sitter i komiteen for bønnefrokosten.
– Det at vi kommer sammen fra ulike kirkesamfunn og organisasjoner er en god forutsetning for å være med på bønnefrokosten. Det at vi står sammen i bønn er viktig.
– Er det for lite bønn i Norge?
– Det kan selvfølgelig bes mer her i landet. I en tid hvor mye splitter, er det godt at bønnen forener, avslutter han.
----------
Disse inviterer til bønnefrokost
Øyvind Åsland - Norsk Luthers Misjonssamband, Erik Furnes - Indremisjonsforbundet, Sigmund
Kristoffersen - Pinsebevegelsen, Jon Steinar Kjøllesdal - Nasjonalt Bønneråd, Elin
Fagerbakke - Kvinner i Nettverk, Anne Christiansen - Jesus Kvinner, Asbjørn Simonnes -
Oase, Andreas Nordli - Ungdom i Oppdrag, Jarle Skullerud - Den Evangeliske Lutherske
Frikirke, Ingull Grefslie - Metodistkirken, Øyvind Haraldseid - Misjonskirken, Rolf Ekenes
- DELK, Terje Aadne - Baptistkirken, Geirulf Grødem - Den Norske Kirke, Kjell Oldieck -
De Frie Evangeliske Forsamlinger, Jan Peder Fosen - Frelsesarmeen, Terje Dahle -
Kristent Fellesskap, Svein Granerud – Normisjon, Morten Askeland - Åpne Dører,
Arnfinn Clementsen – Karismakirken, Jarle Haugland - Familie og Medier og Sten Sørensen - Troens Bevis Verdens Evangelisering.