Indisk teolog vil lære av norske lutheranere
Som kasteløs i India kunne Chandran Paul Martin fort ha endt opp som et offer for menneskehandel. Nå vurderer han å ta med seg norsk idé tilbake til India.
– Tro og kampen mot rettferdighet går hånd i hånd, forkynte den indiske teologen Dr. Chandran Paul Martin til de rundt 50 oppmøtte under kveldsmessen i Mariakirken i Bergen søndag.
Paul Martin er i Norge for å besøke en rekke menigheter denne uken, fordi Norges Kristne Råd arrangerer Global uke. Temaet er i år som i fjor, menneskehandel.
– Norske lutheranere har alltid vært lyttende til globale problemer. Både kirkene i Norge og myndighetene har i lang tid løftet frem rettferdighetsspørsmål og diakoni, også i mitt hjemland, sier teologen til Dagen.
Ikke lenger urørlige
Han tilhører selv dalitene, de såkalt kasteløse, i India. 27 prosent av befolkningen i India lever under fattigdomsgrensen og majoriteten av disse er daliter. Fordi de er fattige, er de også spesielt sårbare for å bli utnyttet i menneskehandel.
Selv om Paul Martin ikke er fattig, er han fortsatt dalit.
– Jeg kan aldri komme ut av det, konstaterer han.
Kristendommen, som ble gitt til hans oldefar via tyske misjonærer, har likevel gitt ham og hans slekt en vei ut av den kasteløse identiteten.
– Vi er ikke lenger de urørlige, for vi er berørt av Gud og skapt i hans bilde, sier Paul Martin.
Spesiell kobling med Norge
Han mener evangeliet, gitt av misjonærer fra Nord-Europa, har betydd mye for menneskerettighetene i India. Her har også norske misjonærer hatt en sentral rolle.
– Det var norske kristne som brakte evangeliet til den nordøstlige delen av India, til santalene, forteller teologen.
Han mener det fins en spesiell kobling mellom Norge og India.
– Et merkelig DNA av tro, sier teologen.
– I 2000 år har vi daliter blitt presset og ekskludert. Men den norske kirke var en av de første kirkene som tok opp dette spørsmålet og tok det tilbake til India, sier han.
Paul Martin nevner at Norge er med i International Dalit Solidarity Network, som kjemper mot diskriminering av lavkaste i India.
– Dessuten har du Raftoprisen, som i 2007 gikk til mine venner i organisasjonen The National Campaign on Dalit Human Rights (NCDHR).
Raftoprisen er en norsk pris, som årlig deles ut til personer eller organisasjoner som kjemper for menneskerettigheter.
Organturisme
I sitt eget hjemland merker Paul Martin en økning i organhandel.
– Organhandel er en del av menneskehandel-problematikken. Nylig ble et stort sykehus i India funnet skyldig i illegalt salg av organer. Medisinsk turisme er nå blitt en stor industri. I denne industrien er det sykehus som spesialiserer seg på å foreta organtransplantasjoner. Mange kommer til India for slike transplantasjoner.
– Hvordan ville du reagert hvis nordmenn kjøpte organer i India ulovlig?
– Hvis nordmenn gjorde dette ulovlig ville det sjokkere meg, for Norge har alltid hatt høye standarder når det kommer til menneskerettigheter, sier den indiske teologen.
Norsk idé til India
Ifølge Paul Martin er det 2,5 millioner lutheranere i India. Teologen har sansen for ideen om å sette av en hel uke til å fokusere på menneskehandel, slik Norges Kristne Råd gjør det i Norge.
– Det er en veldig god idé. Kanskje vi skal ta den tilbake til India, sier han.