Indisk misjonær slår tilbake mot ambassadør: – Forfølgelsen av kristne er høyst reell
Benjamin Dupte har jobbet som misjonær i India i over 20 år. Han er sjokkert over uttalelsene fra landsmannen i Norge.
Dagen treffer den erfarne India-misjonæren Benjamin Dupte i hovedstaden New Delhi.
Her vil han ikke snakke om sitt arbeid før vi sitter for oss selv i en krok av restauranten.
– Siden India fikk en ny regjering, har forfølgelsen av kristne økt. Vi må ikke prate for høyt om misjon her, forteller Dupte.
Tidligere i måneden skrev Dagen om en truet religionsfrihet i India, hvor organisasjoner som Åpne Dører og Muslimsk Dialognettverk kritiserte India for hat mot kristne og muslimer.
Den indiske ambassadøren i Norge benektet at det er religiøs forfølgelse i India.
– Å si at noen av disse konfliktene skjer fordi noen er kristne eller muslimer er feil (...). De har ingen forståelse for hvordan befolkningen i et stort land med 1,3 milliarder innbyggere tenker, oppfører seg eller handler, sa han.
Uttalelsene faller ikke i god jord hos Dupte.
– Det er sjokkerende for meg å høre dette. Hvordan kan han benekte forfølgelse når vi opplever dette nærmest daglig.
Misjonsfamilie
Misjonstjenesten til Dupte startet med hans far som ble kristen etter å ha møtt en utenlandsk misjonær.
Faren reiste rundt til små landsbyer på sykkel i Indias tredje største delstat, Maharashtra, og forkynte evangeliet. Uttallige mennesker fikk ifølge sønnen høre om Jesus gjennom ham.
Benjamin Dupte tok over misjonstjenesten for 20 år siden etter at faren døde. Han har fortsatt i samme sporet med å evangelisere til mennesker som ble regnet for å være unådde i deres distrikt.
– Til sammen har vi nok døpt nærmere 50.000 mennesker, sier han.
Inderen har også blitt partner med den norske misjonsorganisasjonen IBRA Media som bidrar med medieutstyr til å nå flere folkegrupper.
– Samarbeidet med IBRA Norge har vært en velsignelse for oss, forteller Dupte.
Men nå forbereder misjonæren seg på tøffere tider i sin tjeneste.
– Den nye regjeringen ønsker et totalt hinduistisk India og det går ut over andre religioner. Vi er svært bekymret for utviklingen, sier han.
Forfølgelsens ansikt
Dupte understreker at han har kunnet evangelisere mer eller mindre i fred, men etter at Narendra Modi ble statsminister i 2019 har situasjonen endret seg.
Misjonæren forteller om ekstremistiske hindu-grupper som har blitt mer aktive og myndigheter som gjør livet vanskeligere for andre religiøse aktører.
– India er et gigantisk land med mange religioner. Men nå har vi en regjering som mener at hele landet skal følge hinduismen. Både kristne, muslimer og buddhister blir truet og forfulgt på en helt annen måte enn før.
– Hvordan ser forfølgelsen ut?
– Den er fysisk, mental og finansiell. Bankkontoene våre fryses slik at vi ikke får inn midler, pastorene våre har blitt utsatt for vold og til og med arrestert. Og under gudstjenester har grupper med mennesker kommet inn og stoppet arrangementet, sier Dupte.
Misjonæren viser til Dagen en rekke videoer på telefonen sin hvor gudstjenester blir avbrutt, artikler om endring av grunnloven og bilder av pastorer som blir beskyldt i media for å spre løgner.
Han nevner også flere kristne ideelle organisasjoner som enten har blitt lammet finansielt eller rett og slett kastet ut av landet.
Blir stemplet som «bad guys»
Misjonstjenesten til Dupte reiser ofte ut og langt for å treffe mennesker fra fattige landsbyer. De tilbyr dem mat, klær og forteller om Jesus.
Men fremstillingen de får fra myndighetene er at de kun er ute etter å konvertere.
– Dette stemmer ikke i det hele tatt. Vi er opptatt av å spre Jesu kjærlighet gjennom ord og handlinger. Bare Jesus kan omvende dem. Det er veldig trist for oss å bli stemplet som «bad guys», sier Dupte.
Han forteller om en anti-konverteringslov som allerede er innført i enkelte stater. Den skal forhindre personer som Dupte å nå ut med sitt budskap.
Dersom regjeringen også lykkes med innføre denne endringen i landets grunnlov, betyr det at for eksempel dåp i offentlig rom kan ende med arrestasjon.
– Hvordan håndterer dere det økende presset?
– Som kristne kommer vi sammen og ber. Vi ber veldig mye. Så prøver vi så godt vi kan å motarbeide disse lovforslagene. Men vi er dypt bekymret for denne utviklingen.
– Vil forfølgelsen du peker på påvirke arbeidet deres?
– Vi må kanskje endre litt strategi, men arbeidet for Guds rike stopper aldri. Selv om makten jobber mot oss, kan den aldri vinne over Den hellige ånds kraft. Vi vil fortsette å dele evangeliet med vårt folk siden vi mener vi ikke gjør noe galt. Om det så betyr at vi risikerer straff, sier Benjamin Dupte.