Indias ambassadør kritisk til Åpne Dører
Religionsfriheten trues i India. Det har ført til uventet samarbeid i Norge.
Ole Petter Erlandsen og Morten Askeland fra «Åpne Dører» og Arshad Jamil fra «Muslimsk Dialognettverk» har akkurat vært i et møte med Utenriksdepartementet (UD).
De skulle egentlig møte en representant fra UD inne i UDs lokaler, men fikk ikke slippe inn.
Det vitses frem og tilbake om at UD holder fast på stereotypier om at muslimer er terrorister. Latteren og smilene sitter løst.
Det viser seg at Jamil egentlig bare hadde glemt passet sitt. Han fikk derfor ikke komme inn til den sikkerhetsklarerte delen av bygget og UDs representant måtte finne et annet møterom.
Kontrasten mellom den gemyttlige stemningen utenfor UD og alvoret i samtalen de nettopp har hatt, er stor.
Hindunasjonalistisk regjering forverrer situasjonen
Etter at Bharatiya Janata Party (BJP) og statsminister Narendra Modi kom til makten i India i 2014, er flere menneskerettighetsorganisasjoner bekymret for tilstanden i landet.
Politikken Modi og BJP fører, beskrives av mange som hindunasjonalistisk. Mye kan tyde på at forholdende for religiøse minoriteter har blitt enda mer krevende.
Grunnen til at organisasjonen Åpne Dører, som arbeider for forfulgte kristne, og paraplyorganisasjonen Muslimsk Dialognettverk har vært i samtaler med UD, er at India i november er gjenstand for en såkalt «Universal Periodic Review».
Det er en prosess i FN, der medlemslandendene hvert femte år må svare på spørsmål fra de andre medlemslandene om hvordan menneskerettighetssituasjonen er.
– Forverring i trosfriheten
Åpne Dører og Muslimsk Dialognettverk har blitt invitert av UD for å komme med innspill. Organisasjonene er bekymret for trosfriheten i landet.
– Forverringen i trosfriheten har vært såpass sterk i India at det er på sin plass å vektlegge trosfrihet sterkt under den kommende høringen, sier Erlandsen, faglig leder i Åpne Dører.
Åpne Dører følger situasjonen for forfulgte kristne tett.
– Det vi ser er at når indere konverterer til kristen tro, kommer det mobb som gjør livet vanskelig for dem, sier Askeland, generalsekretær i Åpne Dører.
Også muslimer opplever sterk forfølgelse. Tidligere i år ble det rapportert om at lokale myndigheter har revet ned muslimers eiendommer, angivelig på bakgrunn av manglende godkjenninger. Dette skjedde etter lokale opptøyer.
– En godkjent hatretorikk
Et av problemene det vises til, er at også politikere i landet bygger opp under et hat mot kristne og muslimer, begrunnet i en hindunasjonalistisk ideologi.
– Den overordnede bekymringen vår er retorikken fra politisk hold, der vi ser en aksept for rasisme, diskriminering og voldsutøvelse. Vi må ta tak i problemet ved roten, sier Jamil. Han er styremedlem i Muslimsk Dialognettverk.
Sosiale medier benyttes også aktivt for å spre falsk informasjon og for å stemple religiøse minoriteter.
– Det er en godkjent hatretorikk som skjer i sosiale medier og andre medier, som det ikke reageres på og som gjør det lettere for folk å utføre voldelige handlinger og drive folk ut fra områder. Dette blir ikke stoppet, sier Askeland.
– Hårreisende rapporter
De tre mennene Dagen har snakket med viser til flere forskningsrapporter, som alle viser at menneskerettighetene i India svekkes.
– Åpne Dører, Human Rights Watch og Amnesty har alle kommet med hårreisende rapporter fra India, sier Jamil.
Åpne Dørers egen rapport ble skrevet av uavhengige forskere fra det prestisjefylte universitetet «London School of Economics». Fordi situasjonen er så betent, turte ikke forskerne annet enn å forbli anonyme.
– Rapporten handler særlig om hatretorikk, og at når de går til politiet og liknende så er det ikke beskyttelse å få. De opplever dårlig rettsvern, sier Askeland.
Forskerne har i rapporten gjennomgått flere veldokumenterte hendelser, der forfølgelse har funnet sted.
«På bakkenivå bruker ulike statlige aktører som distriktsadministratorer, underrettsdommere, polititjenestemenn og lokale byråkrater smutthull og misbruker prosedyrebestemmelser for å trakassere religiøse minoriteter», står det i rapporten.
– Dette er systemisk og strukturell forfølgelse, sier Erlandsen.
Ambassadøren er ikke imponert
Dagen har møtt den indiske ambassadøren i Norge, Bala Bhaskar. Han er kritisk til at Åpne Dører og Muslimsk Dialognettverk ytrer seg om menneskerettighetssituasjonen i India.
– Det kan hende at det har skjedd visse hendelser. Jeg prøver ikke å si at vårt system er perfekt. India er et utviklingsland. Det vil alltid finne sted sosiale konflikter. Men å si at det er menneskerettighetsbrudd som bevisst blir begått, det er veldig umodent og uklokt av dem. De har ingen forståelse for hvordan befolkningen i et stort land med 1,3 milliarder innbyggere tenker, oppfører seg eller handler.
– India er et stort og komplekst land med flere hundre språk og ulike kulturer, hvor alle verdens religioner er tilstede. Selv ikke jeg, som har bodd i India i 55 år, forstår landet helt, sier Bhaskar.
Benekter forfølgelse
Ambassadøren benekter ikke at det kan ha funnet sted lokale, voldelige konflikter mellom mennesker med ulik religion. Med en så stor befolkning, bør man likevel være forsiktig med å generalisere, mener han.
Han benekter at religion kan brukes til å forklare konfliktene og at det er religiøs forfølgelse i India.
– Å si at noen av disse konfliktene skjer fordi noen er kristne eller muslimer, det er feil.
Bhaskar etterspør konkret statistikk. Med 70 millioner kristne og 200 millioner muslimer, mener han at det skal være ganske mange saker før man kan snakke om faktisk forfølgelse.
Verdens største demokrati
Ambassadøren påpeker at India er verdens største demokrati. Derfor mener han at det er umulig at det finner sted systemisk forfølgelse av kristne og muslimer i landet, uten at deres egne medier og intellektuelle ville kritisert regjeringen.
– India er et demokrati med et sterkt rettsvesen. Det er domstolenes oppgave å dømme om det begås menneskerettighetsbrudd i India. Ikke norske NGO-ers oppgave.
– Menneskerettighetene må ses i en større kontekst. Da ser man at India er et land med stort mangfold som omfavner alle religioner.
– Sjokkert
Erlandsen og Askeland fra Åpne Dører uttrykker glede over at ambassadør Bhaskar ville snakke om situasjonen. Likevel er de uenige med hans analyse.
– Vi anerkjenner at India er et stort og komplisert land. Likevel, våre internasjonale forskningsrapporter er basert på registrering og analyse av et stort antall faktiske hendelser. Forskerteamet fra London School of Economics var sjokkert over den systemiske trakasseringen og forfølgelsen de fant i India, skriver de i en e-post til Dagen.
Uventet samarbeid
Åpne Dører og Muslimsk Dialognettverk har i dette tilfellet gått sammen for å skape en felles front mot det de anser som krenkelser av trosfriheten i India.
– Vi opplever at vi når mye lengre med budskapet vårt og blir tatt mer på alvor når vi som ulike aktører står sammen, sier Morten Askeland.
Jamil er begeistret for å ha blitt invitert til å samarbeide med Åpne Dører.
– Jeg kan bare skryte av Åpne Dører. Og nå skal jeg åpne dørene for dem inn til moskeen, så de kan fortelle om sitt arbeid til andre. Det er viktig at man synliggjør det gode arbeidet for grasroten.
Jamils invitasjon tas varmt imot av Askeland og Erlandsen.