SELGES: Oslo Sjømannskirke er annonsert til salgs som boligeiendom med prisantydning 70 millioner kroner – men nå er annonsen borte fra nettet. Foto: Stein Gudvangen

Indre Sjø kan sikre kristen drift på Bygdøy

Hvis Den indre Sjømannsmisjon vil, kan de både selge Oslo Sjømannskirke for gode penger og sikre videre kristen virksomhet på eiendommen.

Publisert Sist oppdatert

Dagen er kjent med at KFUM Eiendom har vist interesse for eiendommen på Bygdøy og at de i en tidlig fase ga til kjenne hva de kunne tenke seg å by for eiendommen. Den har en prisantydning på 70 millioner kroner.

LES: Om striden om Oslo Sjømannskirke

Eiendomsmegleren som Den indre Sjømannsmisjon (DISM) bruker, advokatfirmaet Sem og Johnsen, skal imidlertid ikke ha betraktet beløpet KFUM Eiendom la fram, som seriøst. Dette ifølge styreleder Esben Keim i Oslo Seilforening.

Foreningen er sjømannskirkens nære nabo, og de har vært i samtaler med KFUM Eiendom om et mulig samarbeid.

– 50 søndager i året vil ikke vi trenge lokalene, så det er fullt mulig å ha kristen virksomhet der også, sier Keim til Dagen.

Han signaliserer klart at et samarbeid med misjonen for å sikre fortsatt kirkelig virksomhet, er uproblematisk.

Høyest mulig pris

Seilforeningen har lenge ønsket å få bruke bygningene og tomta, enten ved at de selv kjøper eiendommen, eller at de leier av kjøperen.

Styrelederen opplyser at foreningen er villig til å legge penger på bordet. DISM er gjort kjent både med dette og viljen til å tilrettelegge for kristen virksomhet. Ifølge Keim har ikke dette gjort Indre Sjø mer villig til å selge til dem.

– Megler har bare ett mandat, og det er å selge til høyest mulig pris, sier han.

Nå ønsker han å komme i direkte samtale med selger, ikke bare med megleren.

– Brutte forutsetninger

Det ble bråk både før og i etterkant av at sjømannskirken ble lagt ut for salg på det åpne marked i august. I sin skarpe kritikk av DISM-styret har det lokale driftsstyret bred støtte fra forsamlingsmiljøet som har tette bånd til sjømannskirka på Bygdøy.

Eierorganisasjonen med hovedsete i Bergen overtok kirka for en enslig symbolsk krone i 1985, med muntlig klausul om at det skulle drives kristen virksomhet der.

Les om forutsetningene for at Indre Sjø fikk overta kirken

Driftsstyret trakk seg 29. september og mener forutsetningen brytes hvis eiendommen selges på denne måten.

Driftsstyret har argumentert med at det finnes kristne aktører som er villige til å betale et betydelig beløp for Oslo Sjømannskirke, men det har ikke tidligere kommet fram hvem dette var.

Nå sier Seilforeningen altså at de har drøftet ulike samarbeidsmodeller med KFUM Eiendom, under den forutsetning at en av dem kjøper kirka.

I en SMS bekrefter styreleder Gaute Hartberg i KFUM Eiendom kontakten med Seilforeningen:

– Noen har tenkt en tanke høyt, men det er svært lite konkret, skriver han.

– Tvilsom takst

Et salgsbeløp på 70 millioner vil slette hele DISMs gjeld og muliggjøre helt nye satsninger. Seilforeningens forslag kolliderer med Indre Sjøs mål om maksimal salgsgevinst på kremeiendommen på fasjonable Bygdøy. For det er usannsynlig at kristne aktører kan møte prisantydningen, og det vil heller ikke Seilforeningen.

Foreningens styreleder tror heller ikke andre vil handle til en slik pris.

– Jeg vil stille store spørsmålstegn ved taksten. Det er en relativt stiv pris på et gammelt bygg, sier Keim og påpeker også formelle forhold som kan gjøre det vanskelig å oppnå en slik pris.

– Eiendommen er regulert som herberge, og da er det ikke lov å benytte den som bolig uten at den omreguleres. Da er det interessant at man legger dette ut som en boligeiendom og går ut med en takst som krever et politisk vedtak, sier han.

Bekrefter interesse

Seilforeningen eier øya Lille Herbern drøye 100 meter fra strandkanten på Oslo Sjømannskirkes tomt i Admiral Børresens vei 4 på Bygdøy.

Foreningen har omkring 1000 medlemmer, hvorav 200 barn og unge. På øya er det restaurant og kaianlegg, men området er lite og mangler forsamlingslokale.

Derfor har foreningen over lengre tid vist interesse for Oslo Sjømannskirke. For to år siden var foreningen i samtaler med Indre Sjø om et mulig kjøp av området på motsatt side av sundet. Et leieforhold ble også luftet.

– Vi er absolutt interessert. Vi visste at det ikke var stor aktivitet der og at økonomien ikke var god, så vi sa vi kunne tenke oss å kjøpe eiendommen og utvikle den. Den gangen fikk vi beskjed om at det ikke var aktuelt å selge. Vi sa også at hvis dette skulle endre seg, ville vi igjen vurdere å kjøpe, men vi fikk ingen tilbakemelding. Da eiendommen ble lagt ut for salg, kom det bardust på oss, sier Keim.

Sprengt

Seilforeningen gir et maritimt lavterskeltilbud til barn og unge i Stor-Oslo, som sjøspeiding, seiling og annen vannsport.

En del av virksomheten er overlappende med aktiviteter som Oslo KFUM har for barn og unge. KFUMs sjøkorps arrangerer tokt og helgeturer med seilbåter om sommeren og har faste samlinger gjennom vinteren. Det undervises i sjømannskap, navigasjon, knuter og tauverk og andre ferdigheter som kan føre fram til båtførerprøven.

– Vår kapasitet er sprengt, forteller Esben Keim. – Vi har ikke noe sted å samle de yngste, og da faller de etter hvert fra, så vi trenger et lokale på landsiden og et område hvor vi kan oppbevare joller.

Foreningen sier sjømannskirken hadde passet utmerket til møter og kurs med mer. Og et samarbeid med Oslo KFUM hadde også vært som hånd i hanske.

Slettet annonsen

Salgsannonsen for sjømannskirken er nå fjernet fra nettet.

– Det er fordi jeg har de interessentene jeg trenger. Nå jobber vi med forskjellige instanser og interessenter, sier megler Peter Skaara i Sem og Johnsen.

LES: Om interessen i markedet for Oslo Sjømannskirke

– Kan du si om dere har fått inn bud?

– Svaret er nei.

– Nei, «Vi har ikke fått inn bud», eller «Nei, jeg kan ikke si det»?

– Jeg har ingen kommentar til deg før eiendommen er solgt.

Oslo Sjømannskirke

Sjømannskirken på Bygdøy ble bygd i 1915 og omgjort til sjømannskirke i 1954.

Sjømannsprest Hans Jacob Frøen var sentral i virksomheten fram til Den indre Sjømannsmisjon (DISM) i 1985 fikk eiendommen overdratt for én krone.

I mars vedtok DISMs styre å selge eiendommen, til protester fra det lokale driftsstyret. Landsmøtet i juni støttet hovedstyrets vedtak.
Powered by Labrador CMS