BRANNER: Konfliktene mellom de etniske gruppene i delstaten Manipur i India har ført til voldelige sammenstøt og brenning av både hus og kirker.

India: Tallet på kirkebranner og drepte kristne stiger. Frykter borgerkrig

Folk i delstaten Manipur går ut i gatene og protesterer. De mener myndighetene ikke gjør nok for å stoppe volden.

Publisert Sist oppdatert

Dagen har tidligere omtalt en voldsbølge som rir delstaten Manipur, øst i India.

Tallet på antall kirker som er påtent eller ødelagt er oppe i 400 og minst 70 kristne skal være drept.

Det skriver Christian Broadcasting Network (CBN).

Volden bunner i konflikt mellom etniske grupper som tilhører ulike religioner. Under en demonstrasjon 3. mai eskalerte volden – uten at myndighetene tilsynelatende har tatt grep for å beskytte minoritetene.

Flere innbyggere i delstaten har tatt til gatene og demonstrert mot myndighetene og sjefsminister i Manipur, N. Biren Singh.

PROTESTERER: Innbyggerne i Manipur protesterer mot sjefsminister N. Biren Singh som de mener ikke har fått kontroll eller slutt på volden og drapene i den indiske delstaten. Her fra en demonstrasjon 29. mai.

En indisk kilde Dagen har snakket med tidligere, som representerer misjonsorganisasjonen Åpne Dører, sier følgende om situasjonen i Manipur snart en måned etter de første angrepene:

– Angrepene mot kirkene har ikke stoppet. Kirker, hus og eiendommer som tilhører kristne blir konstant angrepet.

Plyndring og ødeleggelser

Ifølge avisen Indian Express skal 1.000 våpen og ti ganger så mye ammunisjon har blitt plyndret fra Manipur-politiets treningsskole.

Mange innbyggere frykter at våpnene vil havne i hendene på militante grupper, skriver avisen.

CBN melder at delstatens kristne, som utgjør til sammen 40 prosent av befolkningen, har lidd mest som følge av volden.

– Jeg tror angrepene har blitt fremprovosert av sentrale myndigheter. De har gjort det å være kristen uforenlig med å være indisk. Budskapet virker å være «hvis du ikke er hindu, er du ikke inder». Derfor ser vi den eskalleringen av volden som vi gjør, sier generalsekretær i Global Christian Relief til CBN.

Reagerer på passive myndigheter

Misjonsorganisasjonen Åpne Dører følger situasjonen i India og Manipur tett.

Deres kilder i landet rapporterer om sentrale og lokale myndigheter som foretar seg lite for å stoppe volden.

BEKYMRET: Befolkningen er redde for at enda flere mennesker i delstaten Manipur skal bli drept som følge av de voldelige sammenstøtene mellom etniske grupper i India. Her fra en demonstrasjon 29. mai.

– Myndighetenes passivitet skuffer – igjen. På tross av at hæren på Høyesteretts ordre har blitt uplassert for å gjenopprette ro og orden, har verken den hindunasjonalistiske delstatsregjeringen eller sentralregjeringen foretatt seg noe for å få en slutt på volden, sier en lokal pastor i et innlegg på Åpne Dørers nettsider.

Faglig leder i Åpne Dører, Ole Petter Erlandsen, forteller at organisasjonen er aktiv for å gi støtte til kristne som er rammet.

– Våre partnere er på stedet og gir nødhjelp, praktisk hjelp samt forbønn og trøst til dem som er rammet. Hvordan vi kan hjelpe på lang sikt gjenstår å se, men behovet for gjenoppbygging er stort og omfattende, sier Erlandsen.

Påkaller det internasjonale samfunnet

En av verdens største menneskerettighetsorganisasjoner, Human Rights Watch, har også kommentert situasjonen i Manipur.

– Volden i Manipur har siden tidlig mai etterlatt seg et sønderknust samfunn. Derfor er det avgjørende at myndighetene respekterer menneskerettighetene og gjenopptar ro og orden. De må også holde ansvarlig de som er skyld i mishandlingene, sier Asia-direktør i Human Rights Watch, Meenakshi Ganguly.

Hun mener tiltakene til myndighetene har hatt negativ effekt.

– Å sette merkelapper som «militante» på hele fellesskap og stenge ned internett, kan sette fyr på ytterligere ryktespredning – som igjen fører til mer vold og frykt, sier Ganguly.

Erlandsen i Åpne Dører mener internasjonale krefter må legge press på myndighetene i India..

– Sannsynligvis må det et ytre, internasjonalt press til før indiske myndigheter reagerer. Når myndighetene ikke fordømmer voldshandlinger som dette, er faren for at dette sprer seg til andre regioner og delstater stor, sier Erlandsen.

Ber om beskyttelse

Dersom voldsbølgen får fortsette i Manipur, er lokalbefolkningen bekymret for konsekvensene.

– Om konflikten får utvikle seg videre, og det skulle utvikle seg til en borgerkrig, vil mange liv gå tapt, flere eiendommer bli ødelagt og det vil bli en eskalering i forfølgelsen av religiøse minoriteter, sier en av Åpne Dørers partnere i området.

Erlandsen mener situasjonen i India er en varslet katastrofe.

ØDELEGGELSER: Bilde av en kirke og nabohus i Manipur som er tilintetgjort de siste ukene.

– Problemet er ikke at det som skjer i India er ubegripelig, som flere hevder. Problemet er heller at det er begripelig, gitt den politikken nasjonalistpartiet BJP har ført. Dette er en utvikling som vi i Åpne Dører og andre har advart mot i flere år, uten at særlig mange har vært villige til å lytte, sier han.

På tross av uroen, er de kristne i delstaten sterke i sin tro om at Gud passer på dem.

– Jeg tror Gud beskytter oss og vil fortsette å beskytte, men de fleste troende er traumatisert og trenger forbønn fra den internasjonale kirken. Be for denne vanskelige situasjonen, og be for troende som bor her, oppfordrer en lokal kristen via Åpne Dører.

Powered by Labrador CMS